4 Ιαν 2011

Ο Γιώργος βιάζεται....


Βιάζεται να κλείσει µέτωπα ο Γιώργος Παπανδρέου και η σπουδή που δείχνει, όπως και οι πιέσεις που ασκεί στους υπουργούς να «τελειώνουν» µε τα ανοιχτά θέµατα, δηµιουργούν την αίσθηση ότι ο Πρωθυπουργός ― όπως λένε στελέχη του ΠΑΣΟΚ ― ίσως να έχει και δεύτερες σκέψεις, πλην του να φανεί η χώρα συνεπής ως προς τις δεσµεύσεις της.

Δεν είναι τυχαίο– λένε οι ίδιες πηγές – ότι για πολλοστή φορά χθες, στη διάρκεια µιας σύσκεψης κυβερνητικών και κοµµατικών στελεχών που...

είχε ως αντικείµενο τον προγραµµατισµό της νοµοθετικής λειτουργίας της κυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τους υπουργούς του ουσιαστικά να «τρέξουν» τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτεί η τρόικα, µε πρώτο στόχο το άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων.

Κυβερνητικές πηγές επέµεναν ότι οι πιέσεις του Πρωθυπουργού στους υπουργούς να προχωρήσουν τις διαδικασίες για το άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων είναι κατ’ επιταγήν των όρων του Μνηµονίου και αφήνουν να εννοηθεί, ότι όλα αυτά έχουν να κάνουν µε δυο στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση.

n. Ο πρώτος είναι ότι θέλει να εµφανιστεί στην Ευρώπη πως δεν καθυστερεί και δεν παλινωδεί στο θέµα των αλλαγών που η τρόικα συνδέει άµεσα µε την καταβολή της 4ης δόσης του δανείου.

n. ο δεύτερος ότι επιδιώκει να έχει ολοκληρωθεί το πακέτο των αλλαγών, πριν τεθεί επίσηµα το αίτηµα για επιµήκυνση της αποπληρωµής του συνόλου του δανείου των 110 δισ. που θα λάβει η χώρα.

Ωστόσο, παράγοντες που έχουν µια σφαιρική γνώση της κατάστασης που επικρατεί στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόµµατος, εκτιµούν ότι οι πιέσεις που ασκεί ο Πρωθυπουργός, ενδεχοµένως, έχουν να κάνουν και µε σχεδιασµούς για τις πολιτικές εξελίξεις, που φτάνουν ώς και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών σύντοµα, και πάντως ώς τις 4 Απριλίου, οπότε και λήγει το όριο των 18 µηνών για εκλογές µε λίστα.

Οι σχεδιασµοί αυτοί, αν και δεν οµολογούνται δηµοσίως, είναι φανερό ότι λειτουργούν πιεστικά και προς την Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΠΑΣΟΚ
, η οποία το τελευταίο διάστηµα εµφανίζει δείγµατα αποσυσπείρωσης, µε τα κρούσµατα κριτικής στην κυβέρνηση και σε συγκεκριµένους υπουργούς να πληθύνονται ανησυχητικά.

Η κατάσταση αυτή που προκαλεί σοβαρή ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίµου έχει οδηγήσει τον Πρωθυπουργό στην απόφαση να συγκαλέσει σύντοµα, και πιθανότατα µέσα στον Ιανουάριο, την Κοινοβουλευτική Οµάδα, προκειµένου οι βουλευτές να εκτονωθούν, καθώς τα νοµοσχέδια που θα κατατεθούν το επόµενο διάστηµα στη Βουλή, µε κορυφαίο το «νοµοσχέδιο-οµπρέλα» του υπουργείου Οικονοµικών για το άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων, απαιτούν την οµόθυµη στήριξη της Κ.Ο. ώστε να «περάσουν» από τη Βουλή.

ΠΗΓΗ: τα νεα on-line