14 Σεπ 2011

Διευκρινίσεις για την εφεδρεία στους Δήμους


Διαβεβαιώσεις ότι η εργασιακή εφεδρεία στους Δήμους θα ισχύει μόνο εφόσον οι πλεονάζοντες υπάλληλοι δεν αποδεχθούν τη μετάταξή τους έδωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Πάρις Κουκουλόπουλος σε συνάντηση με μέλη της Πανελλήνιας...
Ομοσπονδίας Εργαζομενων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.ς

Στις δηλώσεις του ο κ. Κουκουλόπουλος ανέφερε: "Επαναλαμβάνω ότι είπα και χθες. Η κυβέρνηση για τους Δήμους όλης της χώρας έχει μια συγκεκριμένη πολιτική:


1. Οι Δήμοι πρέπει να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους έτσι ώστε να μην επιβαρύνουν το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης
2. Σε αυτή τη διαδικασία φροντίζουμε να μην υπερχρεωθεί κανένας Δήμος
3. Σε ό,τι αφορά το προσωπικό τους, τυχόν πλεονάζον προσωπικό που υπάρχει σε 10-15 Δήμους, και αυτό είναι γεγονός, θα ξεκινήσει η διαδικασία μετατάξεων, όπως με σαφήνεια είπα και χθες. Η εφεδρεία είναι μια διαδικασία που έπεται αν δεν ευοδώσει αυτή η προσπάθεια.


Οσον αφορά τους Δήμους που είναι στο κόκκινο, ο κ. Κουκουλόπουλος δήλωσε: "Για να μπορούμε να μιλήσουμε για τους Δήμους που είναι στο κόκκινο σήμερα θα πρέπει να έχουμε ολοκληρωμένη την απογραφή. Η απογραφή των λοιπών νομικών προσώπων ολοκληρώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου περίπου και από εκεί θα προκύψει η συνολική εικόνα. Αυτή τη στιγμή πάντως οι Δήμοι που φαίνεται να έχουν ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα και θα χρειαστεί να ενταχθούν στο πρόγραμμα εξυγίανσης είναι λιγότεροι από 15. Δεν ξέρω αν αλλάξει αυτό στους αριθμούς με τις επιχειρήσεις και τα νομικά τους πρόσωπα. Αυτό θα το ξέρουμε τέλος Σεπτεμβρίου.

Ετοιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος
Στον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Ηλία Πλασκοβίτη έχει ήδη σταλεί σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για την εργασιακή εφεδρεία καθώς και το νέο βαθμολόγιο - μισθολόγιο.

Το σχέδιο περιλαμβάνει καταργήσεις ή συγχωνεύσεις οργανισμών και ΝΠΔΔ, που εποπτεύονται από το κράτος, καταργήσεις ειδικών γραμματειών και αναμόρφωση των 1.000 διευθύνσεων και χιλιάδων τμημάτων όλων των υπουργείων, στοχεύοντας αφενός στον περιορισμό των κρατικών δαπανών, αλλά και στην ορθολογική αξιοποίηση των υπαλλήλων, αποφεύγοντας επικαλύψεις αρμοδιοτήτων και τη γραφειοκρατία, όπως προανήγγειλε και ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Ντίνος Ρόβλιας.

Οι υπάλληλοι, που υπηρετούν στους υπό κατάργηση ή συγχώνευση φορείς, θα μεταταχθούν υποχρεωτικά σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου ή θα τεθούν υπό καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, στην περίπτωση που εργάζονται με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν και προγράμματα εθελούσιας εξόδου ή μειωμένης εργασίας με αντίστοιχη μείωση του μισθού.

Προς νέες κινητοποιήσεις η ΑΔΕΔΥ
Σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις και πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις προσανατολίζεται η ΑΔΕΔΥ, κατά της επέκτασης της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ. Στο πλαίσιο αυτό, το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ θα συνεδριάσει την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, για να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του.

"Οι χθεσινές ανακοινώσεις εκπροσώπων της κυβέρνησης επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις μας ότι η κυβέρνηση και η τρόικα θα χρησιμοποιήσουν τον αντεργατικό θεσμό της εργασιακής εφεδρείας για μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο", επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση η ΑΔΕΔΥ.

Όπως αναφέρει, "η επέκταση του θεσμού και στο χώρο των ΟΤΑ, για όσους υπαλλήλους δεν κάνουν μετάταξη, αλλά και η ανάλογη αντιμετώπιση του προσωπικού του στενού δημόσιου τομέα, που, μετά τις προωθούμενες καταργήσεις οργανικών μονάδων Διευθύνσεων και Τμημάτων, μπορεί να θεωρηθεί ως πλεονάζον, αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης να καταστρατηγήσει ακόμη και το Σύνταγμα και να οδηγήσει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους".