3 Σεπ 2011
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: ανοίγει τις πύλες της στους Ελληνες μετανάστες
«Χείρα» βοηθείας τείνει και επίσημα η Κοινοπολιτεία της Αυστραλίας προς τη δοκιμαζόμενη από την οικονομική κρίση Ελλάδα.
Στις 8 και 9 Οκτωβρίου, θα διοργανωθεί από το αυστραλιανό υπουργείο Μετανάστευσης διήμερη εκδήλωση ενημέρωσης των Ελλήνων που...
ενδιαφέρονται να μεταναστεύσουν στη μακρινή ήπειρο, με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των πολιτειακών κυβερνήσεων, προκειμένου να λυθούν απορίες για την έκδοση βίζας.
Στην Αθήνα, παράλληλα, αναμένουμε και Αυστραλούς επιχειρηματίες, οι οποίοι θα έρθουν σε άμεση επαφή με τους ενδιαφερομένους.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, δεν αποκλείεται να «κλείνονται» αυθημερόν εργασιακές συμβάσεις, γεγονός που θα διευκολύνει ιδιαίτερα τη διαδικασία, αφού η μετανάστευση γίνεται βάσει της πρόσκλησης του εργοδότη.
Η πραγματοποίηση έκθεσης (Skills Expo) ήταν μία από τις πολλές προτάσεις, που τον περασμένο Ιούνιο είχαν καταθέσει στον υπουργό Μετανάστευσης κ. Κρις Μπόουεν οι εκπρόσωποι της ομογένειας.
Η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας έθεσε τους τελευταίους μήνες ως στόχο να «συσφίγξει» τις σχέσεις Ελλάδας και Αυστραλίας προς όφελος και των δύο: η Ελλάδα να καταπολεμήσει την αυξανόμενη ανεργία και η Αυστραλία θα στελεχώσει πολλούς τομείς με εργατικό δυναμικό υψηλού επιπέδου.
Υπενθυμίζεται, ότι το εν λόγω υπουργείο έχει αναρτήσει στο Διαδίκτυο λίστες με 300 ειδικότητες, στις οποίες υπάρχει ζήτηση: γιατροί όλων των ειδικοτήτων, οδοντίατροι, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, νηπιαγωγοί, ειδικοί παιδαγωγοί, πολιτικοί μηχανικοί, περιβαλλοντολόγοι, γεωλόγοι, μεταλλειολόγοι, ηλεκτρολόγοι, οξυγονοκολλητές κ. ά.
Οπως επισημαίνουν οι γνώστες, στην Αυστραλία η υπογεννητικότητα είναι ιδιαίτερα υψηλή, με σοβαρές συνέπειες στο εργασιακό τοπίο.
Ετσι, σημαντικές ανάγκες παρατηρούνται στον τομέα φροντίδας ηλικιωμένων, πολλοί εκ των οποίων είναι Ελληνες πρώτης γενιάς χωρίς καλή γνώση αγγλικών. Συνεπώς, φροντιστές ηλικιωμένων, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί και μεταφραστές από ελληνικά στα αγγλικά είναι καλοδεχούμενοι. Εξίσου ευπρόσδεκτες είναι και ειδικότητες των μηχανικών, λόγω του πλούσιου υπεδάφους της χώρας και της οικοδομικής δραστηριότητας.
Την ξεχασμένη μακρινή ήπειρο, που σε χαλεπούς καιρούς είχε υποδεχθεί και πάλι εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες μετανάστες, «ανακάλυψαν» εκ νέου οι σύγχρονοι Ελληνες άμα τη εμφανίσει της οικονομικής κρίσης. Από τον Νοέμβριο του 2010, οι περισσότερες κλήσεις στα γραφεία της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας προέρχονταν από την Ελλάδα. «Ηταν κυρίως νέοι άνθρωποι με πολλά προσόντα, που ζητούσαν διστακτικά πληροφορίες για τις ευκαιρίες εξεύρεσης εργασίας στη χώρα μας», είχε διηγηθεί στην «Κ» ο γ.γ. της Κοινότητας κ. Κώστας Μάρκος. Τις κρίσιμες, μάλιστα, μέρες των πολιτικών αποφάσεων για τη διαχείριση του χρέους, καταγράφονταν 20 τηλέφωνα ημερησίως και αμέτρητα emails.
Ταυτόχρονα, στον κόσμο του Διαδικτύου, στα φόρουμ που αφορούν στη μετανάστευση, η Αυστραλία κερδίζει το μεγαλύτερο έδαφος μεταξύ άλλων χωρών (σκανδιναβικές χώρες, Καναδάς, ΗΠΑ, Γερμανία).
Ενδεικτικό της μαζικότητας του κύματος μετανάστευσης είναι, ότι στα γραφεία της ελληνικής κοινότητας φθάνουν βιογραφικά πάλαι ποτέ goldeboys και διακεκριμένων επιστημόνων, ενώ ταυτόχρονα τηλεφωνούν και άνθρωποι που είναι αναλφάβητοι. «Στην Ευρώπη και την Αμερική τα οικονομικά περιθώρια στενεύουν, ενώ στην Αυστραλία η ποιότητα ζωής είναι σαφώς υψηλότερη», σχολιάζει ο Β. Σ., που έχει κάνει ήδη αίτηση για βίζα και ανυπομονεί για την έκδοσή της.
Τον «διακαή» πόθο τόσων και τόσων, κάποιοι θέλησαν να εκμεταλλευθούν και πριν από περίπου μία εβδομάδα ανακοινώθηκε, ότι διαδικτυακός τόπος εξαπατούσε τους χρήστες «τάζοντάς» τους την έκδοση βίζας, χωρίς να έχει καν την έδρα του στην Αυστραλία!
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
ΠΗΓΗ: radar-gr