25 Ιουν 2011

Special Olympics: Απόψε στο Καλλιμάρμαρο η τελετή έναρξης


Η ώρα των Special Olympics έφθασε. 

Απόψε στο Καλλιμάρμαρο με την τελετή έναρξης αρχίζουν οι αγώνες που, εκτός από τη χαρά που θα προσφέρουν στους αθλητές, ίσως καταφέρουν να κάνουν όλους εμάς, τους απέξω, όσους βλέπουν ακόμα σήμερα τα παιδιά με διανοητική... 

υστέρηση από απόσταση ασφαλείας, με οίκτο και συγκατάβαση, να καταλάβουμε ότι η ζωή δεν σταματάει μπροστά σε κανένα εμπόδιο.

Παρά τη δημοσιότητα που έφερε η ανάληψη της διοργάνωσης, η προετοιμασία και η λαμπαδηδρομία που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και 19 ημέρες, δεν είναι όλοι οι συμπατριώτες ας ενήμεροι για το τι ακριβώς θα συμβεί αυτές τις μέρες στην Αθήνα.

Κάποιοι συγχέουν τους Special Οlympics με τους Παραoλυμπιακούς, στους οποίους συμμετέχουν και άτομα με σωματικές αναπηρίες.
Άλλοι δεν έχουν μάθει ακόμα, ότι η είσοδος στους αγωνιστικούς χώρους είναι δωρεάν.

Αρκετοί, πάντως, υπόσχονται ότι θα βρουν το χρόνο να πάνε σε κάποιο γήπεδο για παρακολουθήσουν τις προσπάθειες των παιδιών. Αν και ορισμένοι φοβούνται πως το θέαμα των αθλητών με διανοητική υστέρηση είναι «πολύ σκληρό για να το αντέξουν».

Ενα μικρό 2004

Επτά χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, πολλές από τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις θα υποδεχθούν ξανά το ελληνικό φίλαθλο κοινό.
 Για όλα αυτά τα γήπεδα και στάδια, που τόσα χρήματα κόστισαν και τόσος λόγος για την μη αξιοποίηση τους έγινε, οι Special Olympics του 2011 αποτελούν μια ευκαιρία για να ζήσουν ξανά, έστω και για λίγο, μέρες 2004.


Εκτός από τις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιήθηκαν για τους αγώνες του 2004, κάποια αθλήματα θα διεξαχθούν σε άλλα γήπεδα ή ιδιωτικές εγκαταστάσεις. Έτσι οι Αθηναίοι θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν μια μέρα στο Γκόλφ της Γλυφάδας ή να επισκεφτούν την Ακαδημία Ιστιοπλοΐας στο Σχινιά.

Οι Special Olympics του 2011 είναι υπεύθυνοι και για την μεγαλύτερη καταιγίδα... υψηλών επισκέψεων που αναμένεται να γνωρίσει η χώρα μας αυτό το καλοκαίρι. Στην Αθήνα θα βρεθούν γνωστά αστέρια του αθλητισμού, όπως η Ολυμπιονίκης Νάντια Κομανέτσι και οι σταρ του NBA Tζέιμς Γουόρθι και Ντικέμπε Μουτόμπο. Επίσης άνθρωποι του θεάματος και της πολιτικής, όπως ο Άρνολντ Σβατσενέγκερ, της τηλεόρασης, όπως η Μαρία Μενούνος, αλλά και της μουσικής, όπως ο θρύλος της σόουλ Στίβι Γουόντερ και ο τενόρος Βιτόριο Γκριγκόλο, οι οποίοι συμμετέχουν και στην τελετή έναρξης.

Για τους αγώνες των παιδιών με διανοητική υστέρηση θα έρθουν επίσης στην Αθήνα προσωπικότητες όπως η σύζυγος του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, Τζίλ, αλλά και η Ελληνοαμερικανίδα σταρ των μίντια Αριάννα Χάφινγκτον. Παρόντες θα είναι επίσης συνολικά 43 μέλη των οικογενειών Κένεντι και Σράϊβερ. Διόλου τυχαία.
Η Γιουνίς Κένεντι/Σράϊβερ, αδερφή του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, υπήρξε ιδρυτής του κινήματος των Special Olympics το 1968.