22 Φεβ 2011

Ιός Η1Ν1: Μέχρι και 250 νεκρούς προβλέπουν οι επιστήμονες


Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις των ειδικών επιστημόνων για τις συνέπειες της γρίπης. Ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί κατά 50% - 70% και δεν αποκλείεται να φθάσει... τα 250. Μέχρι χθες, 99 άτομα έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης, εκ των οποίων οι 22 δεν πρόλαβαν να νοσηλευθούν στην εντατική. Αλλοι 126 νοσηλεύονταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), όταν πέρυσι στην κορύφωση της επιδημίας ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν στην εντατική δεν ξεπερνούσε τους 70.

«Η γρίπη μας φέτος έπιασε στον ύπνο. Ήρθε "συμπυκνωμένα" και μας "δάγκωσε"», δήλωσε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας κ. Αντ. Δημόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας των αρμοδίων του υπουργείου και του Κέντρου Ελέγχου και πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Στην ίδια συνάντηση, η καθηγήτρια Παθολογίας κυρία Ελένη Γιαμαρέλου είπε ότι η γρίπη φέτος είναι βαρύτερη, καθώς εισβάλει στον οργανισμό σαν πυρετός άγνωστης αιτιολογίας. Επίσης, ανέφερε ότι μπαίνουν εμπόδια στην ενδοφλέβια χορήγηση αντί-ιικής αγωγής στους ασθενείς, λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, η μέση ηλικία των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της γρίπης, μέχρι σήμερα, είναι τα 57 έτη. Το 71,4% των θυμάτων είχαν ηλικίες 14 - 65 ετών, το 29% άνω των 65 ετών και το 11,2% κάτω των 40 ετών. Η ηλικιακή ομάδα με τα περισσότερα θύματα είναι 40 - 65 ετών (60%). Το μικρότερο θύμα εφέτος ήταν ένα κορίτσι 14 ετών και το μεγαλύτερο ένας 96χρονος.

Οπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του ΚΕΕΛΠΝΟ, η Ελλάδα βρίσκεται σε φάση υψηλής δραστηριότητας της εποχικής γρίπης, με σημαντικό αριθμό σοβαρών κρουσμάτων και θανάτων. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι έχει αρχίσει η καθοδική πορεία των περιστατικών γριπώδους συνδρομής συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα. Παρόμοια εικόνα εποχικής γρίπης εφέτος, με αυξημένο αριθμό σοβαρών κρουσμάτων, έχει παρατηρηθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (π. χ. Αγγλία, Ιρλανδία).

Από τα έως τώρα δεδομένα της δραστηριότητας γρίπης στην Ελλάδα οι ειδικοί επιστήμονες παρατηρούν ότι:

- «Κυκλοφορεί» κυρίως το στέλεχος Η1Ν1 το οποίο προκαλεί σοβαρότερη μορφή της νόσου.

- Υπήρξε συσσώρευση των περιστατικών γρίπης σε μικρότερο χρονικό διάστημα σε σχέση με πέρυσι. Ως εκ τούτου παρατηρήθηκαν αναλογικά υψηλότερα ποσοστά σοβαρής νόσου και θανάτων ανά εβδομάδα.

- Άνθρωποι με υποκείμενο νόσημα που νόσησαν από γρίπη δεν ξεκίνησαν εγκαίρως την αντί_ιική αγωγή.

- Οκτώ στα δέκα άτομα που νοσηλεύθηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Η γρίπη από το στέλεχος Α (Η1Ν1) 2009 μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο ακόμη και σε νέα άτομα χωρίς υποκείμενους παράγοντες κινδύνου.

- Στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου, παρατηρήθηκε εφέτος χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού με το εποχικό εμβόλιο γρίπης (που περιλαμβάνει και το στέλεχος Α/Η1Ν1 2009) σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με πρόσφατη τηλεφωνική έρευνα του ΚΕΕΛΠΝΟ στις αρχές Φεβρουαρίου 2011, το εκτιμώμενο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης για το γενικό πληθυσμό ήταν μόνο 5,9% ενώ αυξήθηκε σε 8.5% σε αντίστοιχη έρευνα στις 18-19 Φεβρουαρίου και αγγίζει το 20.4% σε άτομα με χρόνια νοσήματα. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα ποσοστά για τις ομάδες υψηλού κινδύνου είναι μεγαλύτερα του 50%.

- Εξίσου χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού με το αντιγριπικό εμβόλιο παρατηρήθηκαν και στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό (παρά την εκστρατεία του υπουργείου Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ για τον συγκεκριμένο αυτό πληθυσμό τόσο το 2009, όσο και από νωρίς το 2010).

Οι ειδικοί τονίζουν:

- την ανάγκη έγκαιρης επίσκεψης σε γιατρό αν ο ασθενής παρουσιάσει σοβαρά συμπτώματα (αν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου να επισκεφθεί τον γιατρό ακόμη κι αν έχει ήπια συμπτώματα), ώστε να χορηγηθεί έγκαιρα η κατάλληλη θεραπεία που θα περιλαμβάνει και αντί - ιικά φάρμακα,

- την ουσιαστική σημασία των μέτρων υγιεινής (πλύσιμο χεριών και αναπνευστική υγιεινή), η οποία περιλαμβάνει την οικειοθελή απομόνωση κατ’ οίκον για τα περιστατικά με συμπτώματα, έτσι ώστε να αποφεύγεται η μετάδοση της νόσου, και

- την ανάγκη εμβολιασμού των ατόμων υψηλού κινδύνου καθ’ όλη την διάρκεια του χειμώνα.


Το Βήμα on line