27 Μαΐ 2011

Σκληρή απάντηση του Πάνου Μπεγλίτη στην Μαρία Δαμανάκη


 Συν/ξη στο κεντρικό δελτίο της ΝΕΤ

Για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα:
Είναι αλήθεια ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της τρόικα και δεν είναι κάτι το καινούριο, ότι από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα και με το...

καταστατικό του, υπάρχει η πρόβλεψη της προηγούμενης κάλυψης των δανειακών αναγκών του 2012, προκειμένου να δώσει τη συνεισφορά του στην πέμπτη δόση στη χώρα μας. Αυτό δεν είναι ένα καινούριο μέτρο ή μια καινούρια απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το γνωρίζαμε.
        Δεν είναι πιεστικό, είναι γνωστό στη διαπραγματευτική μας ομάδα, στην Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και στο Υπουργικό Συμβούλιο, είναι μια πρακτική που ακολουθήθηκε σε όλη αυτή την περίοδο του τελευταίου χρόνου κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και κατά τη διάρκεια της καταβολής όλων των προηγούμενων δόσεων.
        Άρα λοιπόν δεν έχουμε να κάνουμε με μια καινούρια απόφαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ή με μια επιπρόσθετη πίεση πάνω στην Ελλάδα σε σχέση με την καταβολή της δόσης.
    Είμαστε σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, σε μια εξαιρετικά λεπτή φάση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, για να συμφωνήσουμε στο νέο τριετές πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Γνωρίζουμε τις πιέσεις των συνομιλητών και εταίρων μας, αλλά και από την πλευρά μας θέτουμε ζητήματα, διαπραγματευόμαστε σκληρά, γι΄ αυτό εξάλλου ζητάμε την ευρύτερη υποστήριξη και συναίνεση του ελληνικού λαού, των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων.



Για τις πιέσεις των επιμέρους χωρών:


Ως προς τις πιέσεις των επιμέρους χωρών, αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα τα οποία έχουν οι Κυβερνήσεις, πολλές φορές οι Κυβερνήσεις συνασπισμού, στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Πρέπει όμως κι αυτοί να αντιληφθούν, οι λαοί τους επίσης πέρα από τις Κυβερνήσεις και τις πολιτικές δυνάμεις, ότι στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπάρχει απλά και μόνο η έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών, αλλά και ένα ενδοευρωπαϊκό εμπόριο από το οποίο επωφελούνται.
Και οι λαοί αυτοί, οι Ολλανδοί στην προκειμένη περίπτωση, πρέπει να γνωρίζουν ότι εξάγουν στην Ελλάδα, ότι οι Έλληνες πολίτες αγοράζουν ολλανδικά και γερμανικά προϊόντα, άρα κι εμείς, μέσα σε αυτό το πλαίσιο της συνεργασίας, βοηθάμε στη διατήρηση θέσεων εργασίας και στην ευημερία των λαών τους.

Δεν είναι μονόδρομος αυτή η σχέση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε δανειζόμενοι σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, δεν είμαστε όμως αναξιοπρεπείς. Υπερασπιζόμαστε την εθνική αξιοπρέπεια και τις θέσεις της χώρας.
        Υπερασπιζόμαστε ένα πρόγραμμα απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό το πρόγραμμα καλούμαστε να εφαρμόσουμε, το εφαρμόζουμε με πολλές δυσκολίες, με πολλά ελλείμματα θα μπορούσα να επισημάνω, ωστόσο όμως είμαστε συνεπείς και αποφασισμένοι να συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο.


Για τη συνάντηση των πολιτικών Αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

Πέρα από τις διμερείς συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους Αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, οι οποίες έστειλαν τα δικά τους μηνύματα, θεωρώ πολύ σημαντική θεσμικά, πολιτικά και ψυχολογικά, τη συνάντηση υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, των Αρχηγών των πολιτικών κομμάτων.
        Σε ένα επίπεδο συμβολικό δείχνουμε προς τη διεθνή και ευρωπαϊκή κοινότητα ότι στην Ελλάδα, παρά τις διαφορές μας υπάρχει και μπορεί να αναζητηθεί και να ανευρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Αυτό δείχνει κατ΄ αρχήν πως εννοούμε την εθνική συνεννόηση και συναίνεση ως Κυβέρνηση, ότι είμαστε ειλικρινείς στην αναζήτηση αυτής της εθνικής συνεννόησης, δείχνει ότι αναζητούμε πραγματικά τους κοινούς τόπους για να μπορέσει να βγει η χώρα από αυτή την πολύπλευρη οικονομική κοινωνική και δημοσιονομική κρίση.
Υπάρχει όμως κι ένα δεύτερο, ουσιαστικό επίπεδο. Σε αυτή τη συνάντηση, πιστεύω ότι όλοι πρέπει να δείξουν ότι είναι μέτοχοι μιας εθνικής προσπάθειας. Με τις διαφωνίες τους, συμφωνώ, αν θέλετε ακόμα και με τους υπολογισμούς και τις σκοπιμότητές τους, θα συμφωνούσα επίσης. Είμαστε όμως όλοι μέτοχοι μιας εθνικής προσπάθειας, μιας εθνικής ευθύνης. Κανείς δεν μπορεί να βγει από το κάδρο της εθνικής αυτής ευθύνης, για τους δικούς του λόγους.

Για τις δηλώσεις της κας Δαμανάκη:
        Επειδή μιλήσατε προηγουμένως για πολλές δηλώσεις τις τελευταίες ημέρες, για ένα βομβαρδισμό δηλώσεων, θα ήθελα να υπενθυμίσω μια έκκληση-παράκληση του Πρωθυπουργού από το Παρίσι: «Σας παρακαλούμε αφήστε μας ήσυχους να δουλέψουμε».
        Κι αυτό ισχύει και για πολλούς από τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε είναι Υπουργοί, είτε είναι Επίτροποι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αυτό ισχύει και για την κα Δαμανάκη, η οποία κατά την άποψή μου έπρεπε να ήταν πολύ πιο ψύχραιμη και πολύ πιο προσεκτική σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.
Θέλω να θίξω δύο σημεία, κατ΄ αρχήν θέλω να πω ότι δεν υπάρχει επάνω σε κανένα τραπέζι, σενάριο αποχώρησης ή εκδίωξης της χώρας από την ευρωζώνη. Πρέπει να αντιλαμβανόμαστε και να έχουμε συνείδηση αυτών που λέμε και ποιες είναι οι συνέπειες. Ποιος σήμερα θα αναλάμβανε την ευθύνη εάν είχαμε μια μαζική προσέλευση των πολιτών στις τράπεζες για να αποσύρουν τις καταθέσεις τους; Άρα λοιπόν ζητούμε από όλους και ψυχραιμία και ευθύνη σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.