10 Σεπ 2011

Νέες φήμες για χρεοκοπία της Ελλάδας εντός του Σαββατοκύριακου


 «Κακόγουστο παιχνίδι» και «οργανωμένη σπέκουλα» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, τις φήμες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο περί επικείμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας μέσα στο Σαββατοκύριακο. 
Σύμφωνα με δημοσίευμα του...
πρακτορείου Bloomberg, που επικαλείται Γερμανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, η Ελλάδα οδεύει προς τη χρεοκοπία και ήδη η Γερμανία επεξεργάζεται ένα «Σχέδιο Β» για τη διάσωση των τραπεζών της.

Το πρακτορείο, επικαλούμενο τρεις πηγές στη γερμανική κυβέρνηση, επισημαίνει, πως το Βερολίνο εξετάζει σχέδιο για μέτρα στήριξης στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε περίπτωση που η Αθήνα δεν πάρει την 6η δόση και τα γερμανικά ιδρύματα καταγράψουν ζημιές από «κούρεμα» της τάξης του 50%, ενδεχομένως με χρήση οργάνων για την επανακεφαλαιοποίησή τους.

Η φερόμενη αυτή ύπαρξη του σχεδίου, σύμφωνα με το Bloomberg, αποτυπώνει την ανησυχία του Βερολίνου και την εντεινόμενη πίεση στην Αθήνα. Λίγες μόλις ώρες πριν, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απηύθυναν αυστηρές προειδοποιήσεις προς την Ελλάδα, απειλώντας την ακόμη και με έξοδο από το ευρώ, εάν δεν προχωρήσει την υλοποίηση των μέτρων που έχει συμφωνήσει.

Σημειώνεται επίσης, πως οι εξελίξεις αυτές συμπίπτουν χρονικά με τη λήξη της προθεσμίας που είχε δώσει η ελληνική κυβέρνηση σε επενδυτές, για να δηλώσουν εάν προτίθενται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.

Ευ. Βενιζέλος: Κακόγουστο παιχνίδι το δημοσίευμα

«Δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται αυτό το οργανωμένο κύμα "φημών" για δήθεν χρεοκοπία της Ελλάδας», δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας το δημοσίευμα του πρακτορείου.

"Βασική επιλογή και προτεραιότητα της Ελλάδας", προσθέτει ο υπουργός Οικονομικών, "είναι η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων της 21 Ιουλίου και βεβαίως η πλήρης εφαρμογή των υποχρεώσεων της, που απορρέουν από τις συμφωνίες της με τους θεσμικούς της εταίρους. Αυτή είναι η σαφής θέση της ελληνικής Κυβέρνησης, που δεν λαμβάνει υπόψη της κανένα στοιχείο πολιτικού κόστους", πρόσθεσε.

"Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ανεύθυνο δημοσίευμα και είναι απορίας άξιο, γιατί το Bloomberg το δημοσίευσε", σχολίασε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος.
"Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να γίνει εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης και να διαψεύδει κάποιες ανώνυμες πηγές της κυβέρνησης της Γερμανίας", επισήμανε, μιλώντας στο Mega, και ανέφερε, ότι μόνο η κυβέρνηση της Γερμανίας μπορεί να τοποθετηθεί επίσημα απέναντι σε αυτές τις ανώνυμες δηλώσεις.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr