30 Μαρ 2011

Ηρωική νίκη του Παναθηναϊκού που ετοιμάζεται για φάιναλ-φορ


 Συγκλονιστικός ο Παναθηναϊκός έφτασε στη νίκη με 76-74 επί της Μπαρτσελόνα στο ΟΑΚΑ, έκανε το 2-1 νίκες στην προημιτελική σειρά της Ευρωλίγκα και με νίκη την Πέμπτη (31/03) πετάει την πρωταθλήτρια Ευρώπης εκτός θεσμού και βγάζει εισιτήρια για Βαρκελώνη, όπου... θα διεξαχθεί το φάιναλ-φορ.

Ο Παναθηναϊκός ήταν καταιγιστικός στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης και με δύο σερί καρφώματα του Μάικ Μπατίστ προηγήθηκε 11-4. Η Μπαρτσελόνα όμως ισορρόπησε γρήγορα την αναμέτρηση και μείωσε στο 8’ σε 11-10. Τελικά ο Αντώνης Φώτσης με τρίποντο και ο Νικ Καλάθης με λέι-απ διαμόρφωσαν το 16-13 στη πρώτη περίοδο.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο οι Καταλανοί έτρεξαν σερί 6-0 και προηγήθηκαν 16-19 με κάρφωμα του Μόρις. Ο Παναθηναϊκός όμως δεν πτοήθηκε και αντέδρασε άμεσα. Με δικό του 7-0 σερί ανέκτησε το προβάδισμα (23-19). Και δεν σταμάτησε εκεί...

Δύο σερί τρίποντα από τον Στράτο Περπέρογλου και τον Δημήτρη Διαμαντίδη έφεραν τη διαφορά στους πέντε (31-26) στο 19'. Αν δεν υπήρχε μάλιστα και η τρίποντη απάντηση του Γιάκα Λάκοβιτς στο τελευταίο λεπτό του ημιχρόνου, ο Παναθηναϊκός θα πήγαινε με έξι πόντους διαφορά στα αποδυτήρια.

Στην επανάληψη η Μπαρτσελόνα πήγε να βρει τον ήρωα της στο πρόσωπο του Ρίκι Ρούμπιο. Ο νεαρός πόιντ γκαρντ ήταν απρόσμενα εύστοχος στα τρίποντα που επιχείρησε (4/5), αλλά ο Παναθηναϊκός διατήρησε την ψυχραιμία του και βρήκε τις απαντήσεις στην επίθεση με ορθολογικές επιλογές. Στο 44-43, ο Ντρου Νίκολας σημείωσε πέντε σερί πόντους και έδωσε σημαντική ανάσα στους Πράσινους. Τη σκυτάλη εν συνεχεία πήρε ο Μπατίστ και η διαφορά ακούμπησε τη μέγιστη τιμή της (52-45) στο 29'.

Η Μπαρτσελόνα έδειχνε εγκλωβισμένη και κατέφυγε ξανά στη λύση του τρίποντου. Ο Μόρις ευστόχησε δις έξω από τα 6,75μ. και η διαφορά έπεσε εν ριπή οφθαλμού στους δύο (57-55). Το παιχνίδι άρχιζε να μοιάζει με ρώσικη ρουλέτα την ώρα που ο Τζόε Ινγκλις έδινε προβάδισμα (61-63) στην Μπαρτσελόνα χτυπώντας στον αιφνιδιασμό.

Ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς βλέποντας τα δύσκολα δεν άφησε την κατάσταση να ξεφύγει και κάλεσε τάιμ-άουτ. Ο Νίκολας με ένα ακροβατικό λέι-απ, στην πρώτη επαναφορά μετά τις εντολές του Ζοτς, ισοφάρισε και ο Παναθηναϊκός πατούσε και πάλι γερά. Ο Διαμαντίδης παίζοντας πανέξυπνα στο τελευταίο τρίλεπτο πήρε τα φάουλ που έπρεπε και με βολές έβαλε μπροστά το Τριφύλλι (67-65). Ο Σάτο ευστοχώντας για τρεις έριξε στα σχοινιά (70-65) την Μπαρτσελόνα δύο λεπτά πριν τη λήξη. Οι Καταλανοί όμως έμειναν ζωντανοί και με ένα μίνι σερί 4-0 μείωσαν 70-69.

Το παιχνίδι ήταν στην κόψη του ξυραφιού, αλλά η μπάλα ήταν στα σίγουρα χέρια του Διαμαντίδη. Ο αρχηγός αρχικά με λέι-απ και μετά με βολές διατήρησε τη διαφορά στους τρεις πόντους 14 δεύτερα πριν τη λήξη. Στην προτελευταία επίθεση της Μπαρτσελόνα, ο Παναθηναϊκός επέλεξε να αναπτύξει άμυνα έξω από το τρίποντο και ανάγκασε τον Αντερσον να πάει για λέι-απ, χάνοντας 10 ολόκληρα δεύτερα! Οι φιλοξενούμενοι έστειλαν ξανά στη γραμμή των βολών τον Διαμαντίδη και ο τελευταίος με χέρι αλφάδι διαμόρφωσε το 76-73 τρία δεύτερα πριν το τέλος.

Ο Νίκολας θεώρησε πως δεν έπρεπε να διακινδυνεύσει και έκανε ηθελημένα το φάουλ στον Λάκοβιτς, ο οποίος αστόχησε επίτηδες στην δεύτερη βολή. Ο Μπατίστ κατέβασε με μανία το ριμπάουντ και ο Παναθηναϊκός πανηγύρισε το 2-1 κερδίζοντας 76-74!

Τα δεκάλεπτα: 16-13, 33-29, 55-49, 76-74

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς)
: Τέπιτς, Μάριτς, Περπέρογλου 3, Μπατίστ 12, Φώτσης 10 (2), Σάτο 6 (2), Νίκολας 13 (1), Τσαρτσαρής 6 (1), Διαμαντίδης 18 (1), Βουγιούκας 2, Καλάθης 6, Καϊμακόγλου.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Τσάβι Πασκουάλ): Σάδα, Ρούμπιο 16 (4), Λάκοβιτς 13 (3), Ναβάρο 9, Πέροβιτς, Βάσκεθ 6, Ινγκλις 2, Ντονγκ 3, Μόρις 10 (2), Λόρμπεκ 1, Αντερσον 12 (2), Γκριμάου 2.

ΠΗΓΗ: το βημα on-line