6 Φεβ 2012

ΚΛΕΙΔΩΣΕ Ο (ΠΡΟΣΘΕΤΟΣ) ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ: Μείωση δαπανών με μέτρα 3,2 δισ. €


Κυβέρνηση και τρόικα συμφώνησαν σε πρόσθετα μέτρα με περικοπές σε Υγεία, Αμυνα και επιχορηγήσεις στους ΟΤΑ. Μειώσεις σε αποδοχές ΔΕΚΟ και ειδικά μισθολόγια.
Στα 3,2 δισ. ευρώ ή στο 1,5% του ΑΕΠ «κλείδωσε» χθες το βράδυ ο...

λογαριασμός των πρόσθετων μέτρων για το 2012.

Η συμφωνία για το ποσό αυτό προέκυψε έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με την τρόικα και «σφραγίστηκε» κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Λουκά Παπαδήμο στο Μέγαρο Μαξίμου, με την... υποσημείωση ότι τα νέα μέτρα αφορούν στην περικοπή κρατικών δαπανών.
Η τρόικα επέμενε στη λήψη των πρόσθετων μέτρων με το σκεπτικό ότι αφενός υπήρξαν αστοχίες στην εκτέλεση του περσινού προϋπολογισμού και αφετέρου επειδή προβλέπει ότι η ύφεση θα είναι φέτος υψηλότερη από την αναμενόμενη (θα φθάσει τουλάχιστον στο 3,5%), μετά και τις παρεμβάσεις τις οποίες η ίδια ζητά στο μισθολογικό κόστος στον ιδιωτικό τομέα.
 

Πιο αναλυτικά, η εξοικονόμηση δαπανών θα προέλθει με τις ακόλουθες κινήσεις:

    * Περικοπές δαπανών για υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη κατά 1,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα και με τις εξαγγελίες του αρμόδιου υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου.
    * Περιστολή δαπανών για την Εθνική Αμυνα κατά 400 εκατ. ευρώ.
    * Μείωση κατά 440 εκατ. ευρώ των επιχορηγήσεων προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
    * «Ψαλίδισμα» κατά 20% σε μέσα επίπεδα στις αποδοχές των 250.000 υπαλλήλων του Δημοσίου που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, δηλαδή των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των λιμενικών, των πυροσβεστών, των δικαστικών λειτουργών, των πανεπιστημιακών, των καθηγητών ΤΕΙ, των ιατρών του ΕΣΥ, των διπλωματικών υπαλλήλων και των ερευνητών. Στόχος η εξοικονόμηση περίπου 600 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
    * Νέες μειώσεις αμοιβών για τους εργαζομένους σε δημόσιες επιχειρήσεις και τράπεζες ελεγχόμενες άμεσα ή έμμεσα από το Δημόσιο ή τα ΝΠΔΔ που έχουν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο. Στο στόχαστρο μπαίνουν οι αποδοχές των υπαλλήλων σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ATEbank, οι οποίες θεωρούνται υψηλές λόγω των επιδομάτων που προβλέπονται.
    * Καταργήσεις υπηρεσιών, φορέων και οργανισμών του Δημοσίου.

 

Ετοιμάζεται «νέος» προϋπολογισμός

Την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το τρέχον έτος το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαρτίου ζητεί η τρόικα, προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της πρώτης δόσης από το νέο χρηματοδοτικό πακέτο.

Αυτό σημείωναν χθες πηγές του οικονομικού επιτελείου, σημειώνοντας πως στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό θα πρέπει να περιλαμβάνονται τα νέα μέτρα περιστολής των δαπανών ύψους 1,5% του ΑΕΠ, αλλά και η νέα δυσμενέστερη πρόβλεψη για την ύφεση του 2012.

Επίσης η τρόικα ζητεί να υπάρξει «αυτοματοποιημένη» παρέμβαση, κάθε φορά που διαπιστώνονται αποκλίσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Συνδυασμός κοινών και προνομιούχων μετοχών


Βρέθηκε η «χρυσή τομή» για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες υιοθετήθηκε ένα μεικτό σύστημα, σύμφωνα με το οποίο οι εγχώριες τράπεζες θα χρηματοδοτηθούν μέσω έκδοσης κοινών μετοχών, αλλά και με την έκδοση ομολογιακών δανείων μετατρέψιμων σε προνομιούχες μετοχές.

Οπως σημείωναν αργά χθες το βράδυ παράγοντες της αγοράς, με το σχέδιο αυτό διαφυλάσσεται ο ιδιωτικός χαρακτήρας του τραπεζικού συστήματος, καθώς εξασφαλίζεται η επιχειρησιακή αυτονομία τους, δηλαδή διοίκηση και λήψη αποφάσεων.

Θα πρέπει να τονιστεί, πως η τρόικα στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν έκανε βήμα πίσω και δεν δέχθηκε σε καμία φάση της διαπραγμάτευσης το ενδεχόμενο κρατικοποίησής τους.

Ειδικότερα οι τράπεζες θα χρειαστούν περί τα 30 δισ. ευρώ.  

Τα κεφάλαια που θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τις ζημίες από τις επισφάλειες των δανείων, που προέκυψαν από τον έλεγχο της BlackRock, θα καλύπτονται με κοινές μετοχές που θα έχουν δικαίωμα ψήφου (ή περιορισμένα δικαιώματα ψήφου, όπως μετέδωσε το Reuters).
Αντίθετα, τα κεφάλαια για την κάλυψη της «τρύπας» που δημιουργείται από το «κούρεμα», θα γίνει με έκδοση ομολογιακού δανείου, μετατρέψιμου σε προνομιούχες μετοχές, μέθοδος που δίνει στο κράτος σταθερή απόδοση στη διάρκειά του. Οι τράπεζες διατηρούν το δικαίωμα εξαγοράς.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr