19 Μαρ 2011

Στη Διάσκεψη για τη Λιβύη σήμερα ο Γ. Παπανδρέου


Ταξίδι αστραπή στο Παρίσι πραγματοποιεί σήμερα ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου για να συμμετάσχει στην έκτακτη διάσκεψη κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης, Αραβικού Συνδέσμου και Αφρικανικής Ένωσης, που πραγματοποιείται στη γαλλική πρωτεύουσα, με θέμα.. την κρίση στη Λιβύη και το ενδεχόμενο στρατιωτικής επιχείρησης.

Το παρών αναμένεται να δώσουν επίσης η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και ο γενικός γραμματέας του ΟΙΕ Μπαν Κι Μουν.

Η απόφαση για το ταξίδι του Πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα ελήφθη χθες το βράδυ, έπειτα από πολύωρη σύσκεψη με τους συνεργάτες του και τις απαραίτητες τηλεφωνικές επικοινωνίες.

Νωρίτερα χθες, εξάλλου, ο κ. Παπανδρέου, είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους πρωθυπουργούς της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Λιβύης Αλ Μπαγντάντι Αλί Αλ Μαχμούντι, στον οποίο επισήμανε την ανάγκη άμεσης εφαρμογής του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον τερματισμό της βίας και την ομαλή διέξοδος από την κρίση.

Στη σημερινή συνάντηση αναμένεται να ληφθούν οι καθοριστικές και τελικές αποφάσεις για την ανάληψη ή μη στρατιωτικής δράσης.


Στην Αθήνα πάντως παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις και ειδικώς την απροθυμία της γερμανικής κυβέρνησης να συνταχθεί με τη Γαλλία και τη Βρετανία για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις, αξιωματούχοι της κυβέρνησης δεν δήλωναν χθες το απόγευμα βέβαιοι για την εκδήλωση επίθεσης κατά της Λιβύης και έλεγαν ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Παρέπεμπαν έτσι στις συζητήσεις που θα γίνουν και στις αποφάσεις που θα ληφθούν σήμερα στο Παρίσι.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η Ελλάδα θα παράσχει όποια βοήθεια προβλέπεται βάσει των συμβατικών της υποχρεώσεων (ειδικότερα τις βάσεις του Ακτίου και της Σούδας), δεν θα συμμετάσχει όμως σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, παρά μόνο - και εφόσον παραστεί ανάγκη - σε αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας, σε νηοψίες και σε επιχειρήσεις έρευνας - διάσωσης.

TO BHMA on line