27 Μαΐ 2011

ΡΩΣΙΑ: Ολοι οι δηµόσιοι υπάλληλοι θα υποβάλλονται σε τεστ αλήθειας για να παταχθεί η διαφθορά


Οι εσωτερικοί έλεγχοι αποδείχθηκαν άχρηστοι για να καταπολεµηθεί η διαφθορά. Ετσι η Μόσχα αποφάσισε να καταφύγει στο ύστατο όπλο: τον ανιχνευτή ψεύδους. 

Η αρχή γίνεται από την πρωτεύουσα, όπου όλοι οι εργαζόµενοι στον δήµο θα... υποχρεωθούν να υποβάλλονται τακτικά στο τεστ, αν δεν θέλουν να απολυθούν. 
Στη συνέχεια, µόλις το Κοινοβούλιο εγκρίνει τον σχετικό νόµο, στο τεστ θα υποβάλλονται επίσης όλοι οι εργαζόµενοι στο ∆ηµόσιο που έχουν περισσότερες πιθανότητες από άλλους να διαφθαρούν, από τους αστυνοµικούς µέχρι τους τελωνειακούς.

Οι µίζες και οι δωροδοκίες αποτελούν φαινόµενα, που έχουν πάρει πλέον κολοσσιαίες διαστάσεις. Από τον τροχονόµο που σταµατάει όποιον έχει βρώµικες πινακίδες στο αυτοκίνητό του και αρκείται σε 1.000 ρούβλια (25 ευρώ) για να τον αφήσει να φύγει χωρίς κλήση, ώς τον διευθυντή υπουργείου που κατακυρώνει τις συµβάσεις του ∆ηµοσίου.
Στην κατάταξη της ∆ιεθνούς ∆ιαφάνειας, η Ρωσία βρίσκεται στην 154η θέση µεταξύ 178 χωρών, πιο κάτω από την Αϊτή και τη Ζιµπάµπουε.
Το 2008, το αµερικανικό υπουργείο Εξωτερικών υπολόγισε ότι η διαφθορά στη Ρωσία κοστίζει στις επιχειρήσεις 300 δισεκατοµµύρια δολάρια ετησίως.


Στη Ρωσία, τα πάντα είναι σήµερα προς πώληση. Στο Σότσι, όπου γίνονται τα έργα για τους Χειµερινούς Ολυµπιακούς του 2014, λέγεται πως οι µίζες έχουν ήδη ξεπεράσει κατά πολύ το 50% της αξίας των συµβάσεων (και ο κρατικός προϋπολογισµός για τα έργα ανέβηκε από τα αρχικά 8 δισεκατοµµύρια, στα 28 δισεκατοµµύρια ευρώ).
Το υπουργείο Εσωτερικών ξεσκέπασε µια συµµορία που πουλούσε θέσεις στη ∆ηµόσια ∆ιοίκηση, οι οποίες θεωρούνται προφανώς πολύ προσοδοφόρες – ενώ αντίθετα ο επίσηµος µισθός στις ίδιες θέσεις είναι άθλιος, µόλις λίγες εκατοντάδες ευρώ. Η συµµορία προσέφερε ακόµη και µια έδρα στην Ανω Βουλή του ρωσικού Κοινοβουλίου έναντι ενός εκατοµµυρίου ευρώ.


Αραγε ο ανιχνευτής ψεύδους θα λύσει το πρόβληµα;

Οι Αµερικανοί του έχουν µεγάλη εµπιστοσύνη, σε σηµείο που υποβάλλουν σε τακτικά τεστ όλους τους εργαζοµένους στο FBI και τη CIA.
Αντίθετα στην Ευρώπη η συσκευή αυτή είναι απαξιωµένη και δεν έχει νοµική αξία στο δικαστήριο. Επιπλέον, λέγεται πως είναι εύκολο να την εξαπατήσεις. 
Στο Ιντερνετ υπάρχουν ιστότοποι (όπως ο antipolygraph.org) που διδάσκουν διάφορα κόλπα: «Πιες πολύ καφέ· βάλε ένα καρφί µέσα στο παπούτσι, έτσι ο πόνος θα σε περισπά στις πιο δύσκολες ερωτήσεις».

Η συσκευή βασίζεται σε µια σειρά φυσιολογικών παραµέτρων (πίεση, καρδιακοί παλµοί κ.λπ.), οι οποίες αλλάζουν όταν κάποιος βρίσκεται σε κατάσταση στρες.

Ο ανταποκριτής της ιταλικής «Κοριέρε ντέλα Σέρα» σηµειώνει πάντως ότι στην περίπτωση της Ρωσίας υπάρχει ένα πρόβληµα, το οποίο επισηµαίνουν οι ειδικοί:
µε δεδοµένο ότι η διαφθορά είναι γενικευµένη στη χώρα, ποιος θα εµποδίσει τους εξεταστές να πουλούν τα τεστ ή να εκβιάζουν αυτούς που υποβάλλονται σε ανιχνευτή ψεύδους; 

ΠΗΓΗ: radar-gr