27 Οκτ 2011

Διπλό μπόνους στους δημοσίους υπαλλήλους για τα πλασματικά


Διπλά κερδισμένοι είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα αποφασίσουν να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη ασφάλισης για να επιταχύνουν την έξοδο στη σύνταξη. Το βασικό "ατού" είναι πως φέτος μπορούν να αναγνωρίσουν μέχρι και εννιά..
 
πλασματικά έτη, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα Ταμεία που οι ασφαλισμένοι έχουν δικαίωμα να εξαγοράσουν τέσσερα μόνο χρόνια.

Μάλιστα τα πλασματικά έτη που μπορούν να αναγνωρίσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι αυξάνονται σταδιακά. Ετσι το 2012 θα φτάσουν τα δέκα, το 2013 τα έντεκα και από το 2014 και μετά θα είναι δώδεκα (εκ των οποίων μέχρι πέντε θα είναι τα χρόνια για τα παιδιά).

Παράλληλα, στο Δημόσιο η εξαγορά των πλασματικών ετών είναι πολύ πιο οικονομική. Συγκεκριμένα υπολογίζεται ποσοστιαία επί των συντάξιμων αποδοχών και σε γενικές γραμμές κυμαίνεται από 90 έως 120 ευρώ για κάθε μήνα εξαγοράς.


Η εξόφληση μπορεί να γίνει είτε εφάπαξ είτε σε δόσεις, με τον αριθμό τους να εξαρτάται από τους μήνες εξαγοράς.

Μάλιστα όσοι έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην εφάπαξ εξαγορά θα έχουν και μία έκπτωση 15% στο καταβαλλόμενο ποσό.

Ωστόσο ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που επιθυμούν να κατοχυρώσουν δικαίωμα σε κάποιες από τις ειδικότερες κατηγορίες (π.χ. γονείς ανηλίκων, τρίτεκνοι).
Διπλό μπόνους στους δημοσίους υπαλλήλους για τα πλασματικά


Αυτό γιατί ο χρόνος των τέκνων και εκείνος της στρατιωτικής θητείας λειτουργούν αναδρομικά και εφόσον αθροιστικά συμπληρωθεί 25ετία μέχρι το τέλος 2010, τότε ο υπάλληλος θεμελιώνει δικαίωμα με τις διατάξεις που ως τότε ίσχυαν χωρίς να ευνοείται.


to ethnos.gr