19 Ιουν 2011

Πτήσεις µε αεροπλάνα «καµπριολέ»

Σε λιγότερο από 40 χρόνια οι επιβάτες των αεροσκαφών δεν θα αγωνιούν... για τη θέση στο παράθυρο.
Θα είναι σαν να πετάς στα σύννεφα ή στο Διάστηµα αν η πτήση πραγµατοποιείται νύχτα. Το µοντέλο του επιβατικού αεροσκάφους που οραµατίζεται η Airbus δεν θα θυµίζει σε τίποτα τα σηµερινά µέσα εναέριας µεταφοράς. Εικάζεται ότι θα είναι έτοιµο να πετάξει γύρω στο 2050 και θα λέγεται Concept Cabin. 
Η άτρακτος του αεροσκάφους θα µοιάζει µε διάφανο θόλο που θα τους επιτρέπει να κοιτάζουν έξω.  Η ψυχαγωγία τους θα εξασφαλίζεται µε ολογραφικά συστήµατα και ταυτόχρονα θα µπορούν να επικοινωνούν µε περίτεχνες τεχνολογίες ακόµη και µε το σπίτι τους. Η ενέργεια του αεροσκάφους θα αντλείται από τη θερµότητα που θα εκπέµπουν τα σώµατατων επιβατών.

 Ολόκληρη η άτρακτος του αεροσκάφους θα αποτελείται ουσιαστικά από µια διάφανη µεµβράνη, η οποία θα µεταβάλλεται ανάλογα µε τη φωτεινότητα του ουρανού. Θα πρόκειται για µια «βιονική» µεµβράνη, η οποία θα ελέγχει τη θερµοκρασία στο αεροσκάφος. Θα είναι σχεδιασµένη µε τέτοιες τεχνολογικές προδιαγραφές, ώστε οι επιβάτες να µπορούν να χαλαρώνουν υπό την επίδραση φωτισµού που τονώνει την καλή διάθεση και εισπνέοντας… βιταµινούχο και αντιοξειδωτικό αέρα
Το αεροσκάφος του µέλλοντος δεν θα χωρίζεται σε διακεκριµένη και οικονοµική θέση. Αντιθέτως, θα αποτελείται από ζώνες που θα εξυπηρετούν διάφορες λειτουργίες. Στη µία ζώνη οι επιβάτες θα µπορούν να εργάζονται. Στην άλλη θα διασκεδάζουν µε εικονικά παιχνίδια, ενώ θα υπάρχει και µία ζώνη για κοινωνικές συναναστροφές θα διαθέτει και µπαρ.
Τα καθίσµατα θα είναι εξοπλισµένα µε ειδικά συστήµατα που θα αξιοποιούν τη θερµότητα από τα σώµατα των επιβατών. Η θερµότητα θα µετατρέπεται σε ενέργεια ώστε να λειτουργούν συστήµατα του αεροσκάφους. Μια εφαρµογή που θα λειτουργεί µε αυτόν τον τρόπο θα είναι και τα λεγόµενα ολογραφικά Pods.

Στη ζώνη ψυχαγωγίας οι επιβάτες θα µπορούν να επιδίδονται σε εικονικά παιχνίδια, όπως µια παρτίδα γκολφ. Το αξιοσηµείωτο είναι ότι τα παιχνίδια αυτά θα µπορούν να τα παίζουν τόσο µε επιβάτες άλλων αεροσκαφών, όσο και µε… συµπαίκτες τους στο έδαφος.

 Προς το παρόν παραµένει µυστήριο το πώς θα φτιαχτεί αυτός ο εντυπωσιακός διάφανος θάλαµος. Ωστόσο, τα στελέχη της Airbus διαβεβαιώνουν ότι το µελλοντικό αεροσκάφος θα είναι εξοπλισµένο µε τεχνολογίες που θα το καθιστούν λιγότερο ενεργοβόρο και θορυβώδες.
Το σίγουρο είναι ότι οι επιβάτες δεν θα πλήττουν στη διάρκεια της πτήσης!





ΠΗΓΗ: tanea.gr