10 Ιαν 2011

Τέλος στο... κρυφτό με τις τράπεζες


Φρένο στην πρακτική των τραπεζών να μην απαντούν στους δανειολήπτες πελάτες τους, που επιδιώκουν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με βάση το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, θα επιδιώξει να βάλει το προσεχές διάστημα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης...


Μάλιστα, το γεγονός ότι οι τράπεζες -με ελάχιστες εξαιρέσεις- «μπλοκάρουν» τη διαδικασία, ακολουθώντας την ίδια σχεδόν πρακτική απαξίωσης του νόμου, προκαλεί ερωτήματα για το κατά πόσο είναι τυχαία η (μη) αντιμετώπιση του θέματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε προ ημερών στη δημοσιότητα η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ και τα οποία παρουσίασε στο προηγούμενο φύλλο της η «Οικονομία», η Εθνική, η Alpha και η Κύπρου μέχρι στιγμής δεν έχουν αποστείλει καμία απαντητική επιστολή σχετικά με τα αιτήματα που τους έχουν κατατεθεί, ενώ η Πειραιώς, η Αγροτική και η Γενική έχουν απαντήσει μόλις στο 3% των αιτημάτων.
Επίσης, άλλες τράπεζες όπως η Citibank, η Eurobank και η Marfin ζητούν από τους πελάτες τους να προσκομίσουν πληθώρα δικαιολογητικών, κάτι που δεν προβλέπει ο νόμος για το στάδιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Ο νόμος λέει ότι η τράπεζα πρέπει να απαντήσει σε εύλογο χρονικό διάστημα. Για το λόγο αυτό σχεδιάζεται να υπάρξει οδηγία, που θα εννοεί ως «εύλογο» το διάστημα του ενός μηνός. Εάν στο συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο η τράπεζα δεν έχει απαντήσει, τότε ο φορέας (Συνήγορος του Καταναλωτή ή καταναλωτική οργάνωση) ή ο δικηγόρος που μεσολαβεί για τη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, θα μπορεί να χορηγεί βεβαίωση στον δανειολήπτη, διαπιστώνοντας την αποτυχία του συμβιβασμού.

Με αυτή ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί πλέον να προσφεύγει στο δικαστήριο (ειρηνοδικείο), για να κάνει αίτηση υπαγωγής στις ρυθμίσεις του νόμου
.
Το ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι και στο δικαστήριο θα επιχειρείται συμβιβασμός: Δύο μήνες μετά την κατάθεση της αίτησης και με προθεσμία 15 ημερών ο οφειλέτης μπορεί να επιφέρει, αν θέλει, αλλαγές στο σχέδιο που είχε καταθέσει αρχικά για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Ο δικαστής, όμως, σε κάθε περίπτωση θα καλέσει τις δύο πλευρές για συμβιβασμό. Αν οι τράπεζες ακολουθήσουν την ίδια πρακτική και δεν παραστούν στη διαδικασία του συμβιβασμού, τότε θα γίνει δεκτή η πρόταση του δανειολήπτη.

Επίσης, εάν σε μία υπόθεση εμπλέκονται περισσότερες από μία τράπεζες θα συμβεί το ίδιο, αν δεν παραστούν οι τράπεζες στις οποίες αντιστοιχεί το 51,5% των χρεών.
Με απλά λόγια, το «κρυφτό», που παίζουν τώρα οι τράπεζες με τους δανειολήπτες, θα τελειώσει εκ των πραγμάτων σε λίγες ημέρες, όταν πια θα κατατεθούν στα ειρηνοδικεία οι πρώτες αιτήσεις για υπαγωγή στο νόμο.

ΠΗΓΗ: enet.gr