9 Δεκ 2010

Συνέντευξη της Κατερίνας Φαρμάκη στην Τζένη Σουκαρά


 Εφʼ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε η Βουλευτής κα.Κατερίνα Φαρμάκη στην δημοσιογράφο κα. Τζένη Σουκαρά στο Super TV, πάνω σε θέματα της επικαιρότητας, καθώς και  σε  ειδικότερα τοπικά θέματα που απασχολούν την Κορινθία.

    
ΕΡ: ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΣΑΣ ΑΠΟΨΗ;
     Πράγματι είναι μια ανακούφιση για το οικονομικό.....

επιτελείο, αλλά πιστεύω και για όσους ασχολούνται με την οικονομία και τις αγορές. Καταλαβαίνετε ότι το Μάιο του 2010  η επιλογή για την κυβέρνηση ήταν ή να γίνει η σύμβαση του δανείου ή να γίνει στάση πληρωμών, δεν υπήρχαν και πολλά περιθώρια να διαπραγματευτείς το χρόνο που θα έδινες πίσω τα χρήματα. Έπρεπε πρωτίστως να είναι διαθέσιμα τα χρήματα αυτά για να μην γίνει στάση πληρωμών.
        Εκ των υστέρων βεβαίως εκείνο το οποίο πραγματικά φάνηκε είναι ότι το 2014 και 2015, ως χώρα θα ήμασταν πάρα πολύ πιεσμένοι για να δώσουμε αυτά τα χρήματα. Και το κατάλαβαν οι ίδιοι, οι άνθρωποι της τρόικας, δανείζοντας την Ιρλανδία και επιλέγοντας τελικά μεγαλύτερο διάστημα αποπληρωμής του δανείου, γεγονός που αποτελεί θέσφατο και για την χώρα μας.
   
  ΕΡ: ΗΜΑΣΤΑΝ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΟ;
      
Ήμασταν οι πρώτοι που ενταχθήκαμε σε αυτόν το μηχανισμό και θεωρώ ότι είχαμε και τα πλεονεκτήματά μας. Στην πορεία έγινε αντιληπτό, ότι το αρχικό σχέδιο αποπληρωμής δεν ήταν βιώσιμο, και αν θέλετε προκαλούσε αναταραχές και στις αγορές, γιατί κανένας στις αγορές δεν πίστευε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εξοφλήσει αυτές τις μεγάλες δόσεις, το 2014 και 2015 και τα σενάρια χρεοκοπία συντηρούνταν. Η επιμήκυνση της αποπληρωμής λοιπόν ήρθε ως «από μηχανής θεός». Γιατί την πρώτη δόση που πήραμε τον Μάιο του 2010 θα ξεκινούσαμε να την αποπληρώνουμε 3 χρόνια μετά, τον Μάιο του 2013, σε 8 ισόποσες δόσεις, δηλαδή θα φτάναμε στο 2015. Τώρα  θα ξεκινήσουμε την πρώτη δόση το 2017, 4 χρόνια αργότερα και θα το εξοφλήσουμε μέχρι το 2024. Άρα θεωρώ ότι είναι μία μεγάλη ανακούφιση για το οικονομικό επιτελείο, αλλά και για τους πολίτες.

        ΕΡ: ΟΙ 100 ΗΜΕΡΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΚΥΛΟΥΝ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ. ΕΝΑΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΙΣ ΒΑΡΙΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ. ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟ;
        Θεωρώ ότι πολιτικά είναι πιο δύσκολο το 2011, γιατί αν το 2010 είχες να αφαιρέσεις ας το πούμε, “λίπος”, τώρα το 2011, πρέπει να συγκρουστείς με νοοτροπίες και κατεστημένα από το παρελθόν, πρέπει να αλλάξεις, πρέπει να προχωρήσεις πάρα πολύ γρήγορα. Θα πρέπει να είσαι έτοιμος να διαπραγματευτείς την αλλαγή σε κάποια κατεστημένα. Έχουμε μια πολύ δύσκολη πορεία μπροστά μας, γιατί πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα στις διαρθρωτικές αλλαγές, για να μπορούμε να συζητούμε σε μια άλλη βάση με την τροϊκα και να μην δώσουμε το περιθώριο ποτέ κάποια δόση να καθυστερήσει και να μας δημιουργήσει πρόβλημα.

        ΕΡ: ΕΧΟΥΜΕ ΔΥΟ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΝΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΒΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΕΒ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ  ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΜΙΣΘΩΝ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ, ΑΝΤΙ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ, ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ. ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΤΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟ 2010 ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΝΑ ΞΑΝΑΒΑΛΟΥΝ ΠΛΑΤΗ
        Όποιος παρακολουθεί το τι έγινε τους 14 μήνες που είναι κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, θα δει ότι γίνανε μεγάλες προσπάθειες να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες. Θεωρώ ότι και με το φορολογικό νομοσχέδιο, με την επιβολή των τεκμηρίων και την ενεργοποίηση του ΣΔΟΕ, με την αλλαγή των φορολογικών συντελεστών για τα μερίσματα και όλα αυτά τα οποία δεν επενδύονται, και για τις OFF SHORE εταιρείες, πράγματα τα οποία δεν τα είχε αγγίξει ως τώρα κανείς, θεωρώ ότι η κυβέρνηση, έδειξε ότι θέλει πράγματι να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες, και με την έκτακτη εισφορά η οποία επιβλήθηκε στις 300 επιχειρήσεις που είναι πιο κερδοφόρες.
        Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε κάτι το οποίο το λέμε όλοι συνεχώς, ότι δίπλα μας υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν ένα αδικαιολόγητο πλουτισμό.
        Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει τεράστια προσπάθεια, να πληρώσουν τα μέγιστα αυτοί που έχουν καρπωθεί τα μέγιστα, όχι όμως με τη λογική ότι πρέπει να τιμωρηθούν όλοι οι επιχειρηματίες. Τον επιχειρηματικό κόσμο τον θέλουμε, δεν θέλουμε βεβαίως να φοροδιαφεύγει, θέλουμε όμως να είναι υγιής, θέλουμε να υπάρχουν κανόνες βάσει των οποίων να λειτουργούν.
        Βεβαίως, δεν πρέπει και οι επιχειρηματίες να δουν τώρα αυτό το μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα ως μια ευκαιρία για να πέσουν τα μεροκάματα, να βγάλουν περισσότερα κέρδη, να στύψουν τους εργαζόμενους και  εν πάση περιπτώσει να μη δώσουν και αυτοί την συμβολή που πρέπει να την δώσουν περισσότερο απʼ όλους τους άλλους σʼ αυτή τη δύσκολη στιγμή.
        Στον ιδιωτικό τομέα, θεωρώ ότι υπάρχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, όχι ότι οι μισθοί μας είναι μεγάλοι, αλλά υπάρχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητος γενικότερο.
        Έπειτα στον ιδιωτικό τομέα η κυβέρνηση δεν δέχθηκε να κοπεί ο 13ος και 14ος μισθός, Εδώ βάλαμε ένα ανάχωμα. Επίσης το Υπουργείο Εργασίας και η κα. Κατσέλη, ήδη έχει βάλει σαν βασικό στόχο,  να μην ισχύσει μια επιχειρησιακή σύμβαση, πάνω από την κλαδική σύμβαση παντού και άνευ όρων. Θεωρώ ότι κάνει διαπραγματεύσεις η κυβέρνηση και δεν είναι προς την κατεύθυνση να πληρώσουν μόνο οι εργαζόμενοι.

        ΕΡ: ΣΕ ΌΤΙ ΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ. ΗΣΑΣΤΑΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΣΑΡΡΗ. ΘΑʼΡΘΟΥΝ ΤΑ 3 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ;
        Θα δοθούν τα χρήματα. Κανείς δεν είπε ότι δεν θα δοθούν, απλά τα χρήματα θα δοθούν όπως είχε ήδη αποφασιστεί με μια συγκεκριμένη διαδικασία. Εκείνο το οποίο αναλύθηκε στη συνάντηση, είναι η διαδικασία που ακολουθήθηκε τελικά για να βγουν τα πορίσματα, και συμφώνησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι.

        ΕΡ: ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΤΡΗΤΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΥΤΗ;

        Καθόλου διάτρητη! Εκείνο το οποίο αναλύθηκε είναι ότι από τις 3.800 ενστάσεις, οι οποίες έχουν γίνει από τους παραγωγούς, πήραν τα στοιχεία από το 2006 έως το 2009, της επιστροφής του Φ.Π.Α για τον καθένα. Επίσης από το 2006  μέχρι το 2009, τι αποζημιώσεις είχαν πάρει από τον ΕΛΓΑ. Αυτά τα δύο ποσά προστέθηκαν.
        Αυτά δεν κάνουν την παραγωγή του κάθε παραγωγού; Λογικά πράγματα. Επιστροφή Φ.Π.Α, και αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ,  μέσος όρος από τις προηγούμενες τρεις χρονιές, συγκρίνεται με το αντίστοιχο ποσό του 2009.
        Συγκρίνοντας λοιπόν αυτά τα  ποσά, τι λέμε; Όσοι παραγωγοί έχουν πάρει το 2009 επιστροφή Φ.Π.Α συν αποζημίωση, πάνω από 75% του μέσου όρου των προηγούμενων χρόνων, δεν αποζημιώνονται, γιατί απλούστατα έχουν ήδη αποζημιωθεί. Λογικό, και το 75% το αναφέρουμε γιατί ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει ζημιά μέχρι 25%. Με βάση λοιπόν την πρώτη διασταύρωση φάνηκε ότι περίπου 1.100-1.200 άτομα δεν δικαιούνται πρόσθετη αποζημίωση.
        ΕΡ: ΑΛΗΘΕΥΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΘΑΜΕ ΟΤΙ ΥΠΗΡΞΑΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ, ΑΓΡΟΤΕΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΙΧΑΝ ΔΩΣΕΙ ΨΕΥΔΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ;
        Αυτό δεν το ξέρω. Εγώ σας λέω τη διαδικασία.
        ΕΡ: ΓΙΑΤΙ ΒΓΗΚΑΝ ΕΚΤΟΣ ΤΑ ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ;
        Δεν βγήκαν εκτός των κηπευτικά. Τα κηπευτικά ήταν μέσα όταν οι παραγωγοί είχαν συγχρόνως και αμπέλια, γιατί η δήλωση είναι μια.  Εκείνο το οποίο παραδέχτηκε ο κ.Σαρρής είναι ότι δεν είχε διασταυρωτικά στοιχεία για τους παραγωγούς τους Φενεού που καλλιεργούν μόνο κηπευτικά. Αυτοί οι παραγωγοί, αν θυμάμαι καλά απʼ ό,τι κατατέθηκε είναι λίγοι, 100-150.

        ΕΡ: ΔΗΛΑΔΗ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΤΙ;
        Δεν είναι πολλοί και γιʼ αυτό ακριβώς ο κ. Σαρρής δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί. Από κει και πέρα να συνεχίσουμε την προηγούμενη διαδικασία, όπου οι 1200 έχουν πάρει ήδη  πάνω από 75% της μέσης παραγωγής. Για τους υπόλοιπους παραγωγούς που τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν πάρει ποσά κάτω του 75% αυτοί μοιράζονται αναλογικά περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ. Αυτοί λοιπόν, είναι περίπου άλλοι 1200-1300.

        ΕΡ: ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΣΤΙΣ 20 ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ;
        Αυτό είπε ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ. Εγώ δεν θέλω να πω 20 του Δεκέμβρη. Μπορεί να είναι 22. Από κει και πέρα υπάρχει  βέβαια και μια μερίδα λίγων, γύρω στους 500 παραγωγούς, για τους οποίους δεν υπήρχαν στοιχεία και είπε ο κύριος Σαρρής ότι θα τους καλέσει -ήδη νομίζω ότι έχουν ειδοποιηθεί- να προσκομίσουν τα στοιχεία της εισφοράς του ΕΛΓΑ των προηγούμενων χρόνων, στοιχεία τα οποία δείχνουν την παραγωγή.
        Ένα άλλο ζήτημα που τέθηκε ήταν ότι επειδή το Υπουργείο Οικονομικών, είχε δώσει παράταση της υποβολής για την επιστροφή Φ.Π.Α μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, ζήτησε ο κ. Σαρρής να πάρει και τα τελευταία στοιχεία από το Υπουργείο Οικονομικών, στο τέλος Νοεμβρίου. Αυτό διασφαλίζει την περίπτωση κάποιος να έχει ηθελημένα προσπαθήσει -ας πούμε- να εξαπατήσει. Έτσι δεν θα χρειαστεί να καλεστεί κάποιος εκ των υστέρων για να επιστρέψει τα χρήματα. Νομίζω ότι είναι μία διαδικασία, η οποία γίνεται για πρώτη φορά. Εγώ ειλικρινά είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένη, για τη δουλειά που γίνεται στον ΕΛΓΑ και από τον Πρόεδρό του τον κ. Σαρρή. Είναι μία πάρα πολύ κρίσιμη εποχή, κανείς δεν πρέπει να έχει προνόμια και κανείς δεν πρέπει να παίρνει χρήματα τα οποία δεν δικαιούται. Και οι ίδιοι οι αγρότες νομίζω ότι το θέλουν αυτό.
        ΕΡ: ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. ΟΜΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ  ΠΡΟΘΕΣΗ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ ΜΙΑ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΚΕΙΝΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΠΗΡΑΝ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ. ΝΑΙ, ΤΑΖΕΙ Ο ΕΛΓΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΤΑ ΠΗΡΑΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ.
        Έχουμε ψηφίσει νόμο για την αναδιάρθρωση του ΕΛΓΑ, που αναφέρει ότι οι καταστάσεις με τις αποζημιώσεις των παραγωγών θα δημοσιοποιούνται στο διαδίκτυο. Από κει και πέρα όμως υπάρχει μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που θέτει θέματα προσωπικών δεδομένων. Μέχρι να ξεκαθαρίσει αυτό το ζήτημα, καταλαβαίνετε ότι κανείς δεν θέλει να πάει κατηγορούμενος.  Εμείς σε όλα τα νομοσχέδια που ψηφίζουμε, ακόμα και στον νόμο τον οποίο πρόσφατα ψηφίσαμε, για την αναδιάρθρωση του ΕΛΓΑ, έχει μπει διάταξη, η οποία αναφέρει ακριβώς αυτό, να δημοσιοποιούνται στο διαδίκτυο όλες οι καταστάσεις.
      
ΕΡ: ΤΕΛΙΚΑ Ο ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑ ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;
Κυρία Σουκαρά, θέλω να πω με αίσθημα ευθύνης ότι οι αγρότες είναι μια ενεργή παραγωγική ομάδα της ελληνικής κοινωνίας που μπορούν και πρέπει να συνεισφέρουν, ώστε να βγει η χώρα από την κρίση. Εξάλλου είναι μια ομάδα που δεν υποφέρει τόσο από την ανεργία σε σχέση με άλλες ομάδες του πληθυσμού μας.
        Και σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάμε ότι μέχρι το 2013, κάθε χρόνο 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ επιδοτήσεις θα δίνονται στους αγρότες. Είναι ένα μαξιλάρι τεράστιο που ευνοεί τους αγρότες, τους βοηθά και τους στηρίζει. Από την άλλη μεριά υπάρχει ένας ΕΛΓΑ, υπάρχει ένας ασφαλιστικός οργανισμός, ο οποίος λειτουργεί, ασφαλίζει την παραγωγή τους και τους αποζημιώνει σε περίπτωση καταστροφής. Υπάρχει και το πρόγραμμα ΄΄ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ΄΄, το οποίο επίσης  χρηματοδοτεί δομές ώστε να αναβαθμιστούν οι καλλιέργειές κ.τ.λ. Θεωρώ ότι πράγματι μπορούν -και είναι σε μια θέση ΄΄πλεονεκτική΄΄-, για να οργανωθούν.
        Η πολιτεία έχει αποφασίσει ότι και θα στηρίξει και θα προωθήσει ομάδες παραγωγών, έτσι ώστε να μπορούν όχι μόνο να παράγουν προϊόντα αλλά και να τα διαθέτουν οι ίδιοι σε αξιοπρεπείς τιμές. Αυτό είναι το μέλλον, νομίζω ότι το επόμενο νομοσχέδιο θα είναι για τους συνεταιρισμούς, για τις διεπαγγελματικές οργανώσεις και τις  ομάδες παραγωγών, προκειμένου και οι παραγωγοί  να στηριχθούν σε αυτές τους τις ενέργειες.

        ΕΡ: ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΚΑΝΕΙ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΘΥΜΕΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ.
        Τα άτομα με ειδικές ανάγκες έχουν δεξιότητες, έχουν ικανότητες και από μας χρειάζεται να μην σκεφτόμαστε ρατσιστικά.  Πραγματικά, και σαν μητέρα, όχι μόνο σαν βουλευτής, είμαι ευαισθητοποιημένη ως προς  αυτό το κέντρο, από την ώρα που η Πολιτεία δεν έχει κάνει η ίδια δομές για να στηρίξει αυτά τα παιδιά. Θεωρώ πολύ σημαντικό το έργο που γίνεται εκεί. Βοήθησα πράγματι το Ευθύμειο Κέντρο να μπορέσει να ξεπεράσει το πρόβλημα που είχε με την χρηματοδότησή του από την τοπική αυτοδιοίκηση. Δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι βρίσκονται σε κάποιες θέσεις και σκέφτονται μόνο γραφειοκρατικά.
Έγινε μία μεγάλη προσπάθεια, μία τεράστια προσπάθεια, αλλά εγώ έκανα το αυτονόητο στηρίζοντας το Κέντρο, γιατί είναι μια δομή πιστοποιημένη. Αυτό θα πω μόνο, ότι δεν αναγνώριζαν την πιστοποίησή της κάποιοι γραφειοκράτες. Αυτή η δομή, η οποία στηρίζει αυτά τα παιδιά σε πείσμα αυτών που λένε ότι έχει εκλείψει η ανθρωπιά από τις μέρες μας, μπορεί σήμερα και συνεχίζει να λειτουργεί. Το επόμενο βήμα από μένα είναι να βοηθήσω ώστε  και η Στέγη για τα παιδιά, η οποία είναι έτοιμη να ξεκινήσει να λειτουργεί.