11 Απρ 2011

Γαλλογερμανική κόντρα με τον Τρισέ για την ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους


Το ζήτημα της ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τέθηκε επί τάπητος το περασμένο Σάββατο σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ και τον επίτροπο Όλι Ρεν.Σϋμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται..
το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, κατά την τηλεδιάσκεψη εκφράστηκαν αμφιβολίες για τις δυνατότητες της Ελλάδας να εξυπηρετήσει ομαλά το χρέος της και να επιστρέψει στις αγορές το 2012.

Στο πλαίσιο αυτό ορισμένοι υπουργοί φέρονται να έθεσαν το ερώτημα εάν θα ήταν σκόπιμο να δρομολογηθεί η αναδιάρθρωση, καθώς αρκετές κυβερνήσεις δεν αποκλείουν πλέον αυτό το ενδεχόμενο.

Ο κ. Τρισέ φέρεται να διαφώνησε κάθετα με τους συνομιλητές του και αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα, ανησυχώντας για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η συζήτηση στο σύνολο της Ευρωζώνης και στις τράπεζες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ήταν κατηγορηματικός: «Για την Ελλάδα λέω ότι υπάρχει ένα σχέδιο το οποίο έχει εγκριθεί από τη διεθνή κοινότητα και τα όργανα της ΕΕ. Αυτό το σχέδιο υλοποιούμε τώρα», δήλωσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν ο οποίος εκτιμά ότι η Ελλάδα θα επιλύσει το πρόβλημα χρέους χωρίς αναδιάρθρωση:

«Ναι, συνεχίζουμε να αποκλείουμε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Υπάρχει ένα πειστικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης το οποίο και υλοποιείται», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το περιοδικό, ο κ. Σόιμπλε φέρεται να εξέφρασε τη θέση ότι η συμπεριφορά του κ. Τρισέ απέναντι στις αντιδράσεις των αγορών είναι «υπερβολική» και σε ένα βαθμό «αναξιόπιστη».

Στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης αναφέρθηκε πρόσφατα και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού και πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος τάχθηκε κατά της αναδιάρθρωσης, εφόσον αυτή θα περιλαμβάνει και διαγραφή τμήματος της αξίας των ομολόγων (haircut).

Την ίδια ώρα στην Αθήνα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, φαίνεταιο πως συζητείται το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του συνολικού ή τμήματος του χρέους των 340 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται, πάντως, ότι υπάρχουν αρκετοί αναλυτές που συνιστούν μία συντεταγμένη αναδιάρθρωση του χρέους σε ΕΛλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία, ώστε να απορροφηθούν άμεσα οι πιέσεις και να αποφευχθεί η μετάδοση της κρίσης χρέους σε Ισπανία και Ιταλία.

Newsroom ΔΟΛ