18 Νοε 2011

Reuters: Σχεδόν 50%-50% να αρχίσει να «κόβει χρήμα» η ΕΚΤ


Αυξάνονται οι πιέσεις και η φημολογία για αλλαγή πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρά την αντίθετη γνώμη των Γερμανών.
Το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων ρώτησε 50 κορυφαίους διαχειριστές χαρτοφυλακίων ομολόγων σε...
Ευρώπη και ΗΠΑ, εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εγκαταλείψει την μέχρι σήμερα αυστηρή τήρηση της πολιτικής της, να αντλεί αντίστοιχη ρευστότητα με αυτήν που εισφέρει, για να αγοράζει κρατικά ομόλογα των χωρών που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους.

Οι απαντήσεις ήταν ουσιαστικά μοιρασμένες, με το 48% να εκτιμά, ότι επίκειται μετάβαση σε μία πιο ελαστική τακτική, που προσεγγίζει αυτήν της Fed και της Τράπεζας της Αγγλίας.

Από όσους προβλέπουν αυτή την αλλαγή, οι περισσότεροι την προσδιορίζουν χρονικά τον επόμενο Μάρτιο.

Εξάλλου, μία οριακή πλειοψηφία 25 από τους 49 συνολικά ερωτηθέντες αναλυτές, εκτίμησαν, ότι ο Ντράγκι και η ΕΚΤ θα αναλάβουν κεντρικότερο ρόλο ως ο δανειστής "εκτάκτου ανάγκης" των κρατών που δεν θα έχουν καμία άλλη επιλογή άντλησης ρευστότητας.

"Επί του παρόντος μόνο η ΕΚΤ έχει την ισχύ να καθησυχάσει πρόσκαιρα τις αγορές, ενώ περιμένουμε από τα περιφερειακά κράτη τις μεταρρυθμίσεις που να τονώσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών", σχολίασε ο Τόμας Κοστεγκ της Standard Chartered.

"Οχι" σε αλλαγή πολιτικής από τη Γερμανία 

Αντίθετος στο ενδεχόμενο να τυπώσει χρήμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να βοηθήσει να αμβλυνθεί η κρίση στην ευρωζώνη, εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε σε άρθρο του στο σημερινό φύλλο των Financial Times.

Ο Γερμανός υπουργός υποστηρίζει, ότι αν η ΕΚΤ τυπώσει χρήμα για να λύσει την κρίση, αυτό θα προσφέρει μόνο βραχυπρόθεσμη ανακούφιση και θα μπορούσε να ενισχύσει τον πληθωρισμό και να διαλύσει τη μεταρρύθμιση.

Ο Βεστερβέλε πιστεύει, ότι, αν η ΕΚΤ τυπώσει χρήμα, στην καλύτερη περίπτωση θα υπάρξει προσωρινή ανακούφιση, όμως μακροπρόθεσμα αυτό θα αποδειχθεί ένα "σοβαρό λάθος".

"Στο τέλος θα καταλήξουμε με ένα υποτιμημένο νόμισμα και μια ακόμη πιο αποσταθεροποιημένη ευρωζώνη. Η ανεξαρτησία της ΕΚΤ και η σταθερή προσήλωσή της στη σταθερότητα των τιμών έχουν κορυφαία σημασία για την οικονομία της Ευρώπης", γράφει στη βρετανική εφημερίδα ο γερμανός υπουργός.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr