15 Μαΐ 2011

Γαλάζια επιστροφή στο... «λεφτά υπάρχουν»


Υποσχέσεις για φορολογικές ελαφρύνσεις και αυξήσεις σε χαμηλοσυνταξιούχους περιλαμβάνει το νέο οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, χωρίς όμως να εξηγεί από πού θα βρει τους απαιτούμενους πόρους

 Πολλαπλά ερωτήματα, αντιφάσεις και...
«γκρίζες ζώνες» αποκαλύπτει η αποκωδικοποίηση της οικονομικής πρότασης της ΝΔ με τον κωδικό «Ζάππειο ΙΙ», στην οποία επενδύει ο κ. Αντ. Σαμαράς για την επιστροφή τού κόμματός του στην τροχιά της εξουσίας.
Στο παρασκήνιο έχουν αρχίσει να καταγράφονται και οι πρώτες αντιδράσεις, αν και η αρχική εικόνα για το γαλάζιο σχέδιο ήταν θετική από εκπροσώπους της αγοράς και του επιχειρηματικού κόσμου, παραδοσιακούς ιδεολογικούς συμμάχους της ΝΔ.
Και αυτό γιατί σε πάρα πολλά σημεία το «Ζάππειο ΙΙ» συμβαδίζει με το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα, με το οποίο όμως διαφωνεί η αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο κ. Σαμαράς με τις εξαγγελίες για την αποκατάσταση των αδικιών σε χαμηλοσυνταξιούχους και πολύτεκνους, τη μείωση της φορολογίας, του ΦΠΑ, κ.ά. έδειξε ότι κινείται στη λογική του «λεφτά υπάρχουν».
Επαρκείς εξηγήσεις όμως για το πού θα εξερευθούν οι απαιτούμενοι πόροι δεν δόθηκαν από το «γαλάζιο» οικονομικό επιτελείο, δίνοντας λαβή στην κυβέρνηση να μιλήσει για «υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα», αλλά και να υποστηρίξει ότι εάν υιοθετηθεί το «Ζάππειο ΙΙ», το έλλειμμα θα φθάσει τα 36 δισ. ευρώ, δηλαδή στο ύψος που το παρέδωσε το 2009 η κυβέρνηση του κ. Κ. Καραμανλή.

Στην εκδήλωση της Πέμπτης ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς έκανε πολύ μεγάλη στροφή σε σχέση με το «Ζάππειο Ι» και είχε αρκετά πιο φιλελεύθερο χρώμα η νέα του πρόταση. Αρκετοί βουλευτές και στελέχη της ΝΔ, αν και δεν διαφωνούν με τον πυρήνα του «γαλάζιου» σχεδίου, προβάλλουν τις ενστάσεις τους όσον αφορά τον τρόπο και τις διαδικασίες που θα απαιτηθούν, προκειμένου να εξευρεθούν τα χρήματα και να δοθούν όσα εξήγγειλε ο κ. Σαμαράς.


Ο φόβος να κατηγορηθεί και η ΝΔ ότι ακολουθεί το «λεφτά υπάρχουν» - κάτι για το οποίο καταγγέλλει τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου για τα όσα έλεγε προεκλογικά - είναι υπαρκτός για αρκετούς ψύχραιμους νεοδημοκρατικούς παράγοντες.


Παράλληλα, καταγράφονται πολλές συζητήσεις για τις... «δύο βάρκες» που πατάει ο πρόεδρος της ΝΔ, αφού προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στα φιλολαϊκά μέτρα για τα οποία δεσμεύτηκε και στις συνταγές του οικονομικού φιλελευθερισμού που πρότεινε.
Την ίδια στιγμή αναδεικνύεται ότι σε πάρα πολλά σημεία το «Ζάππειο ΙΙ» συμβαδίζει με το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα, με το οποίο όμως διαφωνεί η ηγεσία της ΝΔ και διαμηνύει ότι δεν το ψηφίζει. Μια προσεκτική εξέταση των προτάσεων τής ΝΔ δείχνει ότι το «Ζάππειο ΙΙ» υιοθετεί τους βασικούς άξονές του και η μόνη ουσιαστική απόκλιση είναι ως προς τα προσδοκώμενα έσοδα.
Στην ηγετική ομάδα βασικός στόχος ήταν το «Ζάππειο ΙΙ» να αποτελέσει κεντρικό άξονα το επόμενο διάστημα για την πορεία της ΝΔ. Πολλοί εξάλλου ήθελαν να ξεχαστεί πλήρως το «Ζάππειο Ι» και κυρίως η περίφημη εξαγγελία για τον μηδενισμό του ελλείμματος μέσα σε 18 ως 24 μήνες, κάτι που είχε αποδειχθεί ότι ήταν η αχίλλειος πτέρνα της ΝΔ.

Αυτό επιτεύχθηκε, αφού πρόβλεψη για μηδενισμό του ελλείμματος δεν υπήρξε, απλώς επισημαίνεται ότι στόχος είναι η μείωση του ελλείμματος στο 1% στα τρία χρόνια, αναγνωρίζοντας πλέον και τις προβλέψεις της ΕΕ για το ύψος του ελλείμματος.

Πολλοί συνομιλητές του διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στο να υπάρξει αλλαγή στάσης σε σχέση με το «Ζάππειο Ι», αφού ο κ. Σαμαράς θέλησε με το «Ζάππειο ΙΙ» να στείλει και μήνυμα στον επιχειρηματικό κόσμο, με τον οποίον είχαν διαρραγεί οι σχέσεις τους τους τελευταίους μήνες, λόγω της έντονης αντιμνημονιακής του στάσης.

Μεγάλη συζήτηση είχε γίνει στο εσωτερικό της ηγετικής ομάδας εάν θα έπρεπε ή όχι ο κ.Σαμαράς να ζητήσει πρόωρες εκλογές στο «Ζάππειο ΙΙ».
Η συζήτηση είχε προχωρήσει αρκετά,αλλά τελικά ο κ.Σαμαράς αποφάσισε ότι μια τέτοια επιλογή δεν ήταν σωστή, αφού όλοι θα συζητούσαν το αίτημά του για εκλογές και όχι τις προτάσεις του. Αν και είπε ότι «οι πρόωρες εκλογές είναι καλοδεχούμενες», δεν έκανε το βήμα να ρίξει το γάντι και να τις ζητήσει, αφού κυριάρχησε στις συσκέψεις η άποψη ότι δεν ήρθε ακόμα η ώρα.
Το κρίσιμο στοίχημα για τη ΝΔ είναι πώς θα γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις του κόμματος στην κοινωνία και να αρχίσει αυτό να καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις. Το επόμενο βήμα θα είναι ο κ.Σαμαράς να ζητήσει πρόωρες εκλογές, μια κίνηση που δεν θα αργήσει να κάνει και εκτιμάται ότι θα γίνει πριν αρχίσουν τα...«μπάνια του λαού».

ΠΗΓΗ: το βημα on-line