22 Φεβ 2011

Δικηγορικές εκλογές Οι προτάσεις του συνδυασμού του Παναγ. Νικολόπουλου


Αγαπητέ συνάδελφε, συναδέλφισσα,

   Χαρακτηριστικά μας είναι η συνεχής και καθημερινή παράστασή μας ως μαχόμενων δικηγόρων, η καθημερινή και διαρκής παράσταση απέναντι στα προβλήματα... με σκοπό την λύση τους, η διαρκής και αποδεδειγμένη παράσταση στο πλευρό του συναδέλφου και ιδιαίτερα του νέου, η παράσταση τώρα και στη νέα εποχή για τη δικηγορία, η παράσταση όχι μόνο πριν και κατά αλλά και μετά τις εκλογές όπως και οι προτάσεις σε όλα τα επίπεδα δράσης που εύλογο είναι να διατυπώνονται πειστικότερα από εκείνους που βιώνουν τα προβλήματα, ενδιαφέρθηκαν και ενδιαφέρονται άμεσα για την λύση τους. Γι’ αυτό ονομάσαμε το πρόγραμμα μας:

>ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ


   Στο πρόγραμμά μας κυριαρχούν αφενός μεν η αισιοδοξία και η διεκδικητικότητα, αφετέρου δε ο ρεαλισμός. Με το βλέμμα προς τα εμπρός και ψηλά, αλλά και με τα πόδια να πατάνε γερά στο έδαφος προτείνουμε συγκεκριμένες δράσεις με στόχους οι οποίοι μπορούν να υλοποιηθούν με την συντονισμένη δράση του συμβουλίου αλλά και όλων των μελών του Συλλόγου εντός της ερχόμενης τριετίας.
   Οι ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ μας, κινούνται πάνω σε τέσσερεις άξονες:
Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΞΟΝΑΣ: τα θέματα για τα οποία ο Σύλλογός μας είναι αρμόδιος να ασχοληθεί ως εκ της διφυούς φύσεώς του ως συνδικαλιστικού οργάνου αλλά και ως νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου.
Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΑΞΟΝΑΣ: αφορά στα θέματα για τα οποία ο Σύλλογός μας μπορεί να αγωνιστεί, να διεκδικήσει, να αξιώσει ή και να απαιτήσει την υλοποίησή τους.
Ο ΤΡΙΤΟΣ ΑΞΟΝΑΣ: αφορά στα θέματα τα οποία ανάγονται στο αντικείμενο δράσης του Συλλόγου είτε ο Σύλλογός μας μπορεί να αγωνιστεί και να διεκδικήσει αφορούν όμως στο τοπίο όπως διαμορφώνεται μετά τις νέες περί «ανοίγματος» ρυθμίσεις
ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΑΞΟΝΑΣ: Θέματα που αφορούν την συμμετοχή μας στα κεντρικά συνδικαλιστικά όργανα.
Α.- ΠΡΩΤΟΣ ΑΞΟΝΑΣ
1.- Η ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ Ο ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ.

    - Η αναδιάταξη και η αναδιάρθρωση των χώρων του Δικηγορικού Συλλόγου, ώστε να γίνει πιο λειτουργικός και πιο φιλικός για τους εργαζόμενους και για όλους τους συναδέλφους εν όψει των σύγχρονων δεδομένων και απαιτήσεων.
    - Η οργάνωση της βιβλιοθήκης. Πρέπει να είναι ο πρώτος στόχος. Δεν θα ξέρετε πολλοί συνάδελφοι ότι η προσπάθεια αυτή έχει ήδη ξεκινήσει. Έχει μισθωθεί μία μεγάλη αίθουσα σε πολυκατοικία της οδού Κολιάτσου, όπου έχει ήδη μεταφερθεί μεγάλο μέρος των βιβλίων και όπου θα μετακινηθεί το αρχείο που δεν θα καταστραφεί.
 Μετά την απόσυρση των βιβλίων που δεν χρειαζόμαστε, θα πρέπει πλέον να αγοράζονται και τούτο πρέπει να καθιερωθεί, όλα τα επίκαιρα και χρηστικά συγγράμματα σε περισσότερα από ένα αντίτυπα, ώστε να μπορούν να τα δανείζονται και να τα χρησιμοποιούν περισσότεροι συνάδελφοι. Η βιβλιοθήκη έτσι πρέπει να γίνει δανειστική και να διασφαλιστεί η επιστροφή των βιβλίων με ειδικό σύστημα. Η παρακολούθησή της μπορεί να γίνεται από ασκούμενο ή νέο δικηγόρο ή από υπάλληλο του Συλλόγου.
- Πολυχρηστικότητα χώρου Βιβλιοθήκης. ο χώρος της βιβλιοθήκης θα διαμορφωθεί έτσι ώστε να γίνει πολυχρηστικός και να χρησιμοποιηθεί ως αίθουσα μικρών παρουσιάσεων, διαλέξεων, σεμιναρίων (ακόμη και συνεδριάσεων του νέου Διοικητικού Συμβουλίου) με την εγκατάσταση σχετικού εξοπλισμού (προτζέκτορας κλπ.)
    - Διαμόρφωση χώρου προς χρήση των συναδέλφων με περισσότερους υπολογιστές προκειμένου να γίνεται έρευνα στις τράπεζες νομικών πληροφοριών, οι οποίες πλέον έχουν υποκαταστήσει τα νομικά περιοδικά που δημοσιεύουν αποφάσεις. Τον χώρο δηλαδή που είχαν τα βιβλία που φεύγουν, πρέπει να τον καταλάβουν υπολογιστές.
    - Διαμόρφωση δανειστικής βιβλιοθήκης στο Κιάτο με τα βασικά επίκαιρα και χρηστικά συγγράμματα, τα οποία Θα μπορούν να δανείζονται οι συνάδελφοι του Κιάτου χωρίς να αναγκάζονται να έρθουν στην Κόρινθο.
   - Αγορά σύγχρονου ηλεκτρονικού προγράμματος με το οποίο ο οποιοσδήποτε συνάδελφος θα μπορεί από το γραφείο του να λαμβάνει γνώση του ατομικού του φακέλου, θα μπορεί να παρακολουθεί την πορεία των διπλοτύπων του και γενικά να λαμβάνει οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να του παρέχει ο Σύλλογος, χωρίς να είναι παρών, αποδεσμεύοντας έτσι τις υπαλλήλους που θα μπορούν να ασχολούνται με άλλα αντικείμενα (παρακολούθηση της βιβλιοθήκης κλπ.). Με το ίδιο σύστημα μπορεί οποιοσδήποτε συνάδελφος να υποβάλλει αιτήσεις για διάφορα πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις, από το γραφείο του και να τις παραλαμβάνει έτοιμες από τον Δικηγορικό Σύλλογο ή να του αποστέλλονται. Με το ίδιο σύστημα μπορεί να ενημερώνονται άμεσα όλα τα μέλη για τις δραστηριότητες του Συλλόγου. Με το ίδιο σύστημα μπορεί να γίνεται λογιστική παρακολούθηση του Δικηγορικού Συλλόγου, των δαπανών δηλαδή και των εσόδων και να ετοιμάζεται αυτόματα ο απολογισμός με το πάτημα ενός πλήκτρου. Με το ίδιο σύστημα μπορεί να λειτουργήσει η δανειστική βιβλιοθήκη.
2.- ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:
Προέχουσα θέση στις προτάσεις μας έχει η ταχεία και πλήρης ενημέρωση των συναδέλφων για τις δραστηριότητες του Συλλόγου και για όλα τα θέματα που αφορούν τον Σύλλογο. Ήδη λειτουργεί επιτυχώς το σύστημα της ενημέρωσης των συναδέλφων μέσω γραπτού μηνύματος (sms). Επιπροσθέτως προτείνουμε να αποκτήσουν όλοι οι συνάδελφοι e-mail με δαπάνες και επιμέλεια του Συλλόγου και η ενημέρωση να γίνεται – πληρέστερα - μέσω και του e-mail. Κεφαλαιώδους σημασίας στον τομέα αυτό – της ενημέρωσης - είναι η δημιουργία ιστοσελίδας, στην οποία αναφερόμεθα πιο κάτω. Έχουμε την πεποίθηση ότι ο ενημερωμένος συνάδελφος μπορεί να προτείνει και να συμβάλει στην λύση των προβλημάτων.
3.- ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ:
    Ιδιαίτερο κεφάλαιο που έχει να κάνει με τις καλύτερες υπηρεσίες του Συλλόγου αποτελεί η ιστοσελίδα. Η ιστοσελίδα του ΔΣΚ πρέπει να αποτελέσει βασικό εργαλείο για όλους τους συναδέλφους ώστε να ενημερώνονται έγκαιρα για τα πινάκια, για τα εκθέματα, για τις υπηρεσίες δικαστών και εισαγγελέων, για τις δραστηριότητες και τις αποφάσεις του Συλλόγου και για πλήθος άλλων αντικειμένων που μας απασχολούν καθημερινά.
     Για όσους συναδέλφους δεν είναι εξοικειωμένοι, προτείνουμε να γίνουν μαθήματα για την εκμάθηση του συστήματος.
4.- FORUM.
    Προτείνουμε την δημιουργία (ηλεκτρονικού) forum στο οποίο θα καταγράφονται οι προτάσεις και οι σκέψεις όλων των μελών του Συλλόγου ελεύθερα για κάθε θέμα που μας απασχολεί και ιδιαίτερα για θέματα της επικαιρότητας, έτσι ώστε να γίνεται άμεσα ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΗ των απόψεων. Το φόρουμ αυτό μπορεί να χρησιμοποιείται και για ανταλλαγή απόψεων ΕΠΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ και έτσι να λειτουργεί ως μία σύγχρονη μορφή της ΔΙΑΣΚΕΨΕΩΣ που μέχρι τώρα γίνεται στους διαδρόμους ή ακόμη και στο γραφείο της «Πρόνοιας».
5.- ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ.
   Προτείνουμε και δεσμευόμαστε ότι θα υλοποιηθεί η καθιέρωση επιμορφωτικών σεμιναρίων και ημερίδων επί θεμάτων νομικής επικαιρότητας. Ο Σύλλογος δεν μπορεί να δημιουργήσει δικηγορική ύλη. Μπορεί όμως να βοηθήσει στην επιμόρφωση των μελών του με την καθιέρωση ως θεσμού των σεμιναρίων σε θέματα που μπορούν να δώσουν δουλειά σε συνάδελφους, σε νέα αντικείμενα που εμφανίζονται ή σε νέες ρυθμίσεις υφιστάμενων αντικειμένων με παράλληλο σκοπό την ποιοτικότερη, ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση τους. Π.χ. αλλοδαποί, υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τροποποιήσεις των Κωδίκων κλπ., ασφαλιστικό Δίκαιο, τροποποιήσεις του Εργατικού Δικαίου, Φορολογικό.
6. –ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΣΕ ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ:
 Προτείνουμε ακόμη και δεσμευόμαστε στα πλαίσια της επιμορφωτικής προσπάθειας για τους νέους δικηγόρους αλλά και της έμπρακτης επίδειξης αλληλεγγύης και της βελτίωσης των σχέσεων την καθιέρωση σεμιναριακών μαθημάτων ΑΠΟ ΕΜΠΕΙΡΟΤΕΡΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ και σε πρακτικά θέματα της καθημερινής νομικής πρακτικής. Π.χ. στο Ποινικό η διάκριση μεταξύ αιτήσεως ακυρώσεως  της διαδικασίας και της αποφάσεως και ο χειρισμός τους, η έννοια των αυτοτελών ισχυρισμών, η διαχείριση ενός αυτοφώρου ή μιας αυτοκινητικής αγωγής, οι συνήθεις ενστάσεις, το δικαστικό ένσημο ή η εργατική αγωγή. Πιστεύουμε ότι η μετάδοση της γνώσης από τον παλαιότερο στον νέο δικηγόρο δεν θέτει εν κινδύνω το μερίδιο του καθενός στην δικηγορική ύλη. Αντίθετα βελτιώνει την ποιότητα των υπηρεσιών όλων μας και άρα και την συνολική εικόνα μας προς τον πελάτη, προς την κοινωνία και προς το δικαστήριο, κάτι που, αναπόδραστα, μας ωφελεί όλους.
7.- ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΔΙΚΟΓΡΑΦΩΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ:
    Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η πρόταση μας για παροχή υποδειγμάτων μέσω της ιστοσελίδας σε βασικά τουλάχιστον θέματα από όσους συναδέλφους ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ώστε να υποβοηθούνται – κυρίως - οι νέοι συνάδελφοι χρησιμοποιώντας τα βέβαια ως ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ και όχι για άκριτη αντιγραφή.
8.- ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ:
     Στα πλαίσια της βελτίωσης της καθημερινότητας μας στα Δικαστήρια θα εισάγουμε τον θεσμό του Συμβούλου Υπηρεσίας. Ο Πρόεδρος δεν μπορεί να είναι πανταχού παρών, έτσι ενεργό ρόλο θα αναλαμβάνει ένας σύμβουλος την εβδομάδα ο οποίος θα πρέπει να είναι καθημερινά παρών στις αίθουσες (ή ο αναπληρωτής του) στον οποίο θα αναφέρονται άμεσα προβλήματα όπως ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ, ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΔΙΚΑΣΤΩΝ Η΄ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ, ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ, ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ, ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ, ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ και συναφή θέματα. Το Συμβούλιο έτσι θα είναι διαρκώς παρόν, στο πλευρό του συναδέλφου προς στήριξη του και την «ανάσα του» θα νιώθει καθημερινά ο εμπλεκόμενος στις υποθέσεις που διαχειριζόμεθα. Αυτός βέβαια σημαίνει αυξημένη υπευθυνότητα του συμβούλου, ο οποίος πρέπει κατά την εβδομάδα «υπηρεσίας» του να προτάσσει την παραπάνω ενασχόλησή και να παραγκωνίζει την εργασία του.
   Ο σύμβουλος αυτός θα έχει υποχρέωση άμεσης παρέμβασης ως Αναπληρωτής (χωρίς αναμονή του Προέδρου) προς άμεση επίλυση των προβλημάτων και υποστήριξης του συναδέλφου που πιθανώς βρίσκεται σε δυσχερή θέση άλλως και σε περίπτωση αδυναμίας άμεσης λύσης θα έχει (ο σύμβουλος υπηρεσίας) την υποχρέωση άμεσης αναφοράς προς το Συμβούλιο και τον Πρόεδρο.
    Προτεραιότητα στις υποχρεώσεις του Συμβούλου Υπηρεσίας θα έχει η προστασία του συναδέλφου από την δικαστική αυθαιρεσία απέναντι στην οποία θα είμαστε αμείλικτοι.
9.- ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ:
   Με στόχο την αναψυχή, την βελτίωση της ποιότητας ζωής μας  αλλά παραλλήλως την καλυτέρευση των σχέσεων μεταξύ των συναδέλφων, την άμβλυνση των διαφορών  και την εκτόνωση των αντιθέσεων θα ενισχυθούν οι δραστηριότητες του Συλλόγου όπως αθλητικές, πολιτιστικές, περιηγήσεις σε αρχαιολογικούς τόπους, εκδρομές, και θα επεκταθούν σε άλλες όπως φυσιολατρικοί περίπατοι, πεζοπορικές εκδρομές, εκδρομές στο εξωτερικό με συγκεκριμένο σκοπό όπως παρακολούθηση συναυλιών ή θεατρικών παραστάσεων κ.ά. Για το σκοπό αυτό θα συσταθεί ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ που θα διοικείται από όργανο που θα εκλέγεται με γνωμοδοτικό και αποφασιστικό ρόλο και θα συμμετέχουν σε αυτό όλοι οι συνάδελφοι με σχετικές  κλίσεις και γνώσεις που θα ενεργοποιηθούν σχετικά. Ακόμη – στα πλαίσια των άνω δραστηριοτήτων - θα καθιερωθούν ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΑΙΜΟΔΟΣΙΕΣ σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Κορίνθου και την παροχή υποστήριξης από την ΠΟΕΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών) με απώτερο στόχο την δημιουργία Δικηγορικής Τράπεζας Αίματος. Θα συσταθεί ασφαλώς και η σχετική ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ.
10.- ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ.
     Βασική αρχή μας είναι η αποκεντρωτική δράση. Ιδιαίτερα σήμερα  με την  πολυπλοκότητα των προβλημάτων ΔΕΝ  είναι δυνατόν να περνούν όλα από τα χέρια ενός ή δύο - τριών ανθρώπων. Γι’ αυτό θα ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ κάθε συνάδελφος που είναι πρόθυμος να εργαστεί για το κοινό μας είτε εντός είτε εκτός του Συμβουλίου. Θα συσταθούν ΜΟΝΙΜΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ διαφόρων αντικειμένων όπως: ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ, ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ, ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ, ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ, ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ, ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ. Θα στελεχωθούν όμως ΟΧΙ με τυχαία και πρόχειρη επιλογή, αλλά με πρόσωπα τα οποία έχουν την προθυμία και την γνώση (όχι απαραίτητα από το Συμβούλιο) να ασχοληθούν με τα συγκεκριμένα αντικείμενα και τα οποία έχουμε σε μεγάλο βαθμό εντοπίσει ως εκ της καθημερινής μας τριβής με τους συναδέλφους. Αυτό είναι και το μυστικό της επιτυχίας.

11.- ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ.- ΕΥΡΕΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΓΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ.
      Ιδία η Επιτ
ροπή Ασκουμένων και Νέων θα έχει ως αντικείμενο – μεταξύ των άλλων - ΚΑΙ την ανεύρεση δικηγόρου για άσκηση σ’ όποιον δεν έχει αλλά και την τήρηση αρχείου με του δικηγόρους που επιθυμούν συνεργασία με δικηγόρο ή ασκούμενο κάτι βέβαια που μπορεί να γίνεται και μέσω του FORUM.
   Ο Σύλλογος πρέπει να συνεχίσει να έχει ΦΙΛΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ προς τους νεοεισερχόμενους δικηγόρους.
ΔΕΝ είναι λύση η αποτροπή και η αποθάρρυνση των νέων δικηγόρων λόγω του πληθωρισμού ή μη παροχή βοηθείας και υποστήριξης. Το πρόβλημα του πληθωρισμού επιλύεται μόνο με ορθολογικές ρυθμίσεις και ΟΧΙ με την αποτροπή του νέου ανθρώπου που έχει περάσει τα νιάτα του στα θρανία και αγωνίζεται και αγωνιά για την επιβίωση του για το μέλλον.
12.- ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ.
     Ένα μεγάλο κεφάλαιο και μια μεγάλη πρόκληση. O ΔΣΚ είναι από τους λίγους – πανελλαδικά - Συλλόγους με χρήματα τα οποία εάν αξιοποιηθούν σωστά και ΑΠΟΔΟΤΙΚΑ μπορούν να τον ΔΥΝΑΜΩΣΟΥΝ και ακόμη να ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥ κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Το πρώτο βήμα έγινε με την  ίδρυση και λειτουργία του νέου ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ («ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ») στο οποίο μεταφέρθηκαν τα χρήματα με πρώτο σκοπό την διασφάλιση τους. Λύθηκε ένα πρόβλημα και μια αμφισβήτηση δεκαετιών για το αν πρόκειται για δημόσιο ή για δικό μας χρήμα. Το νέο Συμβούλιο και το νέο Σωματείο θα θέσει ως προτεραιότητα ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΤΡΙΕΤΙΑΣ την αξιοποίηση τους, εντός των πλαισίων των σκοπών του Σωματείου, ζητώντας από όλους τους συναδέλφους στην Γενική Συνέλευση που θα γίνει αμέσως μετά τις εκλογές για τον σκοπό αυτό να καταθέσουν τις ιδέες τους και να φέρουν σχετικές προτάσεις.
13.- ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
     Προτείνουμε την καθιέρωσης νέου τύπου ταυτότητας – δίγλωσσης – με ελληνικά και λατινικά στοιχεία προς χρήση και στο εξωτερικό δεδομένης της συχνότητας της μετάβασης των συναδέλφων στο εξωτερικό για λόγους αναψυχής ή επαγγελματικούς.
14.- ΣΥΣΤΑΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
    Προτείνουμε την δημιουργία Επιτροπής Συνταξιοδοτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων από μέλη του Συλλόγου μας (συμβούλους ή μη) με αντικείμενο την παρακολούθηση των ρυθμίσεων για τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά θέματα και δη δια της παρακολούθησης σεμιναρίων και σχετικών εκδηλώσεων, μελέτης της νομοθεσίας, ενημέρωσης από εξειδικευμένους συναδέλφους κλπ. με σκοπό την άμεση και υπεύθυνη πληροφόρηση των συναδέλφων για τα άνω θέματα.   Σεμινάριο: Αμέσως μετά τις εκλογές, με επιμέλεια της Επιτροπής, θα διοργανωθεί σεμινάριο επί των ανωτέρω θεμάτων από εξειδικευμένους συναδέλφους.
15. ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ
   Βάσει των κειμένων διατάξεων όλοι οι δυνητικοί τελικοί δικαιούχοι της Δ’ προγραμματικής περιόδου 2007-2013 (ΕΣΠΑ) υποχρεούνται να πιστοποιηθούν όσον αφορά την διαχειριστική τους επάρκεια, προκειμένου να μπορούν να διεκδικήσουν πόρους από τα συγχρηματοδοτούμενα Επιχειρησιακά Προγράμματα. Είναι δεδομένο ότι ο Σύλλογος θα κληθεί από το δικό το «πόστο» να πάρει μέρος στην συνολική αναβάθμιση των υπηρεσιών μας εν’ όψει της νέας εποχής. Προς τούτο θα απαιτηθούν πόροι οι οποίοι μπορούν να ανευρεθούν μέσω των ανωτέρω προγραμμάτων. Γι’ αυτό θα πρέπει να αναληφθεί πρωτοβουλία για την λήψη της σχετικής πιστοποίησης.   
2.- Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΑΞΟΝΑΣ:
1.- ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

  Πρώτη προτεραιότητα θα δοθεί στην ελάφρυνση και αποσυμφόρηση της ύλης της Τετάρτης κατόπιν συνεννοήσεως με τους λοιπούς παράγοντες.
Ρεαλιστική πρόταση: η μετακίνηση της Εκουσίας και των απαλλοτριώσεων σε άλλη μέρα με πιο πιθανή την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ.
2.- ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΧΩΡΩΝ:
   Πρέπει να δοθεί ένα τέλος στην άθλια κατάσταση του γραφείου των ασφαλιστικών. Είναι αναγκαία η επέκταση του ή η μεταφορά του. Αυτό βέβαια συνδέεται με την αποδέσμευση χώρων του Μεγάρου. ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ πρόταση: Η μετακίνηση υπηρεσιών ΕΚΤΟΣ ΜΕΓΑΡΟΥ (π.χ. του ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ).
3.- ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ:
    Ανάληψη πρωτοβουλιών για την ηλεκτρονική οργάνωση των υπηρεσιών του Δικαστηρίου και της Εισαγγελίας Προτεραιότητα και ρεαλιστικός στόχος: η καταχώριση των εταιριών σε ηλεκτρονικό σύστημα ακόμη και με δαπάνες του Συλλόγου με την άδεια της ΓΣ.
4. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
     Η Ηλεκτρονική Δικαιοσύνη είναι το μέλλον της δικηγορίας και της δικαιοσύνης και κεντρικό ρόλο σ’ αυτό θα αναλάβουν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι οι οποίο θα αναμορφωθούν. Αποτελεί έργο ιδιαίτερης σημασίας και προϋπόθεση για την υλοποίηση των έργων της Δικαιοσύνης (Κατάθεση Δικογράφου, Αποϋλοποίηση Ενσήμων, Διαχείριση Οικονομικών Πόρων, Παρακρατήσεις Εισφορών, Δικαστικοί Αντιπρόσωποι). Εκ του νόμου ο δικηγόρος προσφεύγει στις Υπηρεσίες του Δικηγορικού Συλλόγου για την έκδοση γραμματίου προείσπραξης που συμπεριλαμβάνει παρακρατήσεις και αποδόσεις πόρων στο Δημόσιο(φόρος εισοδήματος και πρόσφατα ΦΠΑ) στα Ασφαλιστικά Ταμεία και στα Ταμεία Πρόνοιας. Η όλη διαδικασία σε συνδυασμό με την αγορά δικαστικών ενσήμων και τη χαρτοσήμανση των εγγράφων που αποτελούν και την επικόλληση των ενσήμων στα ασφαλιστικά βιβλιάρια και τα βιβλιάρια υγείας, προκαλούν τεράστιες απώλειες παραγωγικού χρόνου στις αρμόδιες υπηρεσίες και τους δεκάδες χιλιάδες δικηγόρους για εκατομμύρια ‐ κατ’ έτος‐ υποθέσεις ενώπιον όλων των βαθμίδων των Δικαστηρίων. Η κατάσταση αυτή θα πρέπει να αναστραφεί το ταχύτερο και το μόνο αποτελεσματικό αντίδοτο είναι η εισαγωγή τεχνολογικών υποδομών και η ανάπτυξη εφαρμογών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με τρόπο μεθοδικό, συντονισμένο και επιχειρησιακά καλά οργανωμένο σε όλο το φάσμα των διοικητικών και νομικών δραστηριοτήτων. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Κορίνθου θα στηρίξει κάθε σχετική προσπάθεια με αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα δεδομένου ότι η παραπάνω δράση κινείται προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης πολιτών, δικηγόρων και της Δικαιοσύνης.
5.- ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΩΝ
   Επίσης θα επιδιωχθεί η χρήση των ηλεκτρονικών αρχείων των Υποθηκοφυλακείων από τους Δικηγόρους αφού αυτό θα διευκολύνει τους συναδέλφους θα ανακουφίσει τις υπηρεσίες και θα εξυπηρετήσει τους πολίτες.
6.- ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ - ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ.
   Ως προς τα θέματα που αφορούν το Δικαστικό Μέγαρο (κλιματισμός, καθαριότητα, κατάσταση Μεγάρου κλπ) ο σύλλογός μας έχει λόγο, μπορεί και θα καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για την επίλυση τους μέσω και της συμμετοχής στο όργανο διαχείρισης του Μεγάρου Επιτροπή) η οποία θα είναι ουσιαστική και αποτελεσματική όπως και με την συνεργασία του με τους λοιπούς παράγοντες (Δικαστές, Εισαγγελία, Υπαλλήλους) όπως και με ίδιες πρωτοβουλίες παράστασης στους σχετικούς φορείς και υπηρεσίες. 
Γ. - Ο ΤΡΙΤΟΣ ΑΞΟΝΑΣ.
Σημαντική και επιτυχής εξέλιξη στο ζήτημα του λεγόμενου «ανοίγματος» ήταν η απάλειψη της ρυθμίσεως  περί συστάσεως εταιρειών μεταξύ δικηγόρων διαφορετικών συλλόγων. Τούτο αποτελεί μια μεγάλη κατάκτηση του συνδικαλιστικού μας κινήματος, που κατέδειξε πως όταν υπάρχει συντονισμός, οργάνωση και συγκεκριμένη στόχευση, πολλά μπορούν να επιτευχθούν. Απαιτείται όμως συνεχής επαγρύπνηση και ετοιμότητα, διότι σε ό,τι αφορά το εγγύς μέλλον υπάρχουν 4 ακόμη μήνες κατά τους οποίους παρέχεται περιθώριο να γίνουν νέες ρυθμίσεις, που μπορεί να είναι επίσης αρνητικές για τον κλάδο μας.
- Συμβολή του Συλλόγου: Είναι σαφές ότι μια νέα εποχή ξεκινά και πρέπει να ανταποκριθούμε στην πρόκληση. Είναι βέβαιο ότι πρέπει να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας, να οργανώσουμε καλύτερα τα γραφεία μας, να είμαστε ποιοτικότεροι και αποτελεσματικότεροι. Ο σύλλογος δεν μπορεί βέβαια ούτε να οργανώνει εταιρείες ούτε ατομικά γραφεία. Μπορεί όμως να δημιουργεί περιβάλλον για την καλύτερη και ποιοτικότερη άσκηση της δικηγορίας, παρέχοντας καλύτερες υπηρεσίες, υποβοηθώντας και στηρίζοντας τον συνάδελφο σε κάθε του βήμα και έτσι να συμβάλλει ουσιαστικά στην κατεύθυνση αυτή.
- Ελάχιστες αμοιβές: Ειδικώς σε ό,τι αφορά τις ελάχιστες αμοιβές μας, προτείνεται από τον συνδυασμό μας να καθιερωθεί υποχρεωτικότητα της προείσπραξης (της προκαταβολής δηλαδή) και των «ΠΟΣΩΝ ΑΝΑΦΟΡΑΣ» ΠΈΡΑΝ ΤΩΝ κρατήσεων (10%) από τον σύλλογό μας, αφού τούτο δεν απαγορεύεται από καμία διάταξη του Νόμου.
- Παροχή συμβουλής (επίσκεψη): προτείνεται η προσπάθεια για παγίωση στη συνείδηση του πολίτη της αμοιβής για την επίσκεψη προς παροχή συμβουλής, με δεδομένη την κατάργηση της χρονοχρέωσης κατά τον νέο νόμο και όλων των αμοιβών για εξωδικαστικές εργασίες. Θεωρούμε τούτο πολύ σημαντικό και μπορεί να γίνει με εκμετάλλευση της διάταξης κατά την οποία απαγορεύεται η παροχή δωρεάν νομικών υπηρεσιών αλλά και της φορολογικής διάταξης για άμεση έκδοση απόδειξης παροχής υπηρεσιών. Σε αυτό μπορεί να συμβάλλει ο σύλλογος με την υποχρεωτικότητα της ανάρτησης σχετικής πινακίδας στα γραφεία αλλά και με άλλες πρωτοβουλίες. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να διασφαλιστεί ένα σταθερό τακτικό έσοδο για όλους τους συναδέλφους.
 - Πρακτική πρόταση: Προτυπωμένα σχέδια  συμφωνιών: Ακόμη, εν όψει του γραπτού τύπου της περί της αμοιβής μας συμφωνίας, προτείνεται η δημιουργία ειδικού μπλοκ με προτυπωμένα σχέδια - υποδείγματα συμφωνητικών, το οποίο θα μπορεί ευχερώς να μεταφέρεται από τον συνάδελφο.
- Σεμινάριο – εκδήλωση για την εφαρμογή του νέου νόμου: Θα διεξαχθεί σεμινάριο – εκδήλωση προς ανάλυση και εξήγηση των νέων διατάξεων όταν αυτές οριστικοποιηθούν.
Δ. Ο ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΑΞΟΝΑΣ
  Ολομέλεια: Μετά τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις που βιώσαμε (οι δύο μεγάλοι Σύλλογοι να μην απέχουν και να αποδέχονται τις ρυθμίσεις, σύγκρουση συμφερόντων επαρχίας και κέντρου, μη συμμόρφωση προς τις αποφάσεις της Ολομελείας)καταδείχθηκε ότι υπάρχει αναγκαιότητα τροποποίησης των σχετικών διατάξεων ώστε να λειτουργεί δημοκρατικότερα και αποτελεσματικότερα η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων. Θα στηρίξουμε κάθε σχετική πρωτοβουλία και την προσπάθεια αυτή με στόχο την δημιουργία δευτεροβαθμίου συνδικαλιστικού οργάνου.
  Διεξαγωγή Ολομέλειας στην Κόρινθο: Επιθυμία μας είναι η Κόρινθος να διοργανώσει την πρώτη Ολομέλεια που θα προκύψει μετά την επιτυχή έκβαση της σχετικής προσπάθειας

για μεταβολή του τρόπου λειτουργίας της κορυφαίας αυτής συνδικαλιστικής έκφρασής μας.
                           
                     
                  Συνδυασμός «ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ»
 ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ               ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Παναγιώτης Νικολόπουλος            ΒΛΑΧΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
                            ΕΠΙΒΑΤΙΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
ΖΑΡΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΖΟΡΜΠΑΣ ΜΙΧΑΗΛ
ΚΑΛΑΧΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΚΑΡΑΜΠΕΤΣΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΜΑΛΑΝΔΡΕΝΗΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ
ΠΑΠΑΒΕΝΕΤΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ
ΦΙΛΝΤΙΣΗ ΙΩΑΝΝΑ