11 Ιαν 2011

Στα πλοκάμια του ΣΔΟΕ έξι (εκτός Βουλής) πρώην υπουργοί


Εξι πολιτικοί, πρώην υπουργοί και άπαντες σήμερα εκτός Βουλής, βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ και συγκεκριμένα της Υποδιεύθυνσης για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος.
Ηδη ένας πρώην υπουργός εκλήθη πριν...
από λίγες ημέρες από τις εισαγγελικές αρχές, για να δώσει στοιχεία σχετικά με την αγορά ακινήτου σε πανάκριβη περιοχή της Αθήνας. Για την ίδια υπόθεση εκλήθησαν στις εισαγγελικές αρχές και η σύζυγος του πρώην υπουργού αλλά και ο λογιστής του.

Την ίδια ώρα διερευνώνται από το ΣΔΟΕ (σε συνεργασία με τις εισαγγελικές αρχές), σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», και τα περιουσιακά στοιχεία άλλων πέντε πρώην υπουργών ή υφυπουργών. Συγκεκριμένα:

Περίπτωση πρώτη: Ερευνάται η οικονομική δραστηριότητα πρώην υπουργού, ο οποίος μόλις εγκατέλειψε την πολιτική (επειδή τότε δεν είχε επανεκλεγεί) και εμφανίζεται με δεκάδες ακίνητα σε διάφορες περιοχές της Αθήνας (περιλαμβανομένου και του Κολωνακίου) και με οffshore εταιρείες. Την υπόθεση διερευνά η Υποδιεύθυνση για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος του ΣΔΟΕ. Ηδη ο πρώην υπουργός εκλήθη από το ΣΔΟΕ για να δικαιολογήσει την περιουσιακή κατάστασή του.

Περίπτωση δεύτερη: Ερευνάται από την παραπάνω διεύθυνση του ΣΔΟΕ η δραστηριότητα δύο πολιτικών για το θέμα της αγοράς των γερμανικών υποβρυχίων. Το ΣΔΟΕ (και δύο εισαγγελείς), σε συνεργασία με τη Εurojust που εδρεύει στη Χάγη και με τις γερμανικές αρχές, έχει ζητήσει τη συνδρομή των εισαγγελικών αρχών της Γερμανίας, για να ανοίξει ένας λογαριασμός σε τράπεζα στο Εσεν της Γερμανίας. Ο λογαριασμός αυτός έχει 20 ψηφία και υπάρχουν υπόνοιες για διακίνηση μέσω αυτού ύποπτου χρήματος το 2004 αλλά και το 2007. Κλιμάκιο του ΣΔΟΕ και της Εισαγγελίας μετέβη στη Χάγη και συνέλεξε στοιχεία από τη Εurojust.

Περίπτωση τρίτη και τέταρτη:
Στο μικροσκόπιο βρίσκονται άλλοι δύο πολιτικοί, που φέρεται ότι εμπλέκονται στο σκάνδαλο της Siemens. Διερευνώνται τα περιουσιακά τους στοιχεία και κυρίως τα ακίνητα που απέκτησαν. Στον έναν από αυτούς, μάλιστα, έγινε προσφάτως από τους «ράμπο» του ΣΔΟΕ έλεγχος του «πόθεν έσχες» κατά τον οποίο εμφανίστηκαν ενδιαφέροντα στοιχεία.

Περίπτωση πέμπτη: Τα ονόματα άλλων πέντε υπουργών καταγράφονται στο κεφάλαιο του πορίσματος για τις προγραμματικές συμβάσεις του ΟΣΕ. Οι πρώην αυτοί υπουργοί ανήκαν και στις δύο κυβερνήσεις των μεγάλων κομμάτων, τόσο του ΠαΣοΚ όσο και της ΝΔ.

Την ίδια ώρα βουλευτές του ΠαΣοΚ ζητούν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την τιμωρία όσων πολιτικών εμπλέκονται σε σκάνδαλα.
Η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής κυρία Βάσω Παπανδρέου δήλωσε στο «Βήμα»: «Εχω ζητήσει και επιμένω στο αίτημά μουνα υπάρξει ουσιαστικός οικονομικός έλεγχος στο “πόθεν έσχες” όσων έχουν χρηματίσει υπουργοί ή υφυπουργοί τα τελευταία 15 χρόνια -και από τα δύο μεγάλα κόμματα». Η κυρία Παπανδρέου σημειώνει ότι «ο έλεγχος των “πόθεν έσχες” όμως δεν πρέπει να γίνει βάσει των στοιχείων που δήλωσαν οι υπουργοίαλλά βάσει των περιουσιακών στοιχείων που έχουν σήμερα. Είναι εύκολο, μπορεί να γίνει αμέσως και μπορούν να βρεθούν τα πάντα» είπε η πρώην υπουργός.

ΠΗΓΗ: το βημα on-line