30 Μαρ 2011

Wikileaks: "Φουκουσίμα" στη γειτονιά μας


Οι ρουμανικές αρχές δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πιθανό πυρηνικό ατύχημα στον σταθμό της Τσερναβόντα κρίνει η αμερικανική πρεσβεία στη Ρουμανία, σύμφωνα με διαρροή του Wikileaks.Σύμφωνα με δημοσίευμα των ΝΕΩΝ, το τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας που φέρνει στο φως το site, αναφέρει ότι παρά τα όσα διαβεβαιώνει..
η ρουμανική κυβέρνηση, οι αρχές δεν θα κατάφερναν να διαχειριστούν πιθανή διαρροή ραδιενέργειας στη μονάδα που απέχει 150 χμ. από την πρωτεύουσα της χώρας και 325 χμ. από τα σύνορα με την Ελλάδα.

Ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρει ότι την περασμένη Τετάρτη ο διευθυντής του σταθµού Ιονέλ Μπουτσούρ ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι οι δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες είναι ασφαλείς και θα μπορούσαν να αντέξουν ένα μεγάλο σεισμό. Η δε διαχειρίστρια εταιρεία Nuclearelectrica National Company, αναφέρει ότι ο σταθμός μπορεί να αντέξει σεισμούς άνω των 8 Ρίχτερ.

Σημειώνεται ότι η μονάδα σχεδιάστηκε τη δεκαετία του 80 από μία καναδική εταιρεία και ξεκίνησε να λειτουργεί το 1996 και παράγει το ένα πέμπτο της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται η Ρουμανία.

Στο παρελθόν έχουν αναφερθεί προβλήματα στους δύο αντιδραστήρες του. Μάλιστα τον Ιανουάριο διακόπηκε η λειτουργία σε έναν αντιδραστήρα λόγω προβλήματος, ώστε να μπει σε συντήρηση. Τον Απρίλιο του 2009, ο δεύτερος αντιδραστήρας χρειάστηκε να κλείσει προσωρινά λόγω προβλημάτων στην ηλεκτροδότηση.

Η Ρουμανία δεν είναι τόσο σεισμογενής χώρα όσο η Ιαπωνία, ωστόσο το 1977 σεισμός 7,2 Ρίχτερ είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο πάνω από 1.000 ανθρώπων σε Ρουμανία και Βουλγαρία, ενώ κατέστρεψε περίπου 35.000 κτίρια στη Ρουμανία.

troktiko