15 Μαΐ 2011

Κυπελλούχος Ελλάδος και φέτος στο μπάσκετ ο Ολυμπιακός


Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και 9η στην ιστορία του, ο Ολυμπιακός αναδείχθηκε Κυπελλούχος Ελλάδος, νικώντας 74-68 τον Παναθηναϊκό στο κλειστό του Ελληνικού.
Οι «ερυθρόλευκοι» μπορεί να μην είχαν στη διάθεσή τους τις ακριβές μετεγγραφές του καλοκαιριού... Σπανούλη και Νεστέροβιτς (ο πρώτος ανέτοιμος, ο δεύτερος τραυματίας), αλλά με τον Μπουρούση να παίζει για τρεις παίκτες, έφτασαν πανάξια στον τίτλο και πλέον στοχεύουν στο «νταμπλ», ενώ ήδη έχουν χαλάσει τα όνειρα των πρωταθλητών Ευρώπης για «τριπλ κράουν».


Ο τελικός ήταν συγκλονιστικός, με το προβάδισμα να εναλλάσεται διαρκώς, τις διαφορές να δημιουργούνται και να εξανεμίζονται στο λεπτό και εν τέλει τον Ολυμπιακό να στέφεται Κυπελλούχος. Παράλληλα, οι Πειραιώτες φαίνεται πως έχουν πάρει τον αέρα του Παναθηναϊκού, με τρεις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια φέτος, σε τρία διαφορετικά γήπεδα! Έτσι, έδωσαν υπόσχεση στους φίλους τους ότι με το αβαντάζ έδρας στα πλέι οφ θα κυνηγήσουν μέχρι τέλους το πρωτάθλημα, που τόσο τους έχει λείψει τα τελευταία χρόνια της "πράσινης" κυριαρχίας.


Ο Ολυμπιακός θέλησε από νωρίς να περάσει το παιχνίδι στους ψηλούς, με τον Μπουρούση και τον Μαυροκεφαλίδη να σκοράρουν συνεχώς και να φορτώνουν φάουλ τους Μάριτς και Βουγιούκα, ενώ ο Μπατίστ χρειαζόταν κάθε τόσο να αποσύρεται στον πάγκο, καθώς αιμορραγούσε στο κάτω χείλος. Αργότερα ρόλο επιθετικού ηγέτη, αλλά και με εξαιρετικές αμυντικές προσπάθειες, πήρε ο Χαλπερίν, πριν αναλάβει δράση ο Τεόντοσιτς, πρώτος σκόρερ του αγώνα με 17 πόντους. Ο Σέρβος ψηφίστηκε MVP, αν και η πλέον καταλυτική συνεισφορά ήταν αυτή του Γιάννη Μπουρούση με 13 πόντους, 10 ριμπάουντ, 4 τάπες και ένα κλέψιμο!

Η παρουσία του στο γήπεδο ήταν τόσο σημαντική, που όταν στο 32' κάθισε στον πάγκο με 4 φάουλ, ο Παναθηναϊκός έκανε την αντεπίθεσή του και πήρε προβάδισμα, μέχρι τη στιγμή που ο Ίβκοβιτς τον ξαναέριξε στο παρκέ, τρία λεπτά πριν το φινάλε.


Από πλευράς Παναθηναϊκού οι Μπατίστ και Διαμαντίδης έκαναν ό,τι μπορούσαν, πετυχαίνοντας από 17 πόντους, αφού πέρα από κάποια ξεσπάσματα του Φώτση δεν πήραν ιδιαίτερες βοήθειες από τους συμπαίκτες τους. Κακός ο Νικ Καλάθης, που δεν θύμισε σε τίποτα τον παίκτη που εξέπληξε με τις εμφανίσεις του στα προημιτελικά και το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας.

Αυτό που για ακόμα μία φορά ήταν λυπηρό για ένα ματς τέτοιου επιπέδου, ήταν οι άδειες εξέδρες. Οι οπαδοί των δύο ομάδων ήταν κοσμιότατοι (αν και υπήρξε μικροεπεισόδιο πριν τον αγώνα με χούλιγκαν του Ολυμπιακού να επιτίθενται σε λουόμενους στην παραλιακή), όμως η εικόνα των άδειων κερκίδων ήταν αποκαρδιωτική.

Συγκινητική στιγμή στην απονομή του τίτλου, την οποία παρακολούθησαν χειροκροτώντας παίκτες και προπονητικό τιμ του Παναθηναϊκού, ήταν όταν ο Παπαλουκάς κάλεσε τον δεύτερο αρχηγό της ομάδας, τον ταλαιπωρημένο από τραυματισμούς Παναγιώτη Βασιλόπουλο, να σηκώσουν μαζί την κούπα.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Καϊμακόγλου 6, Τέπιτς 2 , Μάριτς, Περπέρογλου 5 (1), Μπατίστ 17 (10 ριμπάουντ), Φώτσης 8 (2), Σάτο 7 (1), Νίκολας, Τσαρτσαρής 4, Διαμαντίδης 17 (3), Βουγιούκας, Καλάθης 2
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ντούσαν Ίβκοβιτς): Παπαλουκάς, Τεόντοσιτς 18 (7 ασίστ), Γκόρντον 2, Σπανούλης, Πρίντεζης, Μπουρούσης 13 (10 ριμπάουντ), Κέσελ 4 (1), Έρτσεγκ 2, Μαυροκεφαλίδης 16 (7 ριμπάουντ), Χαλπερίν 9 (1), Γλυνιαδάκης 2, Παπανικολάου 8 (2)



ΠΗΓΗ: enet.gr