19 Ιουν 2011

Σκληρό τραπεζικό πόκερ με ομόλογα αξίας 150 δισ.


Στη μείωση της έκθεσής τους στο ελληνικό χρέος προχωρούν εγχώριες και ξένες τράπεζες που κατέχουν τον κύριο όγκο των κρατικών ομολόγων, ώστε να συμμετάσχουν όσο πιο ανώδυνα γίνεται σε μία ενδεχόμενη αναδιάρθρωση.
Τα ελληνικά ιδρύματα δεν ανανεώνουν τα ομόλογα που κατέχουν, ενώ οι ξένες... τράπεζες, κυρίως οι γερμανικές και οι γαλλικές, τα πωλούν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία:
οι ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά Ταμεία κατέχουν ομόλογα αξίας περίπου 70 δισ. ευρώ, 
η ΕΚΤ ομόλογα αξίας 48 δισ., 
ενώ οι γερμανικές και οι γαλλικές τράπεζες ομόλογα αξίας 26 δισ. ευρώ.

Συνολικά περίπου 150 δισ. αναμένεται να επηρεαστούν από ένα ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης, με ζητούμενο πλέον, κυρίως για τις ελληνικές τράπεζες, να μετριάσουν τις επιπτώσεις που θα έχει στα κεφάλαιά τους. Και αυτό διότι η ρευστότητά τους επηρεάζεται από την προσπάθεια απεξάρτησης από την ΕΚΤ, αλλά και από τη συνεχιζόμενη διαρροή κεφαλαίων.

Μεταξύ των σεναρίων που αναπτύσσονται, είναι η ρευστοποίηση των ομολόγων του Δημοσίου που κατέχουν ή η πώληση περιουσιακών στοιχείων και συμμετοχών σε άλλες χώρες, επιλογές που ενέχουν τον κίνδυνο να δημιουργηθεί μια επικίνδυνη "τρύπα" ρευστότητας.

Επίσης, εξετάζεται η αξιοποίηση από το Δημόσιο των κεφαλαίων που θα "περισσεύουν" μετά την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. για την αγορά των ομολόγων που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr