Ως «ΜΑΥΡΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ» των ελληνικών τραπεζών φαίνεται ότι θα περάσει στην ιστορία, ο μήνας που τελειώνει στα μέσα της εβδομάδας.
Το τραπεζικό σύστημα, παρ' όλο που (όπως διαβεβαιώνει ο Ευάγγ. Βενιζέλος) είναι το πλέον προστατευμένο στην...
Ευρώπη, αγγίζει πλέον τα απώτατα όρια αντοχής του, καθώς οι αγορές δεν συμμερίζονται τις απόψεις του υπουργού Οικονομικών, προεξοφλώντας μάλιστα την «κρατικοποίησή» του.
Οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών έχουν πλέον συνθλιβεί και στο παρασκήνιο οι τραπεζίτες δίνουν τη δική τους μάχη με το χρόνο. Ταυτοχρόνως, η σοβαρή, πλέον, δυσλειτουργία που εμφανίζουν τα πιστωτικά ιδρύματα προκαλεί γενική παράλυση σε ολόκληρη την οικονομία.
Ολη η εικόνα μοιάζει σαν να γύρισε κάποιος απότομα το ρολόι του χρόνου δεκαετίες πίσω, καθώς οι διαδικασίες και οι ρυθμοί που ακολουθούνται πλέον για απλές καθημερινές συναλλαγές όπως η αγορά συναλλάγματος ή η έκδοση μπλοκ επιταγών, παραπέμπουν στη δεκαετία του 1980.
Στο χρονικό σημείο, δηλαδή, που «επέστρεψαν» και οι μετοχές τους.
Ο νέος αυτός κύκλος πιέσεων που ασκείται στις τράπεζες, συνδέεται με την έντονη αμφισβήτηση που δέχεται το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Ορισμένοι μιλούν για χρεοκοπία της χώρας, καθώς αναλυτές και επενδυτές βλέπουν τα κενά και τις δυσκολίες που υπάρχουν στην εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.
Εκτός, όμως, από τις γκρίζες περιοχές της συμφωνίας και τις ζημιές που προκαλεί η ανταλλαγή των ομολόγων, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με την «ετυμηγορία» της Black Rock, η οποία έχει ξεκινήσει τον έλεγχο των δανείων που έχουν χορηγήσει.
Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, οι τράπεζες θα χρειαστούν τουλάχιστον 5-6 δισ. ευρώ νέα κεφάλαια για να επουλώσουν τις δύο αυτές πληγές. Υπό τις συνθήκες που επικρατούν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλες τις ανεπτυγμένες αγορές, ο δρόμος για την άντληση νέων κεφαλαίων οδηγεί τους τραπεζίτες στην «αγκαλιά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».
Το Ταμείο, που δημιουργήθηκε κατ' επιταγήν του μνημονίου, θα βοηθήσει τις τράπεζες αγοράζοντας, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Βενιζέλος, «κοινές μετοχές». Αποκτώντας, δηλαδή, μερίδιο στο μετοχικό κεφάλαιο.
Είναι ενδεικτικό, ότι και στο μέτωπο της ρευστότητας οι ελλείψεις δεν μπορούν πλέον να καλύπτονται από τον συνήθη μηχανισμό, που είχε στηθεί στη Φραγκφούρτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, την προηγούμενη εβομάδα δύο τράπεζες (Eurobank και Πειραιώς) αναγκάστηκαν να προσφύγουν στον έκτακτο Μηχανισμό Βοήθειας (ELA) που έχει στηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, κάτι που δεν επιβεβαίωσαν οι εμπλεκόμενοι. Εδωσαν δηλαδή εγγυήσεις στην Τράπεζα της Ελλάδας, για να πάρουν ρευστότητα.
Η κατάσταση παραμένει εκρηκτική και, όπως προεξοφλούν τραπεζικά στελέχη, αυτή την εβδομάδα ενδέχεται το «κλαμπ» να μεγαλώσει.
Ομως ο δανεισμός από τον μηχανισμό αυτό είναι ακριβότερος τουλάχιστον κατά 3% σε σύγκριση με το κόστος άντλησης ρευστότητας από την ΕΚΤ, γεγονός που είναι πιθανόν να οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων που προσφέρουν οι τράπεζες αυτές στην πελατεία τους. Πάντως, οι πάντες τηρούν σιγήν ιχθύος και οριστική απάντηση για το αν και σε ποια έκταση χρησιμοποιήθηκε ο μηχανισμός θα δώσει η δημοσιοποίηση της λογιστικής κατάστασης της Τράπεζας της Ελλάδος στις 5 Σεπτεμβρίου.
Στην περίπτωση που αποφασίσουν να επωμιστούν οι ίδιες το αυξημένο κόστος, τα αποτελέσματά τους θα υποστούν ακόμη μεγαλύτερη φθορά. Ηδη, μία πρόγευση θα δοθεί αυτή την εβδομάδα, με τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου τα οποία μάλιστα θα ενσωματώνουν τις απώλειες από τη συμμετοχή των τραπεζών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI), παρ' όλο που δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί η συμμετοχή των τραπεζών σ' αυτό.
Η ζημιά από την ανταλλαγή των ομολόγων φθάνει έως το 20%.
Το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στην αγορά, έχει παγώσει τις συζητήσεις για εξαγορές και συγχωνεύσεις. Παρ' όλο που εσχάτως άρχισαν δειλά να κάνουν σενάρια περί του αντιθέτου, τα οποία μάλλον επιχειρούν να βελτιώσουν την ψυχολογία των επενδυτών. Τόσο παλιά φλερτ (Εθνικής-Alpha) όσο και νέα που φέρονται ως εκκολαπτόμενα (Eurobank-Alpha) είναι δύσκολο να προχωρήσουν, πριν ξεκαθαρίσουν οι ισολογισμοί των τραπεζών από τα βαρίδια των ομολόγων και των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
ΠΗΓΗ: enet.gr