19 Μαρ 2011

Υποχώρηση ή ελιγµός;


Ο Μουαµάρ Καντάφι ανακοίνωσε κατάπαυση του πυρός, πριν καν συµπληρωθούν 24 ώρες από την απόφαση του Συµβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. 
Αλλά πρόκειται για βήµα υποχώρησης ή είναι απλώς κίνηση τακτικής; 
 Η αίσθηση των πολιτικών αναλυτών είναι ότι η Γαλλία, η Βρετανία και οι...
σύµµαχοί της βαδίζουν προς το άγνωστο,ενώ θεωρούν τον λίβυο δικτάτορα απρόβλεπτο.

«Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα συµβεί από εδώ και στο εξής» δηλώνει ο πολιτικός αναλυτής µε ειδίκευση στη Λιβύη Χένρι Σµιθ.
«Πολλά εξαρτώνται από τη διανοητική κατάσταση του Καντάφι» προσθέτει.

Oι ενδείξεις που φτάνουν από την Τρίπολη είναι αντιφατικές. Και οι πόλεµοι στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, που στην αρχή κρίθηκαν ως απλές επεµβάσεις αλλά εξελίχθηκαν σε µακροχρόνιες εµπλοκές, κάνουν πολλούς να ανησυχούν.

«Οι δυσκολίες αρχίζουν µόλις τώρα» επισηµαίνει ο πρώην πρεσβευτής της Βρετανίας στην Τρίπολη Ρίτσαρντ Ντάλτον. «Κάποιοι λένε ότι ο Καντάφι θα καταρρεύσει τώρα. Αλλά αµφιβάλλω. Οι Λίβυοι έχουν µια παράδοση αντίστασης στην ξένη κατοχή και ο Καντάφι θα προσπαθήσει να την εκµεταλλευτεί, για να κρατήσει ενωµένους τους δικούς του», προσθέτει ο βρετανός πρώην διπλωµάτης.

Αγνωστες είναι επίσης οι επιπτώσεις στην παγκόσµια οικονοµία και τις αγορές, οι οποίες προσπαθούν ακόµη να απορροφήσουν τους κραδασµούς από τον σεισµό στην Ιαπωνία.

ΠΗΓΗ: τα νεα on-line