6 Νοε 2011

Οι 25 προϋποθέσεις της «σωτηρίας»


Της Δήμητρας Καδδά
Νέες περικοπές σε συντάξεις, προνοιακά, κοινωνικά επιδόματα και παροχές, φαρμακευτικές δαπάνες, λειτουργικά έξοδα των νοσοκομείων, αμυντικές δαπάνες, ψαλίδι στα ειδικά μισθολόγια και αναδιάρθρωση του Δημοσίου και της τοπικής...
αυτοδιοίκησης. Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στο κουστούμι του νέου μνημονίου, που έχει ήδη... ραφτεί.

Το ποσό που πρέπει να βρεθεί, πέραν των μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί, είναι τεράστιο.
Φτάνει στα 8,2 δισ. ευρώ (3% του ΑΕΠ) μόνο για τη διετία 2013-2014 και προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από περικοπές σε δαπάνες. Φωτογραφίζει, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, μεγάλη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων με όχημα την αναδιάρθρωση του Δημοσίου και εκτιμάται, ότι θα δοκιμάσει - σε συνθήκες ύφεσης και τεράστιας ανεργίας - τις αντοχές της οικονομίας.

Η μαύρη λίστα

Τα παραπάνω μέτρα έχουν αποφασιστεί από την Ε.Ε. Η αποδοχή τους από την Αθήνα αποτέλεσε προϋπόθεση για την καταβολή ακόμη και της 6ης δόσης των 8 δισ. ευρώ.

Περιλαμβάνονται σε 6σέλιδο έγγραφο των υπηρεσιών του Ολι Ρεν προς τους υπουργούς Οικονομικών, που καταγράφει τις δεσμεύσεις - προσαρμογές του μνημονίου, οι οποίες συνοδεύουν την έγκριση της επόμενης δόσης έπειτα από απόφαση των υπουργών της Ε.Ε.

Θα οριστικοποιηθούν και θα εξειδικευθούν με «εξωτερική τεχνική βοήθεια», η οποία ερμηνεύεται από αρμόδια στελέχη ως ένα δείγμα της «νέου τύπου» εποπτείας που θα επιβάλει η τρόικα. Τα νέα μέτρα θα καταγραφούν αναλυτικότερα στο νέο μνημόνιο, που θα συνοδεύει τη δανειακή σύμβαση. Πρέπει να τα λάβει η Ελλάδα έως το τέλος Ιουνίου του 2012, για να διασφαλιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή κατά τα έτη 2013- 2014.

Οπως ρητά αναφέρεται, τα μέτρα προέρχονται από την πλευρά των δαπανών, που θα επανεξεταστούν. «Η επανεξέταση αυτή θα βασίζεται σε εξωτερική τεχνική βοήθεια και θα επικεντρωθεί σε συντάξεις και κοινωνικές παροχές (με τρόπο που θα διαφυλάξει τη βασική κοινωνική προστασία), αμυντικών δαπανών διαφυλάττοντας την αμυντική ικανότητα της χώρας, αναδιάρθρωση των κεντρικών και τοπικών διοικήσεων, προσαρμογή των ειδικών μισθολογικών καθεστώτων, περαιτέρω εξορθολογισμό των φαρμακευτικών δαπανών και των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων, καθώς και των προνοιακών επιδομάτων».

Στο ίδιο κείμενο καταγράφονται δεκάδες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν εδώ και τώρα για να φτάσει η 6η δόση. Κάποιες είναι γνωστές, κάποιες τώρα φανερώνονται. 
Η Ελλάδα υποχρεούται να μεταβιβάσει την κυριότητα στο πανίσχυρο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας (που δίδει δικαίωμα και ρευστοποίησης) των μετοχών τραπεζών, λιμένων, αεροδρομίων, εταιρειών ύδρευσης, αυτοκινητόδρομων, ΕΛΤΑ, 4 κρατικών κτιρίων, Εγνατίας Οδού και του χώρου αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Καβάλα.


Προϋπόθεση για την καταβολή της 6ης δόσης είναι η Ελλάδα «να υιοθετήσει και να εφαρμόσει χωρίς καθυστέρηση»:

* Υπουργικές αποφάσεις για το κλείσιμο, τη συγχώνευση ή την ουσιαστική μείωση του μεγέθους σε ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ, Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας, ΕΟΜΜΕΧ, ΙΓΜΕ, ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, ΘΕΜΙΣ, ΕΘΙΑΓΕ, ΕΡΤ και 35 άλλες μικρότερες μονάδες.

* Υπουργική απόφαση για τα νέα κριτήρια χορήγησης αναπηρικών συντάξεων.

* Μεταφορά από το ελληνικό Δημόσιο στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου των Alpha Bank (0,619% των μετοχών), Εθνική (1,234% των μετοχών), Πειραιώς (1,308% των μετοχών), ΟΛΠ (23,1%), ΟΛΘ (23,3%). Επίσης, περιφερειακά λιμάνια (το 100% των λιμένων Ελευσίνας, Λαυρίου, Ηγουμενίτσας, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Καβάλας, Κέρκυρας, Πάτρας, Ραφήνας, Ηρακλείου), ΕΥΔΑΠ (27,3%), ΕΥΑΘ (40%), περιφερειακοί αερολιμένες (εκχώρηση δικαιωμάτων παραχώρησης), χώροι αποθήκευσης για φυσικό αέριο της νότιας Καβάλας (μεταβίβαση των δικαιωμάτων των σημερινών και των μελλοντικών συμβάσεων παραχώρησης), ελληνικοί αυτοκινητόδρομοι (μεταβίβαση οικονομικών δικαιωμάτων των σημερινών και μελλοντικών συμβάσεων παραχώρησης), Εγνατία οδός, (100%), Ελληνικά Ταχυδρομεία (90%), ΟΠΑΠ Α.Ε. (29%), 4 κρατικά κτίρια.

* Διορισμός των νομικών, τεχνικών και οικονομικών συμβούλων για τουλάχιστον δεκατέσσερις από τις παραπάνω αποκρατικοποιήσεις, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί να γίνουν μέχρι το τέλος του 2012.

Εως το τέλος Δεκεμβρίου πρέπει, επιπλέον των δεκάδων δεσμεύσεων που έχουν ήδη αναληφθεί, να:

* Ψηφιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2012.

* Να επικαιροποιηθούν και να δημοσιοποιηθούν όλα τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου έως το 2014.

* Να θεσπιστούν όλες οι φορολογικές διατάξεις, που είναι αναγκαίες για την εκτέλεση του προϋπολογισμού παράλληλα με την ανακοίνωση του προϋπολογισμού.

* Να ανακοινωθεί παράλληλα με το σχέδιο αναθεώρησης της δημόσιας διοίκησης και ένα σχέδιο δράσης για την εφαρμογή του με προτάσεις παρεμβάσεων. Αυτές θα καθορίζουν σαφείς αρμοδιότητες ανά υπουργείο και τομείς αρμοδιότητας, θα καταργούν επικαλύψεις και θα βελτιώνουν την κινητικότητα.

* Ορισμός συμβούλων για όλες τις υπόλοιπες αποκρατικοποιήσεις του 2012, ενεργοποίηση της ειδικής γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας που θα διαχειρίζεται την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου που δεν θα πωληθεί και θα συνεργάζεται με τις υπό συγχώνευση ΚΕΔ και ΕΤΑ που θα προετοιμάζουν τα προς πώληση ακίνητα.

* Δημιουργία έξι καλαθιών ακινήτων από το Ταμείο Αξιοποίησης.

* Νομική πράξη για μεταβίβαση στο κράτος της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ΔΕΚΟ και φορέων που θα κλείσουν.

* Ενεργοποίηση της μονάδας μεγάλων φορολογουμένων.

* Αντικατάσταση των εφόρων οι οποίοι δεν επιτυγχάνουν τους στόχους απόδοσης.

* Επανεκτίμηση προσόντων των φορολογικών ελεγκτών.

* Λειτουργία του οργάνου επίλυσης διαφορών, για να αντιμετωπίσουν εντός 90 ημερών μεγάλες υποθέσεις.

* Συγχώνευση 31 ΔΟΥ.

* Ενίσχυση του ελέγχου των δαπανών με το διορισμό των μόνιμων επιτηρητών σε όλα τα υπουργεία.

* Σύσταση μητρώων δεσμεύσεων για το σύνολο των υπηρεσιών και φορέων της γενικής κυβέρνησης.

* Δημοσίευση του σχεδίου προσλήψεων μέχρι το 2015 σύμφωνα με τον κανόνα της 1 πρόσληψης για 5 αποχωρήσεις χωρίς τομεακές εξαιρέσεις (π.χ. υγεία).

* Μεταφορά σε καθεστώς εφεδρείας περίπου 15.000 προσωπικού φορέων και άλλων 15.000 σε καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης. Η 12μηνη εφεδρεία μπορεί να γίνει 24μηνη για το προσωπικό κοντά στη συνταξιοδότηση.

* Αναθεώρηση του καταλόγου των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων με στόχο να καλύπτει λιγότερο από το 10% του εργατικού δυναμικού.

* Σε βάθος αναθεώρηση της λειτουργίας των επικουρικών συντάξεων, των προνοιακών και των εφάπαξ. Θα περιλαμβάνει πρόσθετη μείωση του αριθμού των ταμείων και εξάλλειψη ελλειμμάτων με ρυθμίσεις που θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου 2012.

Εως τον Μάρτιο του 2012:

* Να ολοκληρωθεί οι δεύτερος γύρος αναθεώρησης των κοινωνικών επιδομάτων και προγραμμάτων.

* Να καλυφθούν όλες οι ιατρικές πράξεις από ηλεκτρονική συνταγογράφηση (φάρμακα, παραπεμπτικά, διάγνωση, χειρουργεία), να δίδονται αναλυτικές μηνιαίες εκθέσεις ελέγχου από το ΕΣΥ και να επεκταθούν τα γενόσημα ώστε να καλύπτουν πάνω από το 60% των φαρμάκων.

* Να γίνεται κεντρικά η προμήθεια των φαρμακευτικών και ιατρικών προϊόντων για το ΕΣΥ.

* Να ενισχυθεί ο ελέγχος των δαπανών, με νόμο που θα καθιστά αυστηρότερη τη διαδικασία υποβολής και έγκρισης των συμπληρωματικών προϋπολογισμών.

ΠΗΓΗ: enet.gr