Το «φάντασμα της Ιταλίας» απειλεί τώρα την Ελλάδα και εντείνει, σε σημείο στραγγαλισμού της εθνικής αξιοπρέπειας της χώρας, τις πιέσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Οπως παραδέχονται στελέχη της ΕΕ, τα κεφάλαια που...
υπάρχουν στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς οικονομικής αρωγής επαρκούν για την κάλυψη της Ελλάδας, χωρίς όμως να είναι βέβαιο ότι αυτό θα ισχύει για καιρό.
Αν η Ιταλία αποφασίσει να ζητήσει και αυτή τη βοήθεια της ευρωζώνης, τα κεφάλαια δεν επαρκούν και θα αρχίσουν νέες διαπραγματεύσεις. Συνεπώς, επιμένουν τα ίδια στελέχη, η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να υπογράψει τάχιστα το νέο Μνημόνιο ώστε να δεσμεύσει τα αναγκαία κεφάλαια και να κατοχυρώσει ενυπογράφως την κάλυψή της μέχρι το 2015 από τις αδηφάγες αγορές.
ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ. Στο πλαίσιο αυτό, οι παράγοντες της ΕΕ χαρακτηρίζουν παιχνίδι με τη φωτιά το αλαλούμ που υπάρχει στην Ελλάδα σχετικά με τις έγγραφες δεσμεύσεις που πρέπει να αναλάβει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να συνεχιστούν τα δάνεια της ευρωζώνης και του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.
Οι Βρυξέλλες έχουν ξεκαθαρίσει πως αναμένουν από τα εν δυνάμει κυβερνητικά κόμματα της Ελλάδας να δεσμευτούν ότι επί της ουσίας θα τηρήσουν απαρέγκλιτα το νέο τριετές πρόγραμμα της τρόικας για την Ελλάδα, είτε βρίσκονται στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση. Αν η ευρωζώνη εμμείνει στη θέση αυτή, ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό, οι εκταμιεύσεις των δανείων δεν θα αρχίσουν μέχρις ότου φτάσουν τα έγγραφα με τις υπογραφές του Γ. Παπανδρέου και του Α. Σαμαρά στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον.
Η Κομισιόν ζήτησε χθες επιτακτικά όχι μόνο πολιτική συναίνεση αλλά γραπτές εγγυήσεις από τα δύο μεγάλα κόμματα ότι θα εφαρμοστούν όσα έχουν συμφωνηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.
Μετά τις σχετικές προχθεσινές δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, χθες στο θέμα επανήλθε ο επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Ολι Ρεν, που είπε πως από τη μονομερή εξαγγελία του δημοψηφίσματος έχει διαταραχθεί η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ ΕΕ και Ελλάδας. «Η εμπιστοσύνη πρέπει να αποκατασταθεί. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ζητούν γραπτή δέσμευση, γραπτή επιβεβαίωση της δέσμευσης της κυβέρνησης ευρείας αποδοχής και εθνικής ενότητας», τόνισε ο επίτροπος.
«Είναι απαραίτητο η νέα κυβέρνηση να εκφράσει γραπτώς σαφή και κατηγορηματική δέσμευση σχετικά με όλες τις αποφάσεις που ελήφθησαν από τις 17 χώρες της ευρωζώνης στις 27 Οκτωβρίου», προσέθεσε. Τέλος, προειδοποίησε πως η επόμενη δόση της οικονομικής βοήθειας θα αποδεσμευτεί «μόνο όταν ξεκαθαριστεί πλήρως ότι η Ελλάδα εμμένει στη συμφωνηθείσα πορεία και τις συμφωνηθείσες πολιτικές».
ta nea on line