25 Ιουν 2011

Συμφωνία για νέο δάνειο και 5η δόση


Ικανοποιημένος για την εξασφάλιση της 5ης δόσης, ύψους 12 δισ. ευρώ, εμφανίστηκε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι συμφωνήθηκε το νέο πρόγραμμα δανειοδότησης της... χώρας, καθώς και πως επιταχύνεται η χρηματοδότηση από τα Ταμεία της Ε.Ε., με στόχο την ανάπτυξη. Προϋπόθεση, ωστόσο, είναι η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του εφαρμοστικού του νόμου.

Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο για «πολύ σημαντικές αποφάσεις που πέτυχε η κυβέρνηση μετά από δύσκολη συνεχή πολύμηνη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους». Όπως σημείωσε, «εξασφαλίσαμε την πέμπτη δόση του δανείου, ύψους 12 δισ. ευρώ για να μπορέσουμε να εγγυηθούμε την ομαλή λειτουργία του κράτους, την καταβολή των μισθών και των συντάξεων».

Δήλωσε ακόμη πως συμφωνήθηκε το νέο πρόγραμμα δανειοδότησης της Ελλάδας, «μια απόφαση - όπως είπε - που συμβάλλει στη θωράκιση της ελληνικής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια, έτσι ώστε, να μην τελεί διαρκώς η χώρα υπό το φόβο των αγορών».
Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, το ύψος του νέου δανείου, καθώς εξαρτάται και από την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών, αλλά και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Σημείωσε πάντως ότι θα είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Το νέο δάνειο υπολογίζεται, πάντως, να κυμανθεί στο ύψος του πρώτου, δηλαδή γύρω στα 110 δισ. ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια. Οι όροι του θα στηριχθούν, ουσιαστικά, σε ό,τι περιλαμβάνεται και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει πως παραμένει ο στόχος για περιορισμό του ελλείμματος στο 1% στο τέλος του 2014, περικοπές και εξοικονόμηση 28 δισ. και δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ο κ. Παπανδρέου επίσης δήλωσε, πως προχωρά η πρόταση για αυστηρά εθελοντική συμμετοχή ιδιωτών στη χρηματοδότηση της Ελλάδος. Παράλληλα, ανακοίνωσε την επιτάχυνση της χρηματοδότησης από τα Ταμεία της ΕΕ, «ώστε να υπάρξει ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας». Πλέον, «μπορούμε να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας», επισήμανε.

Αναφερόμενος στο φορολογικό σύστημα, σημείωσε πως «ασφαλώς και υπάρχουν αδικίες στον τρόπο που λειτουργεί. Κι ασφαλώς απαιτείται διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Πιστεύω όμως πως σε αυτό μπορούμε να βρούμε συναίνεση. Ενόψει του νέου προγράμματος, έχω πει στους υπουργούς και στον κ. Βενιζέλο πως είμαστε ανοικτοί στο να προσέλθουμε στις διαπραγματεύσεις με κοινές προτάσεις. Ένα τέτοιο αντικείμενο μπορεί να είναι το νέο φορολογικό σύστημα».

Προϋπόθεση για όλα είναι η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και του εφαρμοστικού νόμου, υποστήριξε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η χρεοκοπία δεν ήταν ποτέ επιλογή, καθώς «αν χρεοκοπήσουμε θα κλείσει την άλλη μέρα το ΕΣΥ και οι συντάξεις θα μειωθούν έως και 80%».
Επισήμανε και πάλι πως δεν πρόκειται να κάνει πίσω, ούτε να υπολογίσει το πολιτικό κόστος. «Έχουμε φτάσει σε ένα αποτέλεσμα καλό και ικανό, αλλά είμαστε στη μέση του δρόμου».


Ευρωπαίοι ηγέτες για το νέο ελληνικό δανεισμό

Οι συνομιλίες με τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες που διαθέτουν ελληνικά κρατικά ομόλογα, έχουν ξεκινήσει από τις αρχές της εβδομάδας, μετά από απόφαση του Eurogroup και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 3 Ιουλίου, ημερομηνία έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίστηκε ικανοποιημένη από τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών της δεύτερης ημέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Άγκελα Μέρκελ σημείωσε πως: «Τώρα θα πρέπει το ελληνικό κοινοβούλιο να εγκρίνει, την ερχόμενη εβδομάδα, το πρόγραμμα. Και μετά θα ανοίξει ο δρόμος για τη νέα βοήθεια, που θα την συνθέτουν ιδιωτικά και δημόσια κεφάλαια».

Τη διαβεβαίωση ότι οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες της Γαλλίας «είναι έτοιμες» να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ευρωπαϊκού δανεισμού της Ελλάδας «σε βάση εθελοντική» εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γαλλικού Πρακτορείου, η Γαλλία είναι η χώρα της ευρωζώνης που είναι περισσότερο «εκτεθειμένη» στα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα, όμως η έκθεση αυτή αφορά τις πιστώσεις του ιδιωτικού τομέα.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr