11 Ιαν 2011

Σχεδιάζουν νέο τοπίο στο Εμπόριο


Το... νόμο της αγοράς στα χέρια τους θέλουν να πάρουν τώρα οι έμποροι, για να προσαρμόσουν στα μέτρα της κρίσης την κυριακάτικη αργία, το ωράριο των καταστημάτων τους και τις περιόδους των εκπτώσεων και των προσφορών.


Με κλειδί την πρόταση για λειτουργία των καταστημάτων...

περισσότερες Κυριακές το χρόνο, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου άνοιξε επίσημα χθες θέμα συνολικής αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των καταστημάτων, ζητώντας εδώ και τώρα αλλαγές στο νόμο.

Οι έμποροι προωθούν τρεις συν μία αλλαγές:

- Θέλουν να θεσπιστεί η δυνατότητα λειτουργίας των καταστημάτων τρεις Κυριακές το χρόνο αντί μιας ή δύο που ισχύει σήμερα σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Η πρόταση αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων δύο Κυριακές πριν από τα Χριστούγεννα και μία πριν από το Πάσχα. Πρόκειται για μια πρόταση που διχάζει τον εμπορικό κόσμο, ωστόσο όλα δείχνουν ότι τώρα οι έμποροι έχουν καταλήξει σε συμφωνία για το θέμα και απομένει να μετρήσουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων.

- Να αλλάξει το σημερινό σύστημα των εκπτώσεων. Πρόταση των εμπόρων είναι οι χειμερινές εκπτώσεις να διαρκούν περίπου δύο μήνες, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Με το ισχύον σύστημα η χειμερινή περίοδος των εκπτώσεων διαρκεί από τις 15 Ιανουαρίου έως τις 28 Φεβρουαρίου.

- Να αναμορφωθεί το πλαίσιο των προσφορών. Η ΕΣΕΕ προτείνει να θεσπιστούν τέσσερα δεκαήμερα μέσα στη χρονιά (στο τέλος κάθε εποχής) που θα επιτρέπεται σε όλα τα εμπορικά καταστήματα να κάνουν προσφορές.

Συνεχές ωράριο

- Για το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων (9 το πρωί με 9 το βράδυ σήμερα, σύμφωνα με το γενικό πλαίσιο) η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι, είναι τα μικρότερα καταστήματα, που σε κάποιες περιοχές κλείνουν το μεσημέρι, να ανοίγουν μια με δύο ώρες αργότερα κάθε Τρίτη-Πέμπτη και Σάββατο και να λειτουργούν με συνεχές ωράριο.

Για παράδειγμα, να λειτουργούν από τις 11 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Σήμερα, για λόγους περιορισμού του λειτουργικού κόστους, τα περισσότερα καταστήματα κλείνουν το μεσημέρι μεταξύ 3 με 5 και ξανανοίγουν το απόγευμα μέχρι το βράδυ, σύμφωνα με τα ωράρια που καθορίζονται από τις κατά τόπους Νομαρχίες και εμπορικούς συλλόγους.

Ολα δείχνουν πως μετά το χριστουγεννιάτικο εμφύλιο που ξέσπασε στο εμπόριο, με αφορμή το αίτημα λειτουργίας των καταστημάτων δεύτερη Κυριακή μέσα στην εορταστική περίοδο, τώρα οι έμποροι θα επιχειρήσουν να βρουν κοινή φόρμουλα και να συμφωνήσουν στις βασικές αλλαγές, τις οποίες θα παρουσιάσουν στην κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να τεθούν σε ισχύ πριν από το καλοκαίρι.

Πέραν της κρίσης και της συνεχιζόμενης μείωσης της κατανάλωσης, οι εκπρόσωποι των εμπόρων επικαλούνται δύο επιπλέον παράγοντες για την ανάγκη «ευελιξίας» του θεσμικού πλαισίου.

Τις αλλαγές που φέρνει η εφαρμογή του «Καλλικράτη» στις τοπικές αγορές (αλλάζουν αυτομάτως τα πληθυσμιακά όρια για ίδρυση πολυκαταστημάτων, η αρμοδιότητα περνά από τις νομαρχίες στους κατά τόπους δήμους κ.ά.) και η έναρξη λειτουργίας του πρώτου εκπτωτικού χωριού στην Ελλάδα (Κάντζα).

Οι προτάσεις των εμπόρων ειδικά για την κυριακάτικη αργία και της ευελιξίας του ωραρίου λειτουργίας βρίσκουν αντίθετους τους εκπροσώπους των εμποροϋπαλλήλων.

ΠΗΓΗ: enet.gr