30 Ιουλ 2011

Εφορίες: Ξηλώνονται οι διευθυντές που δεν πιάνουν τους στόχους


Αλλάζουν όλα στον φοροελεγκτικό και φοροεισπρακτικό μηχανισμό και ξηλώνονται επικεφαλής εφοριών που δεν έπιασαν τους στόχους τους.
Οι σαρωτικές αλλαγές προβλέπονται σε τροπολογία που κατέθεσε χθες στο πολυνομοσχέδιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός...
Οικονομικών Ευάγ. Βενιζέλος.

Μετά τη δραματική υστέρηση που καταγράφουν τα έσοδα του προϋπολογισμού, αποφασίστηκε η απομάκρυνση των εφόρων των 36 μεγαλύτερων εφοριών της χώρας, καθώς και των προϊστάμενων στο ΣΔΟΕ και στις ελεγκτικές υπηρεσίες.
Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών και χωρίς καμία άλλη διαδικασία θα γίνει η επιλογή, τοποθέτηση και αντικατάσταση των προϊσταμένων συγκεκριμένων υπηρεσιών και εφοριών, μέτρο που θα εφαρμόζεται μέχρι και το 2015, δηλαδή καθ΄όλη τη διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου.

Στους νέους εφόρους και προϊσταμένους θα τεθούν ποσοτικοί και ποιοτικοί στόχοι και θα αξιολογούνται για τις επιδόσεις τους κάθε τρίμηνο.

Με την τροπολογία ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση εφοριών, συστήνεται μια υπερ-εφορία για τις μεγάλες επιχειρήσεις, δημιουργούνται νέες διευθύνσεις στην κεντρική υπηρεσία και "ανοίγουν" παλαιές φορολογικές υποθέσεις.

Πιο αναλυτικά, η Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία Φορολογίας Ανωνύμων Βιομηχανικών Εταιρειών (ΦΑΒΕ) μετονομάζεται σε ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων και διαρθρώνεται σε δύο υποδιευθύνσεις, δέκα τμήματα και ένα γραφείο.  
Στην υπέρ ΔΟΥ θα υπαχθουν οι 1.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις όλης της χώρας με τζίρο άνω των 40. εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών θα λάβει υπόψη του τα στοιχεία του 2010 και με βάση αυτά θα μεταφερθούν στη νέα εφορία οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Η ΔΟΥ Φορολογίας Ανωνύμων Εμπορικών Εταιρειών (ΦΑΕΕ) Αθηνών μετονομάζεται σε ΔΟΥ Φορολογίας Ανωνύμων Εταιρειών (ΦΑΕ) Αθηνών και στην αρμοδιότητά της ΔΟΥ ΦΑΒΕ Αθηνών περιέχονται και οι επιχειρήσεις αρμοδιότητας της ΦΑΒΕ Αθηνών, των οποίων η αρμοδιότητα δεν μεταφέρεται στη ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων. Ο προϊστάμενος της μεγαλύτερης στη χώρα εφορία θα έχει υπερ-αρμοδιότητες, καθώς θα συσταθεί υποδιεύθυνση ελέγχων, υποδιεύθυνση φορολογίας και διοικητικής μέριμνας.

ΕΠΑΝΕΛΕΓΧΟΣ
Στο τραπέζι παλαιές φορο-υποθέσεις

Παλαιές φορολογικές υποθέσεις θα επανελεγχθούν.
Στη διάταξη που προστέθηκε στο πολυνομοσχέδιο τονίζεται ότι: "Συστήνεται στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης άμισθη επιτροπή για εξέταση παλαιών υποθέσεων, με σκοπό τον περαιτέρω ή μη έλεγχο αυτών, για τις οποίες, λόγω παλαιότητας και αμφίβολης απόδοσης ωφελημάτων για το Δημόσιο ή διαπίστωσης παραπτωμάτων, ο έλεγχος κρίνεται ατελέσφορος. Η επιτροπή εισηγείται σχετικά στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ο οποίος θα αποφασίσει για τον περαιτέρω έλεγχο ή μη αυτών".

Επί της ουσίας, ο γενικός επιθεωρητής αναλαμβάνει ουσιαστικό ρόλο στο υπουργείο Οικονομικών, όπου θα αποφασίσει τον περαιτέρω έλεγχο σπουδαίων υποθέσεων, για τις οποίες υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής ή ο έλεγχος δεν ήταν σε βάθος.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr