15 Μαΐ 2011

Η ατζέντα του Στρος Καν για ριζική λύση στο χρέος. Του Μιχάλη Ιγνατίου


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η αμερικανική κυβέρνηση ξεκίνησαν νέα προσπάθεια για να πειστεί η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ να συναινέσει στην οριστική διευθέτηση του προβλήματος της Ελλάδας, που πιστεύεται ότι θα οδηγήσει σε ηρεμία την ευρωζώνη και θα περιορίσει την... παγκόσμια κρίση.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν αποφάσισε να επισκεφθεί εκτάκτως το Βερολίνο για να συναντηθεί με την κ. Μέρκελ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανίδα καγκελάριος έχει δεχθεί τηλεφώνημα και από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζόζεφ Μπάιντεν, ο οποίος της συνέστησε να αντιμετωπίσει συντονισμένα την κρίση με τους Ευρωπαίους ομολόγους και εταίρους της και την αμερικανική κυβέρνηση.
Αξιωματούχος του Ταμείου είπε ότι ο κ. Στρος Καν επιθυμεί να συζητήσει την κρίση του χρέους στις χώρες της Ευρωζώνης, την πορεία του Προγράμματος Σταθερότητας της Ελλάδας και τις προτάσεις που κατατίθενται και αφορούν το ελληνικό χρέος, όπως η επιμήκυνση, μία πρόταση πολύ θετική, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει τον τρόπο σκέψης των αξιωματούχων του ΔΝΤ.

Η πηγή προειδοποιεί όμως ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει η επιμήκυνση, εφόσον αυτή αποφασιστεί, να συνδυαστεί με μια χαλάρωση της προσπάθειας για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας». ]
Τόνισε πως οι μεταρρυθμίσεις, η εξυγίανση του δημόσιου τομέα, η πάταξη της φοροδιαφυγής, και η ενθάρρυνση των νέων επενδύσεων αποτελούν προϋποθέσεις για να εισέλθει ξανά η ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης.

Για 4 λόγους μονόδρομος η επιμή­κυν­ση, Γολγοθάς το «κούρεμα»


Η προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης να συνδυάσει την εξασφάλιση της επιπλέον χρηματοδότησης των δανειακών αναγκών για το 2012 και το 2013 με μια ενδεχόμενη επιμήκυνση του συνολικού χρέους και ενδεχομένως μείωση των επιτοκίων, «είναι η μόνη ρεαλιστική και αποτελεσματική λύση στην παρούσα φάση» σύμφωνα με πηγή που είναι ενήμερη του τρόπου σκέψης των στελεχών του Ταμείου και αυτό διότι:

Πρώτον: θα μειωθούν σημαντικά οι δανειακές ανάγκες της χώρας μας για τα επόμενα χρόνια. Θα υπάρξει, δηλαδή, εξορθολογισμός του διαγράμματος αποπληρωμής και αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο στις αγορές.
Δεύτερον: Η επιμήκυνση του συνολικού δημοσίου χρέους δεν θα επηρεάσει αρνητικά το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, στον βαθμό που οι τράπεζες δεν θα είναι αναγκασμένες να εγγράψουν ζημίες στους ισολογισμούς τους.
Τρίτον: Η επιμήκυνση σε συνδυασμό με τη συμπληρωματική χρηματοδότηση από την ΕΕ και το ΔΝΤ θα δώσουν μια σημαντική ανάσα στην ελληνική οικονομία, ώστε να πετύχει ευκολότερα και γρηγορότερα την ανάπτυξή της.
Τέταρτον: Η εθελοντική επιμήκυνση, δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στην αναχρηματοδότηση του χρέους. Με βάση πρόσφατη αδημοσίευτη μελέτη του ΔΝΤ, όταν όπως στην Ουρουγουάη, η επιμήκυνση ήταν εθελοντική, η χρηματοδότηση από τις αγορές κατέστη εφικτή μέσα σε ένα-δύο χρόνια από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε, ενώ όταν συνδυάστηκε με κούρεμα, η επανένταξη στις αγορές καθυστέρησε μέχρι και 10 χρόνια.


 Τα στελέχη του Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης εντόπισαν μικρές και μεγάλες καθυστερήσεις στο 95% των υποχρεώσεων της Ελλάδας για το τρίμηνο που προηγήθηκε και η κατάσταση αυτή ανάγκασε τον κ. Στρος Καν να δραστηριοποιηθεί. Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία εντοπίστηκε ότι «παραμένουν υψηλά οι δαπάνες και σε χαμηλό επίπεδο τα έσοδα».

Η τρόικα έβαλε στο τραπέζι θέμα, να μπουν ως εγγύηση, πέρα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, τα έσοδα του Δημοσίου, για να συμφωνήσει να δοθεί το δάνειο των 44 δισ. ευρώ, που σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ταμείου και της ΕΕ θα χρειαστεί η Ελλάδα για το 2012 και το 2013.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά απέρριψε χωρίς συζήτηση την πρόταση αυτή.

Ομως, η τρόικα θα συνεχίζει να πιέζει για την αποδοχή της με δεδομένο, όπως λένε, την άρνηση χωρών-μελών της ΕΕ να συναινέσουν για την παροχή των νέων δανείων.


ΠΗΓΗ: ethnos.gr