17 Ιουν 2011

Στο ΣτΕ κάρτα αποδείξεων και όριο στις αγορές με μετρητά



Στο Συμβούλιο της Επικρατείας μεταφέρεται η διαμάχη για την ηλεκτρονική μαγνητική κάρτα καταγραφής αποδείξεων δαπανών και την επιβολή ανώτατου ορίου στις αγορές με μετρητά μέχρι 1.500 ευρώ.
Η Πανελλήνια Ενωση Φοροτεχνών... Επιστημόνων με προσφυγή της στο ανώτατο δικαστήριο υποστηρίζει ότι τα νομοθετικά μέτρα είναι αντισυνταγματικά και αντίθετα στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), διότι δεν έχουν σκοπό την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, αλλά την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών και την εξάρτηση της οικονομίας από το πιστωτικό χρήμα και τους διεθνείς τοκογλύφους.

Οπως αναφέρεται στην προσφυγή, υπό τη σημερινή οικονομική συγκυρία, η απαγόρευση χρήσης μετρητών επιφέρει «καίριο πλήγμα στα συνταγματικά δικαιώματα των τιμίως συναλλασσόμενων πολιτών, που απλώς δεν θέλουν να εξαρτήσουν σε απόλυτο βαθμό την οικονομική τους ύπαρξη από το σημερινό καταρρέον τραπεζικό σύστημα».

Τονίζουν ότι τα μέτρα παραβιάζουν τις συνταγματικές διατάξεις για την προστασία της προσωπικότητας και της συμμετοχής στην οικονομική ζωή της χώρας, στο πλαίσιο των οποίων εντάσσονται η συναλλακτική ελευθερία και η αρχή της ελευθερίας των συμβάσεων, αλλά και την αρχή της αναλογικότητας, ενώ είναι αντίθετα στην ΕΣΔΑ, καθώς οι πολίτες υποχρεώνονται να μεταβιβάζουν την κυριότητα των χρημάτων τους στις τράπεζες.

Οσον αφορά τη μαγνητική ηλεκτρονική κάρτα (είναι προαιρετική) σημειώνουν ότι μεγάλη μερίδα πολιτών, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, οι ανάπηροι, οι Ρομά, δεν μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν, ενώ άλλοι αρνούνται την παραλαβή της λόγω θρησκευτικών αντιρρήσεων.

 ΠΗΓΗ: enet.gr