27 Μαΐ 2011

Ο Μάης του Facebook και με ομπρέλες


Οι «αγανακτισμένοι» πήγαν και χθες... πλατεία. Η δυνατή βροχή που ξέσπασε το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας μπορεί να ανέκοψε για λίγο τη δυναμική του πλήθους, αλλά δεν στάθηκε ικανή να διαλύσει τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.
Χιλιάδες Αθηναίοι (εκτιμήσεις έκαναν λόγο...

για πάνω από 12.000 ανθρώπους) συνέρρευσαν στην Πλατεία Συντάγματος, για δεύτερη συνεχή ημέρα, εκφράζοντας την οργή τους για την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική οικονομία. Αψηφώντας τα έντονα καιρικά φαινόμενα και τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, οικογένειες με μικρά παιδιά, νέοι φοιτητές και μαθητές, μεσήλικες, εργαζόμενοι και άνεργοι, επιχειρηματίες και συνταξιούχοι έγιναν και πάλι ένα πολύχρωμο πλήθος για να φωνάξουν όλοι μαζί «Πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από εδώ».

Αυτήν τη φορά δίπλα στο ισπανόφωνο πανό στήθηκε και ένα ιταλόφωνο, που έγραφε στη γλώσσα των γειτόνων μας: «Σιωπή, μην ξυπνήσουμε τους Ιταλούς». Στην εμπροσθοφυλακή του πλήθους, ακριβώς μπροστά στις αστυνομικές δυνάμεις «παρατάχτηκαν» διάφοροι άνθρωποι χτυπώντας κατσαρόλες και άλλα κουζινικά σκεύη.


Γύρω στις επτά η βροχή δυνάμωσε για τα καλά, χωρίς όμως να πτοήσει τον πυρήνα της συγκέντρωσης, που άνοιξε ομπρέλες και παρέμενε στο οδόστρωμα της Αμαλίας φωνάζοντας συνθήματα κατά των πολιτικών, του μνημονίου και των μέτρων λιτότητας.



Αμέσως μόλις κόπασε η βροχή η Λ. Αμαλίας και η πλατεία γέμισαν ξανά με κόσμο και τα συνθήματα δυνάμωσαν.

Ειρηνικά, χωρίς κομματικές και συνδικαλιστικές ταμπέλες, ο κόσμος παρέμενε για ώρες πολλές μπροστά στη Βουλή. Χαρακτηριστικό, μάλιστα, της διάθεσης του πλήθους να μην «καπελωθεί» από κανέναν πολιτικό ή άλλον φορέα είναι το επεισόδιο που σημειώθηκε λίγο μετά τις εξίμισι, όταν το πλήθος έδιωξε κάποιον που επιχείρησε να μπει μπροστά ανεμίζοντας μια κόκκινη σημαία.

Το βράδυ, γύρω στις εννιά, πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή ημέρα λαϊκή συνέλευση πάνω στην Πλατεία Συντάγματος, στην οποία ο καθένας κατέθετε τις απόψεις του για όλα αυτά που συμβαίνουν και τις προτάσεις του για το τι πρέπει να γίνει.

Οι «αγανακτισμένοι» ανανέωσαν το ραντεβού τους για σήμερα το απόγευμα την ίδια ώρα στην Πλ. Συντάγματος, ενώ την Κυριακή υπάρχει πανευρωπαϊκό κάλεσμα από το Διαδίκτυο για αντίστοιχες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Συμφόρηση από χιλιάδες SMS
«Λύγισε» το δίκτυο των κινητών


Ακόμα και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή του Συντάγματος δεν έμειναν ανεπηρέαστα και «λύγισαν» προχθές το απόγευμα από το πλήθος των Ελλήνων «αγανακτισμένων». Αποτέλεσμα ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα οι επικοινωνίες μέσω κινητών τηλεφώνων να είναι σχεδόν αδύνατες στο συγκεκριμένο σημείο.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, «λόγω της εξαιρετικά αυξημένης τηλεπικοινωνιακής ζήτησης, προκλήθηκε στο συγκεκριμένο σημείο περιορισμένης εμβέλειας συμφόρηση στα δίκτυα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας στη συγκεκριμένη περιοχή». Το προχθεσινό φαινόμενο συμφόρησης των δικτύων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην αυξημένη χρήση υπηρεσιών δεδομένων -όπως MMS και πρόσβαση στο Internet- από το συγκεντρωμένο πλήθος, οι οποίες καταλάμβαναν αυξημένη χωρητικότητα στο δίκτυο κινητών επικοινωνιών.


Η συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης
Προτάσεις και... καντίνες


Σε αναζήτηση του τρόπου με τον οποίο θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους είναι όσοι συμμετέχουν στο «Κίνημα των αγανακτισμένων» στη Θεσσαλονίκη, αφού χθες το βράδυ η Πλατεία του Λευκού Πύργου παρουσίαζε μια εικόνα πολύ διαφορετική από την προηγουμένη, όταν κατακλύστηκε από 6.000 άτομα.

Χθες τα άτομα που συγκεντρώθηκαν έφτασαν περίπου τα 1.000-1.500, ενώ ένα μικρός αριθμός σκηνών είχε στηθεί γύρω από τον Λευκό Πύργο και πάνω σε αυτόν είχε αναρτηθεί ένα πανό που έγραφε «Πωλείται». Επίσης τοποθετήθηκε και το αντίγραφο ενός μεγάλου ρολογιού - ξυπνητήρι για να συμβολίζει, όπως λένε, την αφύπνιση των συνειδήσεων. Πρόβλημα δημιουργήθηκε με τις πάνω από 25 καντίνες που είχαν κατακλύσει τον χώρο, προκαλώντας τις αντιδράσεις των «αγανακτισμένων, οι οποίοι ζήτησαν από την αστυνομία να τις απομακρύνει. Οι αστυνομικοί, ωστόσο, περιορίστηκαν να επιδώσουν κλήσεις επιβάλλοντας πρόστιμα.

Με τη βοήθεια μιας πρόχειρης μικροφωνικής, ο κόσμος έπαιρνε τον λόγο και έλεγε τη γνώμη τους. Από συγκεντρωμένους προτάθηκε οι κινητοποιήσεις των «αγανακτισμένων» να είναι συνεχείς, να υπάρχει παρουσία και τη νύχτα με σκηνές και να συνοδεύονται οι εκδηλώσεις και με μουσικά συγκροτήματα.


ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΠΑΤΡΑ - ΤΡΙΠΟΛΗ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Πιστοί στο... ραντεβού αγανάκτησης οι Ηρακλειώτες συγκεντρώθηκαν και χθες στην πλατεία Ελευθερίας. Η συγκέντρωση ήταν μάλιστα πιο δυναμική από αυτή της Τετάρτης. Με πανό, συνθήματα και μικροφωνικές, κάτοικοι κάθε ηλικίας, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, άνεργοι και συνταξιούχοι, μαθητές και φοιτητές, εξέφρασαν την επιθυμία τους να αλλάξει η κατάσταση στη χώρα.

Στην Πάτρα, παρά τη δυνατή βροχή που έπεφτε, εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Γεωργίου. Το ραντεβού το είχαν δώσει από την προηγούμενη ημέρα.

«Δεν αντέχουμε άλλο. Oλα μας τα πήραν, την αξιοπρέπειά μας όμως όχι» ήταν το βασικό σύνθημα που κυριάρχησε στην κεντρική πλατεία του Αγίου Βασιλείου στην Τρίπολη Αρκαδίας.

Ανάλογες συγκεντρώσεις έγιναν και χθες στην Καλαμάτα, στο Βαθύ της Σάμου, στην Κέρκυρα, στη Ρόδο και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.


το Έθνος