18 Ιουλ 2011

Κατηγορηματικό «όχι» σε κούρεμα από την ΕΚΤ


 Η ΕΚΤ δεν θα αποδέχεται ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για να διασφαλίζει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, μια κίνηση που θα είχε ως ως συνέπεια την κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, σε περίπτωση που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προκρίνουν «κούρεμα» του χρέους της Ελλάδας, το... οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μερική, ή, ολική στάση πληρωμών.

Μιλώντας στους Financial Times Deutschland, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ κλιμακώνει την αντιπαράθεση για το δεύτερο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας μεταθέτοντας την ευθύνη αποκλειστικά στις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης.
Χθες, Κυριακή, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «κουρέματος», επιμένοντας στη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα, ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ τονίζει:
«Οι κυβερνήσεις έχουν προειδοποιηθεί απερίφραστα και με όλα τα μέσα.
Το έχω δηλώσει δημόσια. Στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων εξήγησα πολλάκις με λεπτομέρειες, ότι σε περίπτωση στάσης πληρωμών μιας χώρας δεν μπορούμε να αποδεχόμαστε πλέον τα κρατικά ομόλογα ως κανονικούς τίτλους εγγύησης. 
Οι κυβερνήσεις θα πρέπει, στην περίπτωση αυτή, να παρέμβουν και να το διορθώσουν. 
Αυτό είναι το καθήκον τους».

Υπογραμμίζει πως, στο ζήτημα αυτό η ΕΚΤ δεν πρόκειται να κάνει κανένα συμβιβασμό.
«Για μας δεν είναι αποδεκτό να ριψοκινδυνεύσουμε το ρόλο μας ως άγκυρα σταθερότητας και εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη και την Ευρώπη. Εάν μια χώρα περιέλθει σε στάση πληρωμών, δεν μπορούμε να δεχτούμε τους κρατικούς της τίτλους ως ενέχυρο, διότι σύμφωνα με την άποψη του Συμβουλίου της ΕΚΤ περιστέλλεται η ικανότητά μας να λειτουργούμε ως άγκυρα εμπιστοσύνης και σταθερότητας», επισημαίνει.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ απορρίπτει και την ιδέα της θέσπισης ευρωομολόγων για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Το Συμβούλιο της ΕΚΤ εξέτασε διάφορες προτάσεις θέσπισης ευρωομολόγων, «προς το παρόν δεν τις συμμερίζεται. Τώρα προέχει να αξιοποιήσουμε άριστα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας: Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και ένα ποιοτικό άλμα στην επιτήρηση της οικονομικής πολιτικής των χωρών της Ευρωζώνης. Επιπρόσθετα, πρέπει τα προγράμματα προσαρμογής για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία να υλοποιηθούν αποφασιστικά. Επίσης ο μηχανισμός σταθερότητας EFSF πρέπει να αξιοποιηθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή ελαστικότητα και αποτελεσματικότητα».

ΠΗΓΗ: tvxs.gr