5 Οκτ 2011

H Γ’ Βιομηχανική Επανάσταση


Του Γιώργου Αγγελόπουλου
Η κρίση θα τερματιστεί μόνον όταν αλλάξουμε την οικονομία, λέει ο Τζέρεμι Ρίφκιν.  
Πρέπει λοιπόν να αλλάξουμε, και μάλιστα τώρα. Ακόμη κι αν δεν το θέλουμε, η Τρίτη Βιομηχανική Επανάσταση έχει, ήδη, αρχίσει και η τρέχουσα οικονομική κρίση πρέπει να μας πείσει, να επισπεύσουμε την πορεία προς ένα...
νέο παράδειγμα για την κοινωνία μας. 

Ενα μοντέλο που να απαιτεί, να εγκαταλείψουμε την ενεργειακή εξάρτηση από το πετρέλαιο, αλλά και να αλλάξουμε ριζικά τις οικονομικές σχέσεις, την πολιτική, το περιβάλλον και την εκπαίδευση. Αυτά υποστηρίζει αυτός ο οικονομολόγος, συγγραφέας και σύμβουλος της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελας Μέρκελ στο τελευταίο βιβλίο του με τίτλο «Η Τρίτη Βιομηχανική Επανάσταση».
Σε συνέντευξη που είχε δώσει τον Αύγουστο, ο Ρίφκιν είχε πει για το περιεχόμενο του νέου βιβλίου: «Προς τα τέλη της δεκαετίας του 1970, τελείωσε η Πρώτη Βιομηχανική Επανάσταση, με την έννοια ότι σταματήσαμε να ζούμε χάρη στα πλούτη που παράγαμε. Μπήκαμε στη Δεύτερη Βιομηχανική Επανάσταση, κατά την οποία βαθμιαία σπαταλήσαμε τις οικονομίες μας και αρχίσαμε να ζούμε με χρέος».

Το γεγονός αυτό μας εξέθεσε σε περιοδικές κρίσεις
«Κάθε φορά που υπάρχει ύφεση, κάνουμε πάντα το ίδιο πράγμα: ρίχνουμε χρήματα στην αγορά και λέμε, πως θέλουμε να μειώσουμε τις δαπάνες. 
Ομως η ανάκαμψη τροφοδοτείται δαπανώντας, οι δαπάνες μας αυξάνουν τη ζήτηση, οι αναδυόμενες χώρες επωφελούνται αυξάνοντας την παραγωγή για να πολλαπλασιάσουν την προσφορά, και αυτό κάνει να ανεβαίνει το κόστος των πρώτων υλών όπως το πετρέλαιο. 
Κατά συνέπεια όλες οι τιμές αυξάνονται, περιλαμβανομένων αυτών των τροφίμων, και έτσι ξαναβρισκόμαστε σε μια νέα αφόρητη κατάσταση, και στρεφόμαστε στο χρέος για να ικανοποιήσουμε τις απαιτήσεις μας. Ετσι δεν βγαίνουμε ποτέ από αυτή την κατάσταση».

«Η κρίση θα τελειώσει μόνον όταν αλλάξουμε το οικονομικό παράδειγμά μας», τονίζει ο Ρίφκιν.  
Πρέπει να περάσουμε, εξηγεί, από τη Δεύτερη Βιομηχανική Επανάσταση στην Τρίτη, «να σταματήσουμε να καταναλώνουμε τα πλούτη του παρελθόντος και να ξαναρχίσουμε να παράγουμε απελευθερώνοντας τη δημιουργικότητά μας». 

Και στο καινούριο βιβλίο του διευκρινίζει: «Η νέα εποχή θα φέρει μια αναδιοργάνωση των σχέσεων εξουσίας σε όλα τα επίπεδα. 
Ενώ η Πρώτη και η Δεύτερη Επανάσταση ευνόησαν τη συγκέντρωση και την καθετοποίηση, με οργανωτικές δομές που λειτουργούσαν στις αγορές από πάνω προς τα κάτω, η Τρίτη κινείται από πλευρικές οδούς, προτιμώντας τα μοντέλα των συνεργατικών επιχειρήσεων, που λειτουργούν καλύτερα σε δίκτυα. Ο "εκδημοκρατισμός της ενέργειας" έχει βαθιές επιπτώσεις στο πώς ενορχηστρώνουμε ολόκληρη την ανθρώπινη ζωή. Μπαίνουμε στην εποχή του "διανεμητικού καπιταλισμού". Η σχέση αντιπάλων μεταξύ πωλητή και αγοραστή υποκαθίσταται από τη συνεργατική σχέση μεταξύ παρόχου και χρήστη».

ΠΗΓΗ: tanea.gr