6 Οκτ 2011

Υπερχρεωμένα νοικοκυριά: Η ημέρα που οι τράπεζες «δάκρυσαν»


Στη δημόσια συζήτηση έχει μονοπωλήσει το εξωτερικό χρέος της χώρας. 
Οι Έλληνες, όμως, χρωστούν και... μέσα. 
Υπολογίζεται ότι τα χρέη προς τις τράπεζες ξεπερνούν συνολικά τα 250 δις ευρώ....
 
Το Ειρηνοδικείο της Λάρισας δικαίωσε πρόσφατα άνεργη δανειολήπτρια η οποία αξιοποίησε τις δυνατότητες του νόμου Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τελικά πέτυχε τη διαγραφή του χρέους της
Τι δηλώνει  ο δικηγόρος της. Ποια ήταν τα επιχειρήματα των τραπεζών. Πόσοι και ποιοι περιμένουν στη «σειρά» για να ελαφρύνουν τα χρωστούμενα.

Η δανειολήπτρια, την οποία δικαίωσε το δικαστήριο της Λάρισας, 47 ετών, είναι μητέρα ενός παιδιού το οποίο εφέτος ξεκινά τις σπουδές του. Χρωστά σε τράπεζες 26.179,65 ευρώ. Εδώ και 1,5 χρόνο είναι άνεργη. Ο δικηγόρος της Κίνησης Πολιτών Δανειοληπτών Λάρισας Γιώργος Μπαρτζώκης ανέλαβε να διαβιβάσει το αίτημα για απαλλαγή της δανειολήπτριας από το χρέος της, βάσει του νόμου (3869 / άρθρο 8 / παρ. 5) της τέως υπουργού Εργασίας Λούκας Κατσέλη, υπό την έννοια ότι η ίδια παρουσιάζει επί μακρόν μηδενικό εισόδημα και άρα αδυνατεί να καταβάλει το παραμικρό ποσό για την αποπληρωμή των δανείων της:

«Αρχικά προτείναμε στις εμπλεκόμενες τράπεζες εξωδικαστικό συμβιβασμό, τονίζοντας ότι η δανειολήπτρια έχασε τη δουλειά της εδώ και 1,5 χρόνο από εταιρεία στη Λάρισα και σήμερα αδυνατεί να βρει νέα θέση απασχόλησης. Επιλέξαμε τη μορφή πρότασης εξώδικου, καθώς επιθυμούσαμε να δημιουργήσουμε νομολογία, η οποία θα ισχύει σε ολόκληρη τη χώρα. Άλλη βαρύτητα έχει ένα εξώδικο και άλλη μια απλή αίτηση η οποία συχνά υποβάλλεται και τελικά απορρίπτεται. Στη συνέχεια, απευθυνθήκαμε στο Ειρηνοδικείο».

Εκεί οι εκπρόσωποι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αντέτειναν τη δυνατότητα της δανειολήπτριας να βρει νέα θέση εργασίας ώστε να αποπληρώσει τα χρέη της. 
«Εμείς, λοιπόν, τους προτείναμε να την προσλάβουν οι ίδιοι στην τράπεζα. Θεωρώ ότι σε εκείνο ακριβώς το σημείο κρίθηκε το αποτέλεσμα, καθώς ο πρόεδρος του δικαστηρίου αντιλήφθηκε την κρίσιμη κατάσταση στην οποία η ίδια βρίσκεται», υπογραμμίζει ο κ. Μπαρτζώκης, ο οποίος απέναντι στο έτερο επιχείρημα των τραπεζών, ‘πού βρίσκει τα λεφτά για να ζει;’, υποστήριξε ότι η όποια συνδρομή συγγενών και φίλων για την επιβίωση δεν ορίζεται ως εισόδημα.

Ωστόσο, η έκβαση της υπόθεσης δεν έχει κριθεί οριστικά, καθώς η βιοποριστική κατάσταση της άνεργης δανειολήπτριας θα ελέγχεται ανά 6 μήνες για τα επόμενα 4 χρόνια (αυτό είναι το όριο βάσει της νομοθεσίας). Αν μέσα σε αυτό το διάστημα εκείνη έχει βρει δουλειά, τότε το ύψος του χρέους της προς τις τράπεζες, το οποίο μετά την απόφαση του Ειρηνοδικείου είναι μηδενικό, θα διαμορφωθεί διαφορετικά. 
Σημειώνεται, ότι απόφαση του Ειρηνοδικείου Βόλου, το οποίο εξέτασε την υπόθεση πολίτη με μηνιαίο εισόδημα 750 ευρώ, όρισε τη διαγραφή του χρέους (συνολικά 180.000 ευρώ) κατά 80%.

Ο νόμος Κατσέλη ορίζει, ότι σε περιπτώσεις μακροχρόνιας ανεργίας ή ασθένειας ή διάθεσης μόνο των στοιχειωδών για την επιβίωση είναι δυνατή η μηδενική καταβολή ποσών για την αποπληρωμή δανείων. To πρώτο 6μηνο του 2011 έχουν κατατεθεί στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας περισσότερες από 3.000 αιτήσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών για την ελάφρυνση των οφειλών τους. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο, συνολικά, για 150.000 δανειολήπτες οι οποίοι θα επιδιώξουν τη ρύθμιση των οφειλών τους με ανάλογο τρόπο.

Ο πρόεδρος του Νέου Ινστιτούτου Καταναλωτών Κωνσταντίνος Τσέκερης περιγράφει το προφίλ των πολιτών οι οποίοι προσφεύγουν σε αυτή τη διαδικασία: «Ανήκουν κυρίως στην μικρομεσαία τάξη, είναι κατά το πλείστον μισθωτοί και συνταξιούχοι, ωστόσο υπάρχει και μεγάλο ποσοστό ελευθέρων επαγγελματιών. Πολλοί εξ αυτών την τελευταία διετία έχουν περιέλθει σε κατάσταση ανεργίας και έκτοτε αδυνατούν να βρουν δουλειά».

Από την άλλη πλευρά, παράγοντες της αγοράς εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τις επιπτώσεις από τη διαφαινόμενη εκτίναξη του σημερινού ποσοστού (12%) μη εξυπηρέτησης χρεών, εν μέσω «λουκέτων» στην αγορά (25% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων) και διαρκούς αύξησης της ανεργίας (σχεδόν 1 εκατ. πολίτες). 
Υπολογίζεται, ότι σήμερα οφείλονται στις ελληνικές τράπεζες περισσότερα από 250 δις ευρώ, εκ των οποίων περίπου 120 δις ευρώ αφορούν σε δάνεια επιχειρήσεων, 115 δις ευρώ σε στεγαστικά / καταναλωτικά δάνεια πολιτών και περίπου 15 δις σε υποχρεώσεις ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών.
Επιπλέον, στα 45 δις ευρώ ανέρχονται τα χρέη των πολιτών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. 
Άλλωστε, φαινόμενο με μεγάλες διαστάσεις έχουν λάβει οι συναλλαγές με μεταχρονολογημένες αλλά και ακάλυπτες επιταγές.

http://tvxs.gr/
ΠΗΓΗ: e-parembasis