11 Απρ 2011

Τέσσερις «παγίδες» των τραπεζών


Ενημερωθείτε για να τις αποφύγετε
Στους μήνες που έρχονται και με την προοπτική διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων πολλοί θα σκεφτούν το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε κινήσεις «παγίωσης» του κόστους σε χαμηλά επίπεδα. Δηλαδή να προχωρήσουν σε «αναδιάρθρωση» του προσωπικού τους χρέους...
Έξυπνη κίνηση θα σκεφτείτε. Σωστά αλλά προσέξτε αυτές τις «παγίδες»:

1. Να μη συγκεντρώσετε όλο το προσωπικό σας χρέος σε μία τράπεζα

Αυτή μπορεί να είναι μία από τις πιο επικίνδυνες οικονομικές κινήσεις που κάθε ιδιοκτήτης σπιτιού μπορεί να κάνει. Σε πολλές περιπτώσεις η πρόταση για αναδιάρθρωση συνοδεύεται από την απαίτηση της τράπεζας να της παραχωρήσετε το σύνολο του χρέους σας π.χ. πιστωτική κάρτα. Την ίδια στιγμή στα δανειστικά συμβόλαια υπάρχει προβλέψη ότι αν δεν εξυπηρετείται ένα από τα δάνεια, αυτό μπορεί να καταστήσει άμεσα απαιτητά και τα υπόλοιπα. Καταλαβαίνετε τι μπορείτε να ζήσετε από την μία στιγμή στην άλλη;

2. Να μη προχωρήσετε σε μια πιο μακροπρόθεσμη διάρκεια του δανείου αν δεν είναι ζήτημα «ζωής ή θανάτου»

Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ακόμα και χαμηλότερο επιτόκιο να εξασφαλίσετε, η συνολική δαπάνη θα αυξηθεί σημαντικά στη διάρκεια ζωής του δανείου. Η τράπεζα κοντολογίς θα εισπράξει περισσότερους τόκους και εσείς θα είστε εγκλωβισμένος σε ένα δάνειο για πολύ περισσότερα χρόνια.

3. Να μην υπολογίστε τα έξοδα


Η αναχρηματοδότηση μπορεί να έχει έξοδα. Τι σημαίνει αυτό; Αν δεν κάνετε σωστούς υπολογισμούς τα έξοδα που θα πληρώσετε μπορεί να απορροφούν ένα ποσοστό από το όφελος που θα έχετε από την αναχρηματοδότηση. Για το λόγο αυτό η ερώτηση: «χρεώνετε έξοδα και πόσα», θα πρέπει να τίθεται συνεχώς κατα την έρευνα που θα κάνετε.

4. Να μην αλλάξετε σε σταθερό το επιτόκιο χωρίς να γνωρίζετε βασικούς όρους του υφιστάμενου δανείου

Για μερικούς ιδιοκτήτες η αλλαγή σε σταθερό επιτόκιο είναι μια εξαιρετική κίνηση, ειδικά αν σκοπεύουν να μείνουν στο σπίτι για τα επόμενα χρόνια. Όμως, υπάρχουν και εκείνοι που σκέπτονται να αλλάξουν σύντομα σπίτι . Αυτοί θα πρέπει να ξεσκονίσουν το δανειστικό συμβόλαιο για να γνωρίζουν : πότε και πως αλλάζει το επιτόκιο, αν προβλέπονται περιορισμοί στο εύρος μεταβολής του επιτοκίου κ α . Μπορεί τελικά να διαπιστώσουν ότι μπορεί να περιμένουν…

Πηγή: realestatenews.gr