6 Οκτ 2011

Μειώσεις 15% έως 30% στις επικουρικές συντάξεις των ελλειμματικών ταμείων


Από 15% έως 30% θα είναι η μείωση στις επικουρικές συντάξεις των ελλειμματικών ασφαλιστικών ταμείων, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης. 
Η σχετική ρύθμιση, μαζί με τις άλλες περικοπές στις κύριες συντάξεις, που θα ισχύσουν από την...
1η Νοεμβρίου, θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σήμερα, Πέμπτη, στη Βουλή.

Σε ό,τι αφορά τις κύριες συντάξεις υπενθυμίζεται, ότι από το Νοέμβριο θα μειωθεί κατά 20% η κύρια σύνταξη των συνταξιούχων άνω των 55 ετών, για το ποσό της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ και κατά 40% το ποσό της μηνιαίας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους.

Από 1ης Νοεμβρίου, στους συνταξιούχους του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ), το τμήμα της μηνιαίας επικουρικής σύνταξης, που μετά την αφαίρεση της ειδικής εισφοράς συνταξιούχων, υπερβαίνει το ποσό των 150 ευρώ, μειώνεται κατά ποσοστό 30%. 
Καμία σύνταξη, μετά την παραπάνω μείωση, δεν θα υπολείπεται του ποσού των 150 ευρώ.

Αντίστοιχα, προβλέπεται ότι από 1η Νοεμβρίου και εφεξής στους συνταξιούχους του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, του κλάδου ασφάλισης προσωπικού ΔΕΗ και των τομέων ΤΑΠ-ΟΤΕ, ΤΕΑΠ-ΕΛΤΑ, ΤΕΑΠ-ΕΤΒΑ του ΤΑΥΤΕΚΩ (Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας), καθώς και στους συνταξιούχους του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων που λαμβάνουν μόνο επικουρική σύνταξη, το ποσό της μηνιαίας επικουρικής σύνταξης που απομένει μετά την αφαίρεση της ειδικής εισφοράς συνταξιούχων επικουρικής ασφάλισης μειώνεται κατά 15%.

Επιπλέον, από την 1η Ιανουαρίου του 2012 θα επανακαθοριστούν τα ποσοστά αναπλήρωσης, έτσι ώστε καμιά νέα επικουρική ελλειμματικού Ταμείου να μην ξεπερνά το 20% του συντάξιμου μισθού. Σήμερα το ποσοστό είναι από 45%-65%.  

Επιπλεόν, η μείωση στο επικουρικό των συντάξεων του ΕΤΕΑΜ, μπορεί να φθάνει και ως 30%, κλιμακωτά και ανάλογα με το ύψος της σύνταξης, ενώ σε ελλειμματικά ταμεία όπως ορισμένων ΔΕΚΟ και τραπεζών, ενδέχεται να φθάσει το 50%. Περικοπές θα γίνουν και στα Ταμεία τα οποία εντάχθηκαν στο επικουρικό του ΙΚΑ, προκειμένου να διασωθούν και συνέχισαν να καταβάλλουν υψηλές συντάξεις, παρ' ότι είχαν χρεοκοπήσει.

Στόχος της ρύθμισης, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, είναι η αντιστοίχηση τους ύψους των επικουρικών συντάξεων με τις δυνατότητες του ΙΚΑ - ΕΤΕΑΜ, για το οποίο η αναλογιστική μελέτη έχει δείξει, ότι εμφανίζει ετήσιο ταμειακό έλλειμμα 30 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο 15% των παροχών του.

 ΠΗΓΗ: tvxs.gr