19 Μαρ 2011

Οπισθοδρομική κομπανία άδουσα «καλή χρεοκοπία». Του Γιώργου Καρελιά


Το μεγαλύτερο έγκλημα της σημερινής κυβέρνησης είναι όσα έλεγε προεκλογικά, ως αντιπολίτευση. Τότε που, αντί να προετοιμάσει τον κόσμο γι' αυτά που έρχονταν, έλεγε διάφορες ανοησίες, όπως ότι θα... επανακρατικοποιούσε τον ΟΤΕ. 

Τα έλεγε, ενώ ήξερε ότι πρώτο μέλημά της, θα ήταν να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Αυτό είναι το πρόβλημα που... βρίσκει σήμερα μπροστά της. Διασώζεται μόνο επειδή ένα μεγάλο (ακόμα) ποσοστό πολιτών αναγνωρίζει ότι, παρά τις παλινωδίες και τα λάθη, προσπαθεί να συμμαζέψει την κατάσταση.
Αυτοί οι νοήμονες πολίτες βλέπουν ότι έχει απέναντί της ένα ετερόκλητο πλήθος -από την... αντιμνημονιακή Ν.Δ. του Σαμαρά ώς την αφασική αριστερά- που, ως άλλη οπισθοδρομική κομπανία, άδει «καλή χρεοκοπία».

Η σημερινή Ν.Δ. είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση. Λίγους μήνες μετά την απώλεια της εξουσίας, η νέα ηγεσία της είχε όλες τις λύσεις στο τσεπάκι της. Εννοείται, αυτές τις λύσεις που δεν έλεγε όσο ήταν στην κυβέρνηση, μπας κι έπειθε τον Καραμανλή να κάνει κάτι για να μας γλιτώσει από τη χρεοκοπία.

Ούτε τώρα μας λέει ο Σαμαράς, πώς επί δύο κρίσιμα χρόνια (2008 και 2009) η κυβέρνηση, στην οποία ήταν υπουργός, επιδόθηκε σε ένα όργιο κρατικής σπατάλης, αντί να επιβάλει ένα ελληνικό Μνημόνιο, μπας και συγκρατούσε το τσουνάμι που ερχόταν. Διότι το Μνημόνιο που μας επέβαλε η τρόικα των δανειστών έπρεπε να είχε επιβληθεί μετά τις εκλογές του 2007 και είναι βέβαιο ότι τότε θα ήταν πολύ λιγότερο επώδυνο.

Τώρα οι ντελάληδες της οπισθοδρομικής κομπανίας, οι οποίοι δεν είχαν βγάλει κιχ για το όργιο του «επανιδρυμένου» κράτους της διετίας 2008-2009, ανακάλυψαν ότι ο Παπανδρέου ήθελε να μας βάλει στο ΔΝΤ από την αρχή της θητείας του, ενώ δημοσίως άλλα έλεγε. Εντάξει, να τον χτυπήσουμε σαν χταπόδι για όσα έλεγε, αλλά όχι επειδή έκανε αυτό που έπρεπε.
Και η βολιδοσκόπηση του Στρος-Καν και του ΔΝΤ ήταν ενδεδειγμένη κίνηση, όταν έβλεπε ότι οι Ευρωπαίοι σφύριζαν αδιάφορα. Τι να έκανε, δηλαδή, να σταύρωνε τα χέρια και να περίμενε το μοιραίο (χρεοκοπία);

Προφανώς αυτό ήθελαν τα μέλη της οπισθοδρομικής κομπανίας. Τα δεξιά μέλη της, για να τη φορτωθεί (τη χρεοκοπία) η νέα κυβέρνηση. Και τα αριστερά, για να... δικαιωθούν (τρομάρα τους) ιδεολογικώς.
Ομως, όσοι βουλευτές και άλλα στελέχη κομμάτων κάνουν λόγο για «κατοχή» από την τρόικα και άλλες ανοησίες, γνωρίζουν πολύ καλά ότι χωρίς τις δόσεις του δανείου της, δεν θα μπορούσαν να παίρνουν το βουλευτικό ή κομματικό μισθό τους. Και οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι θα έμεναν απλήρωτοι, θα τους κυνηγούσαν ώς τα σκαλιά της Βουλής ή των κομματικών γραφείων τους.

Αφού, λοιπόν, πέρσι διασωθήκαμε με το δάνειο των 110 δισεκατομμυρίων, η ίδια κομπανία, διευρυμένη πλέον, θεωρεί ότι τώρα δεν πρέπει να γίνει τίποτα. Κι ότι οι άλλοι θα μας δίνουν συνεχώς δάνεια, για να μπορούν αυτοί να άδουν αδαπάνως.

Τίποτα να μη γίνει.  

Να μη συνενώσουμε κανένα σχολείο. Για να μη λιγοστέψουν οι διευθυντικές θέσεις, για να έχουμε σχολεία 20 μαθητών με πέντε-έξι δασκάλους και καθηγητές, για να εξακολουθούν κάποιοι να φεύγουν στις 12, για να μπορεί κάθε χωριό και κωμόπολη να έχει το δικό του σχολείο (άντε και... πανεπιστήμιο!). Ακόμα και ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, αντιμνημονιακός κι αυτός, συνέταξε περισπούδαστο άρθρο με τίτλο «το Μνημόνιο σκοτώνει τα σχολεία»! Ελεος...

Φυσικά, δεν πρέπει να αξιοποιήσουμε τίποτα. Ν' αφήσουμε την κρατική περιουσία να χορταριάζει, όπως στο Ελληνικό, όπου ο αριστερός δήμαρχός του μας είπε ότι πρέπει να γίνει πάρκο που να «το πληρώσει η κοινωνία» (με πορδές βάφονται αβγά;).
Επίσης, ν' αφήσουμε τις καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου και τα παρατημένα κτίριά του αναξιοποίητα, για να μην «ξεπουληθούμε». Για να μην έρθουν οι κακοί ξένοι να μας τα πάρουν, όπως τότε -ποιος το θυμάται;- που ήθελαν να μας πάρουν τη... θρησκεία μας με τις «ταυτότητες»!

Να τα αφήσουμε, λοιπόν, όλα ακίνητα. Ωσπου να 'ρθει ένα ωραίο πρωί ένας άλλος Στρος-Καν και να μας ξαναπεί «βουλιάξατε στα σκατά». Ή ένας άλλος Ολι Ρεν για να μας ευχηθεί (όχι «καλό κουράγιο», αλλά) «καλή χρεοκοπία».

Επικίνδυνη ασυδοσία


Ενα αστείο e-mail, που έστειλε κάποιος φαντασιόπληκτος και αναδημοσίευσαν ελαφρά τη καρδία κάμποσα «μπλογκ» του Διαδικτύου, αναστάτωσε την περασμένη εβδομάδα ένα μέρος της οικονομικής ζωής
.
Αποτέλεσμα; Περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ «έφυγαν» από τις ελληνικές τράπεζες, για να προλάβουν τη «χρεοκοπία», που θα ερχόταν στις 25 Μαρτίου, σύμφωνα με τον «προφήτη» αποστολέα.

Το περιστατικό αναδεικνύει, άλλη μια φορά, το πρόβλημα της ασυδοσίας που επικρατεί στο Διαδίκτυο.
Κι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με την ελευθερία της έκφρασης, την οποία επικαλούνται διάφοροι πονηροί, για να παίζουν τα παιχνίδια τους, τα οποία είναι, συνήθως, ανόητα, αλλά κάποια στιγμή γίνονται επικίνδυνα.

ΠΗΓΗ: enet.gr