Με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο η Κομισιόν αποθαρρύνει την κατασκευή νέων ΧΥΤΑ, προκρίνοντας ως αποτελεσματικότερη λύση διαχείρισης την ανακύκλωση αναφορικά με την οποία η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης στην Ε.Ε. Η απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου για τα περιβαλλοντικά θέματα δίνεται...
μία μόλις ημέρα πριν από την επίσκεψή του στην Ελλάδα, όπου η διαχείριση των απορριμμάτων αναμένεται να συμπεριληφθεί στα θέματα που θα συζητήσει με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Γιάνεζ Ποτότσνικ τόνισε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας είναι απαραίτητο να μειωθεί η υγειονομική ταφή και να αυξηθεί η ανακύκλωση με χωριστή αποκομιδή και διαλογή στην πηγή.
Μάλιστα, επισήμανε ότι "αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί ως ευκαιρία γιατί μπορεί να δημιουργήσει και θέσεις απασχόλησης σε όλη τη χώρα". Ξαναχτύπησε το "καμπανάκι" για την Ελλάδα σχετικά με τις παράνομες χωματερές, υπενθυμίζοντας πως το 2005 η χώρα καταδικάστηκε από το Ευρωδικαστήριο και πως οι ελληνικές αρχές παρουσίασαν τον περασμένο Δεκέμβριο πρόγραμμα με βάση το οποίο όλες οι παράνομες χωματερές θα κλείσουν μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2011.
Ο Γιάνεζ Ποτότσνικ τόνισε ότι η νέα Οδηγία - Πλαίσιο για τα απόβλητα έχει μια ιεραρχία 5 βαθμίδων για τη διαχείριση των απορριμμάτων, σύμφωνα με την οποία η πρόληψη των απορριμάτων είναι η πιο επιθυμητή λύση.
Ακολουθούν η ανακύκλωση, η επαναχρησιμοποίηση και άλλοι τρόποι ανάκτησης σε ενεργειακό επίπεδο, ενώ τελευταία και έσχατη λύση αποτελεί η υγειονομική ταφή.
Πρόσθεσε δε ότι αναμένει από την Αθήνα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ επισήμανε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι τα έργα που συγχρηματοδοτούνται από την ίδια, συνάδουν με τους στόχους και τις προϋποθέσεις που ορίζει η νομοθεσία.
ΠΗΓΗ: enet.gr