9 Νοε 2011

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα λάθη στο φόρο ακινήτων μέσω της ΔΕΗ


Ιδιαίτερα προσεκτικοί καλούνται να είναι οι πολίτες που λαμβάνουν το λογαριασμό της ΔΕΗ με το Ειδικό Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, καθώς διαπιστώνονται λάθη στους υπολογισμούς. Τα λάθη στους λογαριασμούς με τα χαράτσια που στέλνει η ΔΕΗ είναι χιλιάδες, σύμφωνα με τις καθημερινές αναφορές...
που έρχονται από τα γραφεία της Επιχείρησης σε όλη την Ελλάδα και ως επί το πλείστον αφορούν υπερχρεώσεις ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να χρυσοπληρώσουν το τέλος επειδή έχουν υπολογιστεί λάθος είτε τα τετραγωνικά μέτρα των κτιρίων είτε οι τιμές ζώνης.

Οι φορολογούμενοι όμως καλούνται να πληρώσουν το τέλος, ακόμα κι αν είναι λάθος και εν συνεχεία να διεκδικήσουν το δίκιο τους στην εφορία. Στις περισσότερες περιπτώσεις το Ειδικό Τέλος Ακινήτων είναι“φουσκωμένο”, αλλά δεν λείπουν και οι περιπτώσεις υποεκτίμησης. 

Διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού του Ειδικού Τέλους Ακίνητης Περιουσίας έχει προβεί η ΔΕΗ, ενώ σύμφωνα με σχετική Υπουργική Απόφαση οι πολίτες με τα «λανθασμένα» τιμολόγια μπορούν να απευθυνθούν στις αρμόδιες ΔΟΥ.  

Αναλυτικότερα:

Η ΔΕΗ και οι λοιποί Προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν εκ του Νόμου την υποχρέωση του καταλογισμού και της συνείσπραξης του Ειδικού Τέλους με τους λογαριασμούς ρεύματος, δεν έχουν κανένα δικαίωμα μεταβολής στοιχείων, διορθώσεων και επιστροφής χρημάτων, πλην των αρμοδίων φορέων και υπηρεσιών της Πολιτείας.

Τα στοιχεία των Δήμων που μεταβάλλονται μετά τις 17/9/2011 δεν μπορούν να επηρεάσουν τον υπολογισμό του Ειδικού Τέλους, αλλά μόνο τον υπολογισμό του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) .
Σε περίπτωση κατά την οποία οι πολίτες εκτιμούν ότι υπάρχουν λάθη στους τρόπους υπολογισμού του Ειδικού Τέλους που αναφέρονται στο λογαριασμό ρεύματος που λαμβάνουν, τότε σύμφωνα με τον νόμο και την Υπουργική Απόφαση:

• Σε περιπτώσεις ευπαθών κοινωνικών ομάδων, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επικοινωνήσει με τηνΓενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων μέσω γραπτού μηνύματος (sms 54160) ή μέσω της ιστοσελίδας http://www.gsis.gr/faq/faq_eta.html.

Αφού η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων επεξεργαστεί τα στοιχεία και αν κριθεί αναγκαίο, τότε θα επικοινωνήσει με τη ΔΕΗ προκειμένου στον επόμενο λογαριασμό να συμψηφιστεί τυχόν υπερχρέωση ή δοθεί εντολή στη ΔΕΗ για μη έκδοση της δεύτερης δόσης.

Σε περίπτωση διαφωνίας υπολογισμού του Τέλους σε ακίνητα, τότε ο ενδιαφερόμενος και αφού πληρώσει το Τέλος, πρέπει να επικοινωνήσει με τις κατά τόπους ΔΟΥ παρέχοντας όλα τα δικαιολογητικά που απαιτεί η σχετική Υπουργική Απόφαση.
Είναι σαφές, πως η ΔΕΗ αλλά και οι άλλες εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας έχουν μόνο την υποχρέωση να εισπράξουν το συγκεκριμένο Τέλος και σε καμιά περίπτωση δεν έχουν δικαίωμα να επέμβουν με οποιονδήποτε τρόπο στα στοιχεία υπολογισμού του.

Στην παρ. 8, του άρθρου 53 του ν.4021/11 αναφέρεται: «Η βεβαίωση του ειδικού τέλους συντελείται με την εγγραφή στις 17.9.2011 του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου στις μηχανογραφικές καταστάσεις της Δ.Ε.Η. και των λοιπών εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος και ο κατάλογος αυτός αποτελεί τον τίτλο βεβαίωσης για το Ελληνικό Δημόσιο και τον αντίστοιχο χρηματικό κατάλογο των αρμοδίων Δ.Ο.Υ.».  

Χαρακτηριστικό παράδειγμα πολιτών που αντιμετώπισαν πρόβλημα με τα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, στο δημαρχίο του Κορδελιού - Ευόσμου της Θεσσαλονίκης προσήλθαν χτες οι κάτοικοι της περιοχής που διαπίστωσαν λάθη στα τιμολόγια της ΔΕΗ, όσον αφορά στα τετραγωνικά μέτρα και την τιμή ζώνης του σπιτιού τους.

Μετά τα λάθη που παρατηρούνται στους λογαριασμούς που στέλνει η ΔΕΗ, ο δήμος Κορδελιού - Ευόσμου κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν για πληροφορίες στο ισόγειο του δημαρχείου, στην περιοχή του Ευόσμου. Το ίδιο κάλεσμα αναμένεται να κάνουν και άλλοι δήμοι της χώρας όπου παρατηρείται σωρεία λαθών στον υπολογισμό του ειδικού τέλους.


newpost