28 Ιουλ 2011

Ποινική δίωξη για blogger - Σε δίκη παραπέμπεται ο δημοσιογράφος Γ. Παπαγιάννης


Σε δίκη παραπέμπεται ο δημοσιογράφος Γ. Παπαγιάννης, ο οποίος ταυτοποιήθηκε ως διαχειριστής του ιστολογίου fimotro, για δυσφημιστικές αναρτήσεις κατά του δημοσιογράφου Χρ. Παναγιωτόπουλου
Μετά τις αναρτήσεις συκοφαντικών σχολίων και μηνυμάτων...

σε βάρος του, ακολουθούσαν αποστολές μηνυμάτων και ανώνυμα τηλεφωνήματα που σύμφωνα με τον Χρ. Παναγιωτόπουλο απειλούσαν τη ζωή του γιου του και
Μετά τις αναρτήσεις συκοφαντικών σχολίων και μηνυμάτων σε βάρος του, ακολουθούσαν αποστολές μηνυμάτων και ανώνυμα τηλεφωνήματα που σύμφωνα με τον Χρ. Παναγιωτόπουλο απειλούσαν τη ζωή του γιου του και τη δική του

Σε δίκη με την κατηγορία της απειλής κατά της ζωής του διευθυντή ειδήσεων του Mega, Χρήστου Παναγιωτόπουλου, θα παραπεμφθεί ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπαγιάννης, ύστερα από σχετική δίωξη που άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.


"Κλειδί" για την άσκηση της δίωξης σε βαθμό πλημμελήματος αποτέλεσε το γεγονός ότι οι εισαγγελικές αρχές σε συνεργασία με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πέτυχαν να ταυτοποιήσουν, μέσω της εταιρείας Google, ότι ο Γ. Παπαγιάννης είναι ο διαχειριστής του ιστολογίου fimotro.blogspot.com, στο οποίο είχαν αναρτηθεί πολλά μηνύματα δυσφημιστικά σε βάρος του Χρ. Παναγιωτόπουλου.

Πρόκειται στην ουσία για "πιλοτική" εφαρμογή πρόσφατης γνωμοδότησης της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που έλυσε τα χέρια των διωκτικών αρχών όταν προσπαθούν να αναζητήσουν ίχνη στο Διαδίκτυο και τον διαχειριστή ενός blog σε περιπτώσεις κακόβουλης επικοινωνίας.


Στην πράξη, γίνεται για πρώτη φορά ταυτοποίηση του ίχνους ενός ιστολογίου και ο εντοπισμός του διαχειριστή του και είναι η πρώτη σχετική δίωξη, που -όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι- ανοίγει τον δρόμο για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των συκοφαντικών και απειλητικών μηνυμάτων μέσω των blogs.
Σε μήνυση που είχε υποβάλει ο Χρ. Παναγιωτόπουλος στην Εισαγγελία διά του συνηγόρου του Θ. Μαντά χαρακτήριζε "απειλητικές και συκοφαντικές" τις αναρτήσεις στο fimotro.blogspot.com. Μετά τις αναρτήσεις συκοφαντικών σχολίων και μηνυμάτων σε βάρος του, ακολουθούσαν αποστολές μηνυμάτων και ανώνυμα τηλεφωνήματα που απειλούσαν τη ζωή του Χρ. Παναγιωτόπουλου και του γιου του.

Η σύνδεση που επιχειρήθηκε με τη μηνυτήρια αναφορά ανάμεσα στα συκοφαντικά μηνύματα και στις απειλές που ακολουθούσαν έπεισε την εταιρεία Google να αναζητήσει τα ηλεκτρονικά ίχνη και να δώσει τα στοιχεία του διαχειριστή του blog. Η έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που οδήγησε στην ταυτοποίηση του διαχειριστή στηρίχθηκε στο στοιχείο του κινδύνου για τη ζωή, που είναι καθοριστικό για να ανάψει η αμερικανική εταιρεία πράσινο φως για τον εντοπισμό των ηλεκτρονικών ιχνών.

Η δικογραφία

Από τη δικογραφία που στάλθηκε πίσω στην Εισαγγελία τα υπάρχοντα στοιχεία κρίθηκαν επαρκή για να οδηγήσουν στην άσκηση δίωξης και η σχετική δίκη αναμένεται να γίνει σύντομα, πιθανότατα στις αρχές του φθινοπώρου, καθώς από την πλευρά του διευθυντή του Mega υποβλήθηκε αίτηση για επίσπευση της διαδικασίας και σύντομο προσδιορισμό της. Σημειώνεται ότι έχουν υποβληθεί και πολλές άλλες μηνύσεις για αναρτήσεις που έχουν γίνει στο συγκεκριμένο blog και καταλογίζουν διάφορες αξιόποινες πράξεις, όπως απειλή, συκοφαντική δυσφήμηση, εκβίαση κ.λπ. Με τον εντοπισμό του διαχειριστή του ιστολογίου αναμένεται να προσωποποιηθούν πλέον και οι σχετικές κατηγορίες και διώξεις. Για τα ίδια ζητήματα έχουν γίνει επίσης αγωγές αποζημιωτικές.

Στο μεταξύ, το fimotro σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για κυβερνητική προσπάθεια φίμωσης, υποστηρίζοντας ότι μετά τις αγωγές δημοσιογράφων του Mega που ζητούν 5 εκατ. ευρώ από τον Γ. Παπαγιάννη, ασκήθηκε εναντίον του δίωξη για ένα υβριστικό και απειλητικό e-mail κατά του διευθυντή του Mega που ταυτοποιήθηκε ότι εστάλη από το "Mall" και ουδεμία σχέση έχουν οι IP του fimotro, που δεν πρόκειται να σταματήσει την κριτική.



ΤΟ ΕΘΝΟΣ