Tου Κώστα Καλλίτση
Στην Ελλάδα της παραζάλης, κάποιοι συνέλαβαν ένα απίθανο σχέδιο: Το «σχέδιο καθαρά χέρια».
Ητοι, να αναζητηθούν κάποιοι τεχνοκράτες, να κρεμαστούν σε κυβερνητικές θέσεις για λίγες εβδομάδες, να υπογράψουν τη...
δανειακή σύμβαση αν είναι δυνατόν χωρίς τις πολιτικές που τη συνοδεύουν, να τσεπώσουμε τα 8 δισ. της 6ης δόσης και, αμέσως μετά, να προκηρυχθούν εκλογές ώστε να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα με μια νέα κυβέρνηση. Δηλαδή; Δηλαδή, κάποιοι έψαχναν για «θύματα»…
Εξηγούμαι:
Προϋπόθεση για να υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση, είναι, να διαμορφωθεί και να εγκριθεί από τη Βουλή το νέο Μνημόνιο και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που θα ισχύσει έως το 2014. Επίσης, να διαμορφωθεί και ψηφιστεί ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2012, εναρμονισμένος με το Μεσοπρόθεσμο. Ανευ τούτων, δεν υπάρχει ούτε νέα δανειακή σύμβαση ούτε 6η δόση. Τάδε έφησαν Μέρκελ, Λαγκάρντ και λοιποί αρμόδιοι.
Για να γίνουν όλα αυτά, δεν αρκούν λίγες εβδομάδες. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας, περιλαμβανομένης της Συμμετοχής των Ιδιωτών (PSI), θα απαιτήσει περίπου τέσσερις μήνες.
Ούτε είναι δυνατόν όλα αυτά, τα εξαιρετικά σημαντικά, που θα προσδιορίσουν καθοριστικά την πορεία της Ελλάδας στα επόμενα χρόνια, να υλοποιηθούν από μια οιονεί υπηρεσιακή κυβέρνηση. Προσωπικά, δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον πρωθυπουργό που θα διαπραγματεύεται με την κ. Μέρκελ και, ταυτόχρονα, θα μιλά στη μία τηλεφωνική γραμμή με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και στην άλλη με την ηγεσία της Ν.Δ., προσπαθώντας να εξασφαλίζει τη συναίνεσή τους. Ή, χωρίς να μπορεί να αλλάξει ούτε έναν διευθυντή Εφορίας, να παρακολουθεί άπραγος την αιμορραγία των εσόδων και το ξεχείλωμα των δαπανών, να βλέπει τη χώρα να πέφτει στα βράχια, κι αυτός να προεδρεύει.
Λοιπόν, πού θα απέληγε αυτό το σχέδιο;
Στα τέλη του πρώτου 15νθήμερου Δεκεμβρίου, η χώρα θα χρειαστεί 8 δισ. περίπου για να αποπληρώσει προηγούμενα δάνειά της. Ακόμα κι αν εισπράξουμε τα 8 δισ. της 6ης δόσης, θα μας λείπουν μερικά, για μισθούς και συντάξεις. Αν δεν βρεθούν, ίσως θα υποχρεωθούμε να κηρύξουμε παύση πληρωμών. Το φαεινό σχέδιο, λοιπόν, θα απέληγε στο ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να υπογράψει τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου ούτε να εισπράξει την 6η δόση. Για να αναπνεύσει, πιθανότατα θα υποχρεωνόταν να αποσυρθεί από το ευρώ και να εκδώσει εθνικό νόμισμα. Η Ελλάδα θα καταστρεφόταν. Αλλά το πολιτικό κατεστημένο θα εμφανιζόταν με «καθαρά χέρια» - αθώο του αίματος. Διότι η ευθύνη της καταστροφής θα αποδιδόταν στους τεχνοκράτες - όχι σε αυτό…
Υποθέτω, ότι οι ηγεσίες είναι πολύ πιο υπεύθυνες από λίγους κακούς συμβούλους. Και το «σχέδιο καθαρά χέρια» θα πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων.
Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση ευρύτερης στήριξης, αποτελεσματική και σταθερή.
Μια κυβέρνηση με σαφή εντολή, πραγματικές εξουσίες, επαρκή χρονικό ορίζοντα και ικανούς ανθρώπους.
Σε μια κυβέρνηση με τέτοιες προδιαγραφές, ασφαλώς θα είναι χρήσιμοι και αναγκαίοι τεχνοκράτες που διαθέτουν δημοκρατική πολιτική αίσθηση, διεθνές κύρος, αξιοπιστία και υψηλή εκτίμηση των ικανοτήτων και της ανιδιοτέλειάς τους.
Αλλά, η ευθύνη ανήκει στις ηγεσίες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων. Η δική τους συνεννόηση (μόνο αυτή, πλέον…) μπορεί να αποτρέψει την ήττα της Ελλάδας από τη «συμμορία της δραχμής», που έχει αναθαρρήσει.
Γι' αυτό, η παρτίδα του σκληρού πόκερ με κλειστά χαρτιά, πρέπει να τελειώνει. Λύση, έπρεπε να είχε βρεθεί χτες. Ας βρεθεί σήμερα.
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr