6 Φεβ 2012

"Τελική λύση" με βίαιη φτωχοποίηση


Βίαιη φτωχοποίηση των μισθωτών και διάλυση των εργασιακών σχέσεων περιλαμβάνει η "τελική λύση", που επιβάλλει η τρόικα σε μια πλήρως αδύναμη - όσον αφορά τη διαπραγμάτευση - μνημονιακή κυβέρνηση εκβιάζοντας με τη δανειακή σύνδεση και την...
ολοκλήρωση του PSI.  
Το τελευταίο διήμερο τα σενάρια της δραματικής περικοπής των μισθών στον ιδιωτικό τομέα αλλάζουν ανά ώρα, σύμφωνα με διαρροές κυβερνητικών παραγόντων που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο ο στόχος των δανειστών παραμένει η (συνολική από το 2009) μείωση των μισθών να φθάσει στο 40%!

Έτσι η Ελλάδα, το επόμενο διάστημα και με την ολοκλήρωση των νέων μέτρων δραματικών περικοπών και ουσιαστικής κατάργησης του εργατικού δικαίου, θα έχει μετατραπεί στην πλέον φθηνή και ευέλικτη ζώνη εργασίας εντός της Ευρωζώνης.

9,2 δισ. απώλειες σε μια διετία 

Επί της ουσίας, οι δανειστές ζητούν νέο "κούρεμα" των μισθών του ιδιωτικού τομέα κατά 25%. Το ποσοστό αυτό θα προστεθεί στη μεσοσταθμική μείωση κατά 15% που έχει ήδη επιτευχθεί στις αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα μέσω της ραγδαίας αύξησης των επιχειρησιακών συμβάσεων.
Οι νέες μειώσεις στους κατώτατους μισθούς, στα δώρα και τα επιδόματα αδείας (πιθανότατα θα περικοπεί τελικά μέρος του 13ου και 14ου), η πλήρης κατάργηση των ωριμάνσεων, αλλά και των κλαδικών συμβάσεων (μέσω της κατάργησης της μετενέργειας των Συμβάσεων), εκτιμάται ότι θα αφαιρέσουν άμεσα εισόδημα από τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα 3,5 με 4 δισ. ευρώ. 
Αυτό το χαμένο εισόδημα θα πρέπει να προστεθεί στο ήδη απωλεσθέν 9,2 δισ. ευρώ, που καταγράφηκε από τη μείωση που σημείωσαν οι μισθοί από το 2009 έως τις αρχές του 2012, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης.
Οι εκτιμήσεις από τα ίδια στοιχεία αναφέρουν, ότι "εντός του τρέχοντος έτους οι μισθοί αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω κατά 7,6% ανά άτομο σε σχέση με το 2011" προσεγγίζοντας συνολικά το 32,5%.
Αναλυτικά το μισθολογικό κόστος το 2009 έφθανε τα 36 δισ. ευρώ και στις αρχές του 2012 έχει μειωθεί στα 26 δισ. ευρώ (ποσοστό 25%). Η απώλεια για τους μισθούς φθάνει τα 9,2 δισ. ευρώ και η αντίστοιχη απώλεια εσόδων για το ΙΚΑ τα 4,2 δισ. ευρώ. Μια νέα μείωση κατά 7,6% θα προσθέσει στις απώλειες άλλα 2 δισ. ευρώ, ενώ, όπως σημειώσαμε, οι απαιτήσεις της τρόικας όπως περιγράφονται θα συσσωρεύσουν συνολικές απώλειες (από το 2009) γύρω στα 18 δισ. ευρώ. 
Περικοπές σε 13ο και 14ο μισθό 

Προκειμένου να προσεγγιστεί ο στόχος του 40%, οι συζητήσεις των Παπαδήμου, Βενιζέλου με την τρόικα περιστρέφονταν στην περικοπή 13ου και 14ου μισθού (πιθανότατα θα φθάσουν στα αντίστοιχα επιδόματα του Δημοσίου, όπως διαμορφώθηκαν με τις περικοπές του πρώτου Μνημονίου) στην ακύρωση των αυξήσεων τόσο της ισχύουσας σύμβασης (2,6%) όσο και των ωριμάνσεων για τα επόμενα έτη, που θα συμπαρασύρουν μοιραία και όλα τα κλιμάκια μισθολογικής εξέλιξης.

Οι αλλαγές - σοκ 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λεγόμενες "προαπαιτούμενες δράσεις" (για δανειακή σύμβαση και PSI), όπως περιγράφονται οι βίαιες αλλαγές σε μισθούς και εργασιακά δικαιώματα και τα οποία θα συμπεριληφθούν στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα προωθήσει η κυβέρνηση, περιλαμβάνουν:

* Περικοπές σε 13ο και 14ο μισθό.

* Τριετές πάγωμα των κατώτατων μισθών και των ωριμάνσεων.

* Επέκταση των μειωμένων μισθών των 592 ευρώ για τους νέους έως 30 χρόνια (σήμερα αφορά νεοπροσλαμβανόμενους έως 25 ετών).

* Επανασύσταση των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης με αμοιβές στό όριο ή κάτω από το όριο της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης.

* Θέσπιση Ειδικών Οικονομικών Ζωνών με ακόμη μικρότερα μεροκάματα και μισθούς, που σύμφωνα με τους δανειστές θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικά με τα αντίστοιχα των γειτονικών χωρών (π.χ. Βουλγαρία).

* Κατάργηση της μετενέργειας των συμβάσεων (ισχύς συλλογικών συμβάσεων για ένα εξάμηνο από τη λήξη τους), που θα οδηγήσει στη γενίκευση ατομικών - επιχειρησιακών συμβάσεων, δηλαδή σε ένα μόνιμο μηχανισμό μείωσης των μισθών.

* Μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής ή εκ περιτροπής εργασία με χρήση του διευθυντικού δικαιώματος από τον εργοδότη.

* Τα μέτρα αυτά, που τίθενται με μορφή τελεσίγραφου, συμπληρώνονται από κατάργηση των κανονισμών προσωπικού στις ΔΕΚΟ, την αλλαγή όρων προσφυγής στον ΟΜΕΔ (θα γίνεται μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του εργοδότη), τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους (εργοδοτικές εισφορές) κατά 10% και τη μείωση των επικουρικών συντάξεων που θα φθάσει έως και 40% σε ορισμένα ταμεία.

http://www.avgi.gr/