14 Νοε 2011

Δημόσιο: Oσονούπω το ν/σ για το «κούρεμα» υπηρεσιών


Στο τελικό στάδιο βρίσκεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το επιτελικό κράτος με το οποίο θα μειώνεται ο αριθμός των φορέων, των οργανισμών, των  διευθύνσεων και των τμημάτων αλλά και θα επιχειρείται...
να υπάρχει άμεση διασύνδεση μεταξύ τους. Να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη έκθεση του ο ΟΟΣΑ είχε ζητήσει τη μείωση των δομών του Δημόσιου Τομέα στην Ελλάδα κατά 60%, τονίζοντας ότι το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας συνδέεται άρρηκτα με το προβληματικό και δυσκίνητο Δημόσιο.

Παράλληλα συνεχίζονται οι προσπάθειες για την εφαρμογή του νόμου για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση που σε συνδυασμό με αυτόν για τη αναδιάρθρωση των υπηρεσιών αφενός θα επιχειρεί να διασυνδέσει το Δημόσιο και αφετέρου να μηδενίσει την επαφή του πολίτη με τον υπάλληλο, άρα και τα φαινόμενα διαφθοράς.

Επιπλέον, ένας ακόμη κρίκος στην αναδιάρθρωση του Δημοσίου πρόκειται να προστεθεί με την εφαρμογή του άρθρου 35 του πολυνομοσχεδίου που δημιουργεί το θεσμό το κρατικού υπαλλήλου και επιτρέπει τη μετακίνηση των δημοσίων υπαλλήλων σε όποια υπηρεσία υπάρχει ανάγκη.

Ξεκινά η εφαρμογή μισθολογίου και εφεδρείας


Τα παραπάνω, όπως και η εφαρμογή της εφεδρείας και του βαθμολογίου-μισθολογίου, περιέχονται και στην επιστολή που έστειλε ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Β. Βενιζέλος προς τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας στο πλαίσιο των επιστολών προς τους υπουργούς με τις προτεραιότητες ανά υπουργείο.

Αναφορικά με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστηρίζουν ότι από τη δική τους την πλευρά έχουν σταλεί η σχετικές εφαρμοστικές εγκύκλιοι για το βαθμολόγιο, άρα είναι θέμα του Γενικού Λογιστηρίου πότε θα εφαρμόσει το μισθολόγιο (υπολογίζεται ότι η εφαρμογή του θα ξεκινήσει στη μισθοδοσία στα είτε στα τέλη Νοεμβρίου είτε στα μέσα Δεκεμβρίου, αναδρομικά από την 1η Νοεμβρίου).

Όσον αφορά την εφεδρεία την Τρίτη λήγει η σχετική προθεσμία για το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς και πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης έλεγαν στην aftodioikisi.gr ότι έχουν σταλεί σε όλα τα υπουργεία και στους φορείς του Δημοσίου τα σχετικά έγραφα για την εφαρμογή τόσο του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος όσο και γενικότερα του θεσμού της εφεδρείας.