27 Απρ 2011

Club de Paris: Ο τελευταίος σταθμός των... υπερχρεωμένων


Φέτος γίνεται 55 ετών και από τις πόρτες του περνούν οι χώρες, που θέλουν να επαναδιαπραγματευθούν το χρέος τους.

Ο λόγος για το Club de Paris ή Λέσχη των Παρισίων, έναν άτυπο οργανισμό που αποτελείται από εκπροσώπους των 19 μεγαλύτερων κρατών... του κόσμου, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, Ρωσία, Ιαπωνία και πολλά κράτη της Ε.Ε., 13 συνδεδεμένων κρατών (μεταξύ αυτών και η Τουρκία) και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ, του ΟΟΣΑ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΟΗΕ και άλλων οργανισμών.

Συνεδριάζει κάθε έξι εβδομάδες στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών,
εξ ου και το όνομά του και συνήθως είναι η επόμενη λύση, όταν το ΔΝΤ αποφανθεί ότι οι εναλλακτικές λύσεις έχουν αποτύχει.
Μεσολάβησε για την αναδιάρθρωση - διαγραφή του χρέους 553 δισ. ευρώ 88 χωρών που έχουν προσφύγει 421 φορές, με πρόσφατο γνωστό παράδειγμα αυτό της Αργεντινής.

Μετά την έντονη κριτική που είχε γίνει στο παρελθόν για διαφάνεια στις αποφάσεις, έχει αλλάξει ο τρόπους λειτουργίας του και έχει δημιουργηθεί σχετική ιστοσελίδα.
Δράση αναλαμβάνεται ύστερα από αίτημα του κράτους και συνοδεύεται από πακέτο μέτρων «εξυγίανσης» που εποπτεύει το ΔΝΤ.

Η παρουσίαση του αιτήματος γίνεται με τρόπο θεατρικό. Σε μία σκηνή, η αυλαία της οποίας ανοίγει και με θεατές τους 19 εκπροσώπους - μέλη της Λέσχης, παρουσιάζει η χώρα το αίτημά της. Στη σκηνή συνήθως βρίσκεται ο κεντρικός τραπεζίτης και ακολουθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Το Club de Paris ψιθυρίζεται τις τελευταίες εβδομάδες σε στελέχη κυβερνητικά αλλά και της τραπεζικής αγοράς. Κάποιοι πιστεύουν ότι η χώρα μπορεί και να οδηγηθεί εκεί από τις εξελίξεις. Κάποιοι άλλοι απλά εύχονται να μην γίνει Αργεντινή...

ΠΗΓΗ: enet.gr