28 Απρ 2011

Μπλόκο στη μετοχοποίηση της ΔΕΗ προαναγγέλλει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ


Τις θέσεις της κατά της μετοχοποίησης της ΔΕΗ αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα η ΓΕΝΟΠ.
Μπλόκο στη μετοχοποίηση με ομαδικές αγωγές κατά του Δημοσίου για τα ενσωματωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στην περιουσία της ΔΕΗ, προαναγγέλλει με... συνέντευξή του στα «Νέα» ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Ν.Φωτόπουλος.

Στο μεταξύ, σήμερα θα συνεδριάσει και η διοίκηση της Ομοσπονδίας, με εισήγηση για 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, με αίτημα τη διατήρηση του 51% των μετοχών της Επιχείρησης από το Δημόσιο.

Ειδικότερα, στη συνέντευξή του ο Ν.Φωτόπουλος, δηλώνει αντίθετος στην όποια µετοχοποίηση, φέρνοντας σαν επιχείρηµα ότι «την τελευταία δεκαετία, σε όσες χώρες της Ε.Ε. άνοιξε η αγορά σε ιδιώτες, τα τιµολόγια αυξήθηκαν από 24% ως 90%, όταν στην Ελλάδα η αντίστοιχη αύξηση ήταν 35%-38%, φυσικά λόγω και του φθηνού, ακόµη, λιγνίτη».

Αναφορικά με τις επιχορηγήσεις καλεί τον εισαγγελέα να ανοιχθούν οι λογαριασμοί όλων των στελεχών της ΓΕΝΟΠ, από το 1999 ώς σήμερα, και ζητά η έρευνα να ξεκινήσει πρώτα από τον ίδιο.

Ακόμα, επαναλαμβάνει πως δεν υπήρξαν σπατάλες σε ταξίδια, γεύματα και άλλες δαπάνες, ενώ ρίχνει το μπαλάκι στις διοικήσεις της ΔΕΗ, τονίζοντας πως αν ήθελαν κάποιο επιπρόσθετο στοιχείο «θα μπορούσαν να μας το έχουν ζητήσει».

«Συμφωνώ ότι πρέπει να υπάρχουν και συνοδευτικά έγγραφα, λίστα με τα ονόματα όσων πήγαν ταξίδι, περιγραφή του σκοπού. Αλλά ο κ. Ρακιντζής δεν έκανε τον κόπο να μας τηλεφωνήσει και να τα ζητήσει. Όποτε θέλει μπορούμε να του τα δώσουμε» υποστηρίζει.

Αναφέρει επίσης ότι «το 2008, µε απόφαση του τότε διευθύνοντος συµβούλου Τάκη Αθανασόπουλου, η ΔΕΗ χρηµατοδότησε τη ΓΕΝΟΠ µε 300.000 ευρώ για τη σύνταξη µελέτης σχετικά µε την αναδιάρθρωση της εταιρικής δοµής της επιχείρησης. Η µελέτη ουδέποτε παραδόθηκε, αλλά και τα χρήµατα ουδέποτε επιστράφηκαν... Η µελέτη µάςπαραγγέλθηκε, και ευθύς αµέσως η διοίκηση της ΔΕΗ άλλαξε στρατηγική και εγκατέλειψε τις αποφάσεις που είχε πάρει για τη δηµιουργία θυγατρικών και τον διαµελισµό της επιχείρησης. Αρα, εξέλειπε ο λόγος για να γίνει η µελέτη».

Σε ερώτηση γιατί δεν επιστράφηκαν τα χρήματα, απαντά:
«Επειδή τα χρήµατα αυτά, µε απόφαση του διοικητικού συµβουλίου της ΓΕΝΟΠ αξιοποιήθηκαν για ενηµερωτικές εκδηλώσεις και συνεδριάσεις στην περιφέρεια προς τους εργαζόµενους της ΔΕΗ σχετικά µε τις προθέσεις της διοίκησης να διαµελίσει τη ΔΕΗ. Αλλωστε ποτέ η τότε διοίκηση της ΔΕΗ, ούτε η επόµενη δεν µας τα ζήτησε πίσω...».

Σχετικά με τα ενσωματωμένα στα πάγια της ΔΕΗ 12 δις ευρώ από τα σφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, ο πρόδρος της ΓΕΝΟΠ σημειώνει:
«Η ίδια η Πολιτεία έχει αναγνωρίσει ότι η ενσωµατωµένη ασφαλιστική περιουσία των εργαζοµένων στα πάγια της ΔΕΗ ανέρχεται σε 11,9 δισ. ευρώ. Το 1999 η Πολιτεία, προκειµένου να µετοχοποιήσει τη ΔΕΗ, ανέλαβε να την υποκαταστήσει έναντι των υποχρεώσεών της προς τους ασφαλισµένους της. 

Οµως δεν είναι συνεπής απέναντι στη δέσµευσή της και καταβάλλει µέσω του προϋπολογισµού λιγότερα απ’ όσα θα έπρεπε. Αναθέσαµε λοιπόν σε νοµικό γραφείο να καταθέσει αγωγές εναντίον της, ζητώντας να επιστρέψει στη ΔΕΗ η ασφαλιστική υποχρέωση. 
Ισως διεκδικήσουµε και τµήµα από τα 11,9 δισ. ευρώ της ενσωµατωµένης στα πάγια ασφαλιστικής µας περιουσίας, µε τα οποία χρηµατοδοτήθηκε από το 1966 ώς σήµερα η ανάπτυξη της ΔΕΗ».

ΠΗΓΗ: tvxs.gr