18 Νοε 2011

Η 84χρονη που έγινε σύμβολο του κινήματος «Occupy»


Μια 84χρονη γυναίκα έγινε το εμβληματικό πρόσωπο της κίνησης «Occupy Wall Street» όταν φωτογράφοι «αιχμαλώτισαν» την εικόνα της λίγα λεπτά αφού αστυνομικοί εκτόξευσαν εναντίον της σπρέι πιπεριού κατά τη διάρκεια πορείας...


Η φωτογραφία της κυρίας Ντόρλι Ρέινι, υποβασταζόμενη από περαστικούς την ώρα που προσπαθούν να την βοηθήσουν, έκανε το γύρο του Διαδικτύου και των εφημερίδων.

«Είναι μια φρικτή φωτογραφία, δεν είμαι τόσο άσχημη» είπε χαριτολογώντας η 84χρονη γυναίκα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Associated Press». Η κυρία Ρέινι είπε ότι βρισκόταν σε λεωφορείο στην περιοχή όταν άκουσε ελικόπτερα και σκέφτηκε: «Πρέπει να πάω να δείξω αλληλεγγύη στα παιδιά» αφού οι καταληψίες του «Occupy» Σηάτλ είχαν συγκεντρωθεί ξανά το απόγευμα της Τρίτης, ακριβώς μετά την επιχείρηση εκκαθάρισης ενός πάρκου του Μανχάταν. Απέκλεισαν κάποιους από τους παρακείμενους δρόμους και η 84χρονη κυρία άκουσε την αστυνομία να λέει στο συγκεντρωμένο πλήθος ότι πρέπει να αποχωρήσουν: «Σήκωσαν τα ποδήλατά τους, μας έσπρωχναν με αυτά, μας στρίμωξαν σε ένα μικρό σημείο και άρχισαν να μας ρίχνουν σπρέι πιπεριού», δήλωσε.

Συνέντευξη της Ντόρλι Ρέινι αμέσως μετά τα γεγονότα

Η αστυνομία του Σηάτλ εξέδωσε ανακοίνωση κατά την οποία δήλωνε ότι οι αστυνομικοί προειδοποίησαν αρκετές φορές το συγκεντρωμένο πλήθος και εκτόξευσαν σπρέι πιπεριού μόνο εναντίων όσων προέβαλαν αντίσταση ή τους επιτέθηκαν.

Κατά τη διάρκεια αυτής της βραδιάς συνελήφθησαν έξι άτομα και «ευτυχώς εγώ δεν ήμουν ανάμεσα σε αυτά» είπε η κυρία Ρέινι η οποία είναι πρώην δασκάλα και αρκετά γνωστή στην περιοχή αφού το 2009 έβαλε υποψηφιότητα για δήμαρχος του Σηάτλ αλλά παραιτήθηκε γρήγορα καθώς όπως αναγκάστηκε να παραδεχτεί, είναι «πολύ γριά».

Ομως, σε σχετικές ερωτήσεις απάντησε ότι θα συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά στο κίνημα «Occupy» του Σηάτλ: «Υποθέτω ότι είμαι πολύ σκληρή», λέει.


ΤΟ ΒΗΜΑ