17 Ιουν 2011

Ταχεία λύση με 4 όρους, ζητούν Γαλλία – Γερμανία



Στην όσο το δυνατόν ταχύτερη επίτευξη συμφωνίας για το νέο δανειακό πακέτο για την Ελλάδα συμφώνησαν σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, οι οποίοι συναντήθηκαν σήμερα στο Βερολίνο... 
Την ίδια ώρα, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποιεί για τις «απρόβλεπτες» συνέπειες που θα είχε ένα «σκληρό κούρεμα» ελληνικών ομολόγων, ενώ ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ζητά από τις ελληνικές δυνάμεις να στηρίξουν τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις.

H Γερμανία και η Γαλλία συμφώνησαν να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την διαμόρφωση ενός δεύτερου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα.
«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τα πάντα για να υπερασπιστούμε το ευρώ» είπε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στην κοινή συνέντευξη τύπου με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί μετά τη συνάντησή τους σήμερα στην καγκελαρία στο Βερολίνο.

«Χρειαζόμαστε ένα νέο πακέτο, που θα περιλαμβάνει και την εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Όσο γρηγορότερα τόσο καλύτερα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει τη στήριξή μας», είπε η κ. Μέρκελ. Σημείωσε ότι, στο τηλεφώνημα που είχε χθες μαζί του διαπίστωσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός «έχει τη βούληση να προχωρήσει στα βήματα που απαιτούνται».

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι Γαλλία και Γερμανία εργάζονται στενά και έθεσε τέσσερις αρχές στη διαμόρφωση του νέου πακέτου: Να είναι αποκλειστικά σε εθελοντική βάση η συμμετοχή ιδιωτών, να μη εκληφθεί ως πιστωτικό γεγονός, να γίνει σε πλήρη συναίνεση με την ΕΚΤ και να ολοκληρωθεί η διαδικασία το ταχύτερο δυνατόν.
Όπως είπε ο κ. Σαρκοζί, η πρόταση για τη συμμετοχή των ιδιωτών «θα ανταποκρίνεται στο πνεύμα της Βιέννης» και σημείωσε ότι το πρόγραμμα θα είναι έτσι, ώστε «η Ελλάδα να μπορεί «να οικοδομήσει πάνω σε αυτό».

Κατά «σκληρού κουρέματος» ο Γιούνκερ

Ένα «σκληρό κούρεμα» της αξίας των ελληνικών ομολόγων θα έθετε σε κίνδυνο άλλες ευρωπαϊκές χώρες και θα είχε απρόβλεπτες επιπτώσεις, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, σημεία της οποίας αναμεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

«Δεν έχουμε απολύτως καμία εμπειρία, σχετικά με το τι μπορεί να συμβεί, αν ένα μέλος μίας νομισματικής ένωσης, όπως αυτής που έχουμε, έκανε ένα τέτοιο βήμα», είπε ο κ. Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι «οι κίνδυνοι είναι τόσο μεγάλοι, ώστε δεν μπορώ παρά να προειδοποιήσω για μία τέτοια κίνηση».
Αναφερόμενος στις πολιτικές που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα για να διασφαλίσει την αποπληρωμή του χρέους της, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι «θα είναι μία εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία για τους Έλληνες», ενώ σημείωσε ότι δεν θεωρεί ότι «οι προοπτικές της Ελλάδας είναι τόσο ζοφερές, όπως περιγράφονται συχνά».

Υπέρ της παροχής από την ΕΕ όσης βοήθειας χρειάζεται η Ελλάδα, για να αποφύγει απολύτως τη χρεοκοπία, τάχθηκε με δηλώσεις του ο επικεφαλής της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν.
«Πρέπει να τους βοηθήσουμε (σ.σ.: τους Έλληνες)», δήλωσε ο τραπεζίτης σε συνέντευξη που έδωσε, προσθέτοντας ότι «αν χρειάζονται περισσότερα χρήματα, πρέπει να τα δώσουμε».

Συναίνεση από τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις ζητά και ο Μπαρόζο

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κάλεσε σήμερα τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις να υποστηρίξουν τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις και πρόσθεσε ότι, η χώρα και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εργαστούν στην κατεύθυνση της διατήρησης της οικονομικής σταθερότητας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ο Μπαρόζο πρόσθεσε ακόμη πως «Η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει όσα έχουν συμφωνηθεί όπως και η Ε.Ε. ώστε να διατηρηθεί η οικονομική σταθερότητα και η οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», σημειώνοντας πως η Ελλάδα χρειάζεται στήριξη για να ξεπεράσει τις δυσκολίες και μπορεί να εκπληρώσει όσα απαιτούνται από αυτήν.
Ο Μπαρόζο είπε πως αναμένει από το Eurogroup το οποίο διεξάγεται την Κυριακή να επιλύσει τις εναπομείνασες διαφορές και να καταλήξει σε μια «υπεύθυνη συμφωνία» όσον αφορά το νέο πακέτο δανεισμού της Ελλάδας.

*Σημειώνεται πως, σύμφωνα με το Reuters, ορίστηκε συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τους κ.κ. Μπαρόζο και Γιούνκερ για την ερχόμενη Δευτέρα.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr