13 Ιουν 2011

Οριζόντιες περικοπές στο Δημόσιο



Εντός του έτους θα ξεκινήσουν συγχωνεύσεις και καταργήσεις Οργανισμών που θα αποδώσουν, μόνο το 2011, περίπου 491 εκατ., από τα 770 εκατ. που θα εξοικονομηθούν μέχρι το 2015. 
Ενας μεγάλος αριθμός των υπαλλήλων αορίστου χρόνου των υπό συγχώνευση... και κατάργηση Οργανισμών θα αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο της απόλυσης.

"Σεισμικές δονήσεις" προκαλεί στο Δημόσιο το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Αναλυτικά οι οριζόντιες περικοπές που προβλέπονται για τους δημοσίους υπαλλήλους είναι:

    * Θεσμοθέτηση εισφοράς 3% για την ανεργία επί των μεικτών αποδοχών, όπως ισχύει και για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Στον δημόσιο τομέα υπολογίζεται, ότι το σύνολο των 770.000 υπαλλήλων θα δουν τον μισθό τους να μειώνεται κατά 40 ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο με τη θεσμοθέτηση της νέας εισφοράς.  
Το μέτρο θα ισχύει μέχρι το τέλος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, δηλαδή μέχρι το 2015.
   
* Μείωση του κινήτρου απόδοσης κατά 50%. Στις κατηγορίες υπαλλήλων Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης το κίνητρο απόδοσης θα μειωθεί κατά 30 ευρώ τον μήνα περίπου, ενώ στις κατηγορίες Τεχνολογικής και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, το ποσό της περικοπής ξεπερνά τα 45 ευρώ. Η απόδοση των παραπάνω μέτρων θα οδηγήσει σε ετήσιες περικοπές κατά μέσο όρο σε κάθε δημόσιο υπάλληλο που θα φτάνουν τα 960 ευρώ.
  
* Μείωση των υπερωριών και των εξόδων μετακίνησης για υπηρεσιακούς λόγους.
  
* Αναβολή απόδοσης του ποσού ωρίμανσης η οποία θα γίνεται κάθε 4 ή 5 χρόνια αντί για 2 που ισχύει σήμερα. Για παράδειγμα ένας υπάλληλος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, που έχει συμπληρώσει 29 χρόνια υπηρεσίας, λαμβάνει σήμερα βασικό μισθό 1.585 ευρώ. Με την επιβολή "παγώματος" του μισθού μέσω της απόδοσης του ποσού ωρίμανσης κάθε 4 ή 5 χρόνια, θα χάσει περίπου 70-80 ευρώ τον μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ωρίμανση θα αποδίδεται μόνο έπειτα από αξιολόγηση των προϊστάμενων για την παραγωγικότητα του υπαλλήλου. Εάν η εισήγηση είναι αρνητική, τότε δεν θα καταβάλλεται η ωρίμανση, η οποία μέχρι σήμερα αποδιδόταν αυτόματα, με τη συμπλήρωση της διετίας. Το μέτρο αναμένεται να ενσωματωθεί στο Ενιαίο Μισθολόγιο που θα ψηφιστεί εντός του καλοκαιριού.

Ενιαίο μισθολόγιο
Από 10% έως 40% η μείωση των μισθών

Σταδιακή εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου που θα επιφέρει σύγκλιση των μισθών του δημόσιου τομέα με τις αποδοχές των ιδιωτικών υπαλλήλων προβλέπεται στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα.
Το Ενιαίο Μισθολόγιο θα εφαρμοστεί άμεσα στους νεοπροσλαμβανόμενους, ενώ θα υπάρξει μία μεταβατική περίοδος 3 ετών, προκειμένου να εφαρμοστεί σε όλους τους υπαλλήλους.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι με το Ενιαίο Μισθολόγιο και σε συνδυασμό με τις οριζόντιες περικοπές που θα επιβληθούν, θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται από 10-40% ανάλογα με τις αποδοχές και τα επιδόματα που λαμβάνουν σήμερα. Στόχος του προγράμματος είναι να εξοικονομηθούν 2,2 δισ. ευρώ από τη μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου μέχρι το 2015.

Η σύγκλιση των μισθών ιδιωτικού και δημόσιου τομέα δεν θα υπολογιστεί σε μηνιαία κλίμακα, αλλά στο σύνολο των ετήσιων αποδοχών, δηλαδή υπολογίζοντας τον 13ο και 14ο μισθό που λαμβάνουν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι.
Εφαρμόζοντας την αρχή "ίση αμοιβή για ίδια δουλειά", η οποία αναφέρεται σε υπαλλήλους ίδιων προσόντων και προϋπηρεσίας, ενδέχεται ένας αριθμός χαμηλά αμειβόμενων υπαλλήλων να δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται οριακά.
Βέβαιο θεωρείται, ότι θα μπει "μαχαίρι" έως και 40%, σε υπαλλήλους που λαμβάνουν υψηλά επιδόματα (π.χ. υπ. Οικονομίας).

Περικοπές προσωπικού

Απολύσεις μέσω ΑΣΕΠ αλλά και εργασιακή εφεδρεία προβλέπει, μεταξύ άλλων μέτρων, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για τη μείωση των απασχολούμενων στον δημόσιο τομέα.

Το υπουργείο Οικονομικών για πρώτη φορά αναφέρεται σε επιπρόσθετα μέτρα για τη μείωση της απασχόλησης στο Δημόσιο, τα οποία είναι:

    * Εφαρμογή της αναλογίας "μία πρόσληψη για κάθε 10 αποχωρήσεις" το 2011 και "1:5" τα υπόλοιπα χρόνια.
    * Θεσμοθετείται το δικαίωμα σε μόνιμους υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης, να επιλέξουν εάν επιθυμούν θέσεις μερικής απασχόλησης (τετράωρα).
    * Οι μετατάξεις από τον ευρύτερο στον στενό δημόσιο τομέα θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ και όσοι δεν κρίνονται ικανοί (π.χ. λόγω πειθαρχικών αδικημάτων) θα απολύονται. Μετά τη μείωση της αναλογίας προσλήψεων έναντι αποχωρήσεων από "1:5"σε "1:10" για το 2011 περιορίζονται σημαντικά έως και μηδενίζονται οι κενές θέσεις στο Δημόσιο που μπορούν να υποδεχτούν μετατασσόμενους ή νεοπροσληφθέντες.

Ετσι ένας μεγάλος αριθμός των υπαλλήλων αορίστου χρόνου των υπό συγχώνευση και κατάργηση Οργανισμών θα αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο της απόλυσης. Ιδίως, στις περιπτώσεις που θα υπάρχει κατάργηση των οργανικών θέσεων που υπηρετούσαν με τους νέους οργανισμούς που θα διαμορφωθούν στους φορείς.
Εναλλακτικά θα μπορούν να επιλέξουν το καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. Θα τεθούν εκτός υπηρεσίας για ένα χρονικό διάστημα (ενδεχομένως για 3-5 χρόνια) λαμβάνοντας αμοιβές μέρους των αποδοχών τους (συζητείται το 60% μεσοσταθμικά ανάλογα με το ύψος των μηνιαίων αποδοχών).
Το μέτρο θα εφαρμοστεί κυρίως ως πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για προσωπικό αορίστου χρόνου από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα που είναι κοντά στη σύνταξη, χωρίς να αποκλείονται και άλλες κατηγορίες υπαλλήλων.

Θεσμοθετείται το μέτρο της προσωρινής αποχώρησης όπως ισχύει και στην Ε.Ε. προκειμένου ένας υπάλληλος να έχει τη δυνατότητα να πάρει άδεια άνευ αποδοχών μέχρι 5 χρόνια και να απασχοληθεί στον ιδιωτικό τομέα. Μετά θα μπορεί να επιστρέφει στη θέση του στο Δημόσιο.

Μειώνονται οι συμβασιούχοι κατά 50% το 2011 (από 50.000 στους μισούς) και κατά 10% κάθε χρόνο με αποτέλεσμα το 2015 να είναι 17.500.

Λουκέτα και συγχωνεύσεις

"Λουκέτα" και συγχωνεύσεις σε δημόσιους οργανισμούς φέρνει το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα.
Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Οικονομικών θα μπουν 135 φορείς, οι οποίοι λαμβάνουν το 91% των κρατικών επιχορηγήσεων. Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε την άμεση ψήφιση νόμου για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις Οργανισμών του Δημοσίου, όπου θα περιλαμβάνονται και οι διατάξεις για τον νέο ρόλο του ΑΣΕΠ και σημείωσε ότι εάν κριθεί αναγκαίο να κλείσει ένας Οργανισμός τότε η κυβέρνηση θα το υλοποιήσει.

 Στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα προβλέπεται περικοπή των επιχορηγήσεων κατά 300 εκ. ευρώ μόνο το 2011 σε φορείς που δεν υπάγονται στη γενική κυβέρνηση (αθλητικοί σύλλογοι, μουσεία, ΟΚΕ κτλ.). Επιταχύνονται οι διαδικασίες νέων συγχωνεύσεων σχολείων, στρατοπέδων, νοσοκομείων και αστυνομικών τμημάτων που θα επιφέρουν κέρδος 225 εκ. ευρώ μέχρι το 2015.

Πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, ανακοίνωσε 75 Οργανισμούς που θα καταργηθούν και θα συγχωνευτούν, οι οποίοι απασχολούν 7.000 υπαλλήλους αορίστου χρόνου. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα ακολουθήσει αναλυτικός κατάλογος φορέων που θα μπουν στη διαδικασία της κατάργησης ή της συγχώνευσης ανά τρίμηνο.

Οι 11 μεγαλύτεροι φορείς που θα αποτελέσουν το δεύτερο κύμα ανασυγκροτήσεων δημοσίων οργανισμών με καταργήσεις και συγχωνεύσεις υπηρεσιών είναι: ΕΡΤ Α.Ε., Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) ΑΕ, Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ) ΑΕ, Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Υλικού (ΟΔΔΥ) ΑΕ, Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων Α.Ε. ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε. ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ, ΕΟΜΜΕΧ, Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας, Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ), Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ).

ΠΗΓΗ: ethnos.gr